Slik planlegger du sykkelferien
... og pakker som en proff!
Hva trenger jeg å pakke til sykkelturen? Hvor lang bør hver dagsetappe være? Og hvordan kan jeg planlegge den ultimate ferien på to hjul? Her får du sykkelekspert Øyvind Wolds beste planleggingstips!
Legg ut på oppdagelsesferd og kom ekstra tett på den norske naturen. Fjordene. Fjellet. Sørlandsperlene. Mil etter mil med grusveier i nesten uberørt villmark venter, spesielt øst i landet vårt.
Men enten du cruiser langs de flotte Nasjonale turistvegene eller sykler langs noen av de populære sykkelrutene, må det planlegges. Nøye. Og er det én mann som vet hvordan det gjøres, så er det Øyvind Wold. Til daglig jobber han med fritids- og turismesykling i Syklistenes Landsforening, men han har også syklet land og strand rundt i årevis, og skrevet flere sykkelbøker.
Her er ekspertens gode råd og pakketips til alle som vil på sykkelferie.
Fantastiske sykkelruter
Fra landeveier i frodige daler og gjennom snirklete svinger langs fjordene, til terrengsykling i fjellet – Norge er et sykkeleldorado av de sjeldne. Og man trenger ikke være i Tour de France-form for å oppleve det.
– Nei, absolutt ikke! Mange av de nasjonale sykkelrutene passer for alle, inkludert de som ikke er vant til å sykle. Numedalsruta og Kystruta mellom Horten og Tønsberg er bare noen eksempler, forklarer Øyvind.
Populære sykkelveier er heller ikke bare for de sprekeste.
– Skal man ha en tur som er ganske lett, kan man sykle Rallarvegen. Ta toget til Finse og følg veien østover mot Haugastøl. Det er tre mil med hovedsakelig flatt terreng og slake nedoverbakker.
Flere steder er det også mulig å leie sykler og elsykler, noe som gjør sykkeleventyrene mer tilgjengelige. Men det gjelder å reservere tidlig.
Finn den perfekte basen
– Hvis man er lite kjent med tursykling, og er usikker på både distanser og hvor mye utstyr man trenger, er det lurt å tenke turer ut fra en base, for eksempel et hotell eller en hytte.
Øyvind forteller at dette er en smart løsning fordi man ikke trenger mye bagasje på hver utflukt. Det er også en fin måte å reise på som gruppe.
– Da kan man dele seg slik at noen drar på lange turer, mens andre velger en kortere variant. Så samles alle igjen etterpå.
Ønsker man å sove en natt i naturen, kan man fortsatt gjøre det ved å pakke med telt eller hengekøye. Da kan man sykle dit man føler for, finne en fin campingplass og overnatte der, før man reiser tilbake til hotellet neste dag.
Sykkelferie med familien
Sykkelferie med barn kan være fantastisk. Og med litt planlegging får hele gjengen en fin opplevelse.
– Sats på et område du har litt kjennskap til. Da vet du hvor du finner de trivelige veiene, de beste badeplassene og de flotteste teltplassene, sier Øyvind.
Det blir også enklere å finne steder som motiverer barna, for eksempel en besøksgård, et fiskevann eller et sted hvor dere får kjøpt deilig lokalmat. Det finnes nok av familievennlige natureventyr i form av padling, brevandring, via ferrataer og mye annet som man kan krydre opplevelsen med – slik at det ikke bare blir sykling.
Og ikke glem de små i planleggingen.
– Forteller du barna om turen på forhånd, blir de involvert og vet hva som kommer.
Sist, men ikke minst, lag en plan B. Selv om voksne må kunne grunnleggende sykkelreparasjon, er det godt å ha en plan hvis noe går helt i stykker. Eller hvis det blir veldig dårlig vær.
Et annet alternativ er mikroeventyr.
– Det er lett å se seg blind på eksotiske mål, men det kan være spennende nok å sykle til det lokale skogstjernet.
Flere dager på sykkelsetet
Lange sykkelturer kan by på så mangt, fra den dramatiske kystlinjen i Nord-Norge og fjordene på Vestlandet til populære ruter i fjellheimen, som Tour de Dovre og Mjølkevegen. Men hvor bør ferden gå, og hvor langt kan du sykle hver dag?
– Det viktigste når du planlegger langtur, er at du kjenner både sykkelen og deg selv. Da vet du hva som er passende etapper, og at du har utstyr som tåler bruken, forklarer Øyvind.
Det er også lurt å ta en nærmere titt på veien og motbakkene. Det påvirker både fart og rekkevidde, noe som er avgjørende når turen deles opp.
– Når du setter opp etapper, må du tenke over målet ditt. Skal du bare kose deg, eller ønsker du mer treningsutbytte?
Øyvind forteller at de som er i normal fysisk form, men ikke er spesielt sykkelvante, bør holde seg til dagsetapper på under 30–45 kilometer. Godt trente personer kan kanskje legge opp til 70–90 kilometer om dagen.
– Men husk at dette bare er et anslag. Dagsdistanser er også avhengige av underlaget du sykler på, motbakker, motvind og om du har mye bagasje.
Google maps kan være nyttig i planleggingen for å få ruteforslag, distanse, antatt tid og høydemeter.
Bestill ferdigpakkede sykkelturer fra Discover Norway! Eller finn sykkelruter og overnattingssteder på egen hånd.
Pakketips til sykkelferien
I tillegg til det mest åpenbare, som toalettsaker og nødvendig sykkelutstyr, er det noen ting man alltid bør ha med seg på tur, ifølge Øyvind.
– Tar man utgangspunkt i en vanlig familietur, er det å ha med nok mat og drikke kanskje punkt én. Det er også godt å ha regntøy av god kvalitet, siden det å bli våt er snarveien til å bli kald og sur.
Andre ting du må huske er:
- et godt papirkart (går aldri tom for batteri)
- solkrem
- plaster, gnagsårplaster, myggolje
- powerbank
- toalettpapir
- kaffe (selvfølgelig)
- hjelm
- sykkelhansker (beskytter håndflaten hvis man faller av)
- sykkelbriller (beskytter mot støv, vind, insekter og til en viss grad regn)
- tynne ullplagg (kan brukes i flere dager uten at de lukter)
- lette turklær som ikke tar mye plass
- kompakte telt og liggeunderlag som er enkle å pakke
- stormkjøkken og bestikk
På langtur er det nødvendig med utstyr for reparasjoner underveis, som lappesett og ekstra slanger. Litt ekstrautstyr til syklisten kan også komme godt med:
– Ta med enoppblåsbar reisepute. Det kan bety forskjellen på god og dårlig søvn, som har mye å si på slike turer.
Pakkelisten får plutselig en del punkter, så hvordan får du med deg alt uten bil med bagasjerom?
– Man kan bruke store sykkelvesker i kombinasjon med egen sykkelhenger for bagasje. Du bør unngå å pakke i ryggsekk.
Men det finnes ingen fasit. Øyvind forklarer at det å pakke «riktig» for en sykkeltur på flere dager er noe man trolig ikke får til på første forsøk.
– Det krever at man prøver og feiler litt. Man ser hva som funker og hva man ikke trengte å ta med, og så har man lært noe til neste gang. Det er faktisk halve moroa med å dra på «ekspedisjon»!
Få gode ferietilbud
Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.
Opplev Norge fra sykkelsetet
Bli inspirert
Oppdag flotte sykkelturer i hele landet.
Flere sykkelmuligheter
Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.