Skip to main content

Norges tøffeste sykkelruter

På leting etter en sykkelrute som krever råskap, utholdenhet og viljestyrke? Da bør du få med deg disse tipsene fra Geir Stian Ulstein, syklisten bak boka Bakker og Berg. Her deler han ruteforslag som garanterer svettefest på to hjul!

Bratte oppoverbakker, veier som snirkler seg gjennom dalene og en upåklagelig utsikt – ingen hardbarka sykkelentusiast sier vel nei til det? I Norge kan du kombinere en god treningsøkt med et eventyr gjennom det storslåtte landskapet. Men hvor skal du og tohjulingen sette kursen?

Geir Stian Ulstein har samlet sine favorittruter for dem som ønsker en utfordrende, men minneverdig sykkeltur. Vær oppmerksom på at disse anbefalte rutene involverer at du må frakte sykkelen med bil et stykke – med mindre du vil ha en virkelig langtur.

Og du, husk å lese deg opp på sikkerhet for syklister før du starter!

5 rå motbakkeruter

1. Skykula

Rogaland på Vestlandet

Den karakteristiske vestlandsnaturen er belønning i seg selv på sykkeltur i kystlandskapet. Området sør for Stavanger er intet unntak, og reiser du litt innover i landet fra Egersund, finner du Skykula.

– Dette er en tur utenom det vanlige i Rogaland. Start ved Ørsdalsvatnet hvis du ønsker å få så mye som mulig ut av turens krevende oppoverbakker. På veien tilbake til Egersund kan du velge mellom mange gode spisesteder.

2. Stalheimskleiva

Voss på Vestlandet

Norges ekstremsport-hovedstad er det perfekte stedet for alle som trenger en dose adrenalin i hverdagen. I Voss kan du smake tradisjonell vestlandsmat, dra på rafting, hoppe i fallskjerm, og sist, men ikke minst, oppleve Stalheimskleiva fra sykkelsetet.

Nord-Europas bratteste kilometer ligger i Vestland fylke og byr på grov asfalt, svingete veier og lyden av brusende fossefall. Når du når toppen, kan du nyte et måltid på Stalheim hotel og restaurant som belønning. Veien ble bygd mellom 1842 og 1846 for å bedre forbindelsen mellom Bergen og Oslo.

3. Galdhøpiggvegen

Lom i Gudbrandsdalen

I Jotunheimen nasjonalpark ligger noen av landets høyeste fjell, og hvert år knyter folk på seg turskoene for å bestige de berømte toppene. Men bytter du ut fjellstøvler med sykkelsko, venter en litt annen utfordring. Den tar deg ikke til toppen av Norge, men minneverdig – det blir den.

– En av Europas tøffeste oppoverbakker finner du i Jotunheimen. Det skal godt gjøres å finne en bedre asfaltvei enn denne. Galdhøpiggvegen er så bratt at den tidvis kan virke uendelig, men du vil neppe angre på at du tok turen når utsikten over isbreen som leder til Galdhøpiggen (2469 meter over havet) åpenbarer seg!

4. Vestkapp

Stad på Vestlandet

– Stad kommune i i Vestland fylke byr på noen ordentlig gode, men korte oppoverbakker. En av de flotteste er Vestkapp. Her kan du nyte utsikten over havet, og på slutten av turen får du se den runde værstasjonen.

Vestkapp ligger helt ytterst på Stadlandet i Nordfjord, ubeskyttet mot storhavet. Farvannet utenfor Stad er ofte en utfordring for båter som skal passere, samtidig som været gjerne byr på gode surfeforhold i Hoddevik. Her kan du derfor kombinere en sykkelferie med noen timer på brettet.

5. Kaperskaret

Senja i Troms

På Senja venter blått hav og bratte fjell. Midnattssolen gir lange, lyse sommernetter – så her kan du til og med dra på sykkeltur midt på natta!

– Veien på den ytterste delen av Senja, Norges nest største øy, er et stykke ingeniørkunst av høyt kaliber. Uansett om du velger den korteste eller den lengste veien rundt øya, får du oppleve svingete veier, brusende fossefall og havutsikt. Fortsett gjerne mot Finnsnes og Hamn for en velsmakende lunsj.

Bestill ferdigpakkede sykkelturer fra Discover Norway! Eller finn sykkelruter og overnattingssteder på egen hånd.

Planlegg sykkelferien

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Flere sykkelmuligheter

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Sider du nylig har besøkt