Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En kvinne sykler på Rallarvegen omgitt av fjell og vann
Nasjonal sykkelrute 4, Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Er du en erfaren syklist med et ønske om å oppleve Norges fjell og fjorder fra sykkelsetet? Da er trolig de nasjonale sykkelrutene noe for deg.

Tvers over Norge på to hjul

Norge er ett av mange land som har nasjonale sykkelruter, et nettverk med lange sykkelveier velegnet for de som er ute etter en skikkelig utfordring. Og når vi sier lange veier, mener vi ordentlig lange. Noen av rutene anbefales derfor kun til erfarne syklister og dedikerte eventyrere. Til tross for at flere av strekningene er nokså krevende, finnes det også mange korte strekninger som de fleste kan klare.

Mange av de nasjonale sykkelrutene går langs relativt rolige veier, så du kan ta deg fra sted til sted uten alt for mye forstyrrende trafikk. Du kan sykle langs fjorder, gjennom skoger og over fjell. Langs veien kan du oppleve vakker natur og små, sjarmerende plasser, i tillegg til kulturelle og historiske severdigheter. Ta med fiskestangen og benytt anledningen til å smake lokale delikatesser underveis.

De 10 rutene

Hvis du planlegger å utforske en av de nasjonale sykkelrutene, anbefaler vi at du kontakter et turistbyrå nær deg for oppdatert informasjon om ruten.

Det kan også lønne seg å besøke nettstedet Syklist Velkommen.

 1. 1. Kystruta

 2. Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Nordkapp – Kirkenes

  Kystveien er den lengste av de nasjonale sykkelrutene, og anbefales ikke for uerfarne syklister. Ruten er ikke av de bratteste, men følger kysten fra øst til sør, langs fjordene på Vestlandet og hele hele veien opp til Kirkenes ved den russiske grensen.

  Merk at den eneste måten å unngå lange omveier rundt fjordene på er via ferger, bruer og undervannstuneller.

 3. 2. Kanalruta

 4. Porsgrunn – Telemarkskanalen – Dalen – Stavanger

  Kanalruta går tvers over Sørlandet, fra Porsgrunn via Skien og Telemarkskanalen, videre til Dalen og hele veien til Stavanger. Da Telemarkskanalen sto klar i 1892, ble den kjent som «verdens åttende underverk». Selv om Kanalruta krysser landet, er den faktisk den korteste av de ti nasjonale sykkelrutene.

 5. 3. Fjord og fjell

 6. Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

  Ruta begynner i Kristiansand og går gjennom Hardanger og Sognefjorden, før den fortsetter hele veien opp til Kristiansund i det nordvestre hjørnet av Vestlandet. Glimt av brette fjell og dype fjorder er noe av det man kan vente seg på denne strekningen. Ruta går gjennom noen av de mest naturskjønne delene av Sør- og Vestlandet.

 7. 4. Rallarvegen

 8. Bergen – Finse – Oslo

  Rallarvegen var i utgangspunktet en transportvei under byggingen av Bergensbanen. I senere tid har deler av veien blitt en av Norges mest populære sykkelruter, med sin kombinasjon av store naturopplevelser og interessante kulturhistorie. Den nasjonale sykkelruta strekker seg mye lenger enn selve Rallarvegen, og tar deg fra Bergen til Finse, via Voss. Fra Finse, det høyeste punktet langs Bergensbanen, går det mer eller mindre strake veien nedover til Oslo. Les mer om Rallarvegen.

 9. 5. Numedalsruta

 10. Larvik – Kongsberg – Geilo

  Numedalsruta har sitt utgangspunkt i kystbyen Larvik og strekker seg til den gamle gruvebyen Kongsberg, og deretter videre opp i fjellene til Geilo. Høydeforskjellen mellom Larvik og Daglifjellet, sykkelrutas høyeste punkt, er rundt 1 000 meter.

   6. Sognefjellsvegen

  Røros – Hardanger

  Ruta begynner i UNESCO-vernede Røros som blant annet er kjent for sin gruvehistorie og lokale mattradisjoner. Herifra går Sognefjellsvegen via fjellene i Trøndelag og tvers over landet til de berømte fjordene og på Vestlandet, før den avsluttes i Hardanger.

   7. Pilegrimsruta

  Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

  Pilegrimsrutas utgangspunkt er i Halden på Østlandet. Ruta går gjennom Oslo, forbi Mjøsa og Hamars domkirkeruiner, og videre nordover – helt opp til Trondheim og Nidarosdomen.

   8. Trollheimen

  Oppdal – Molde

  Trollheimen er en av de korteste sykkelrutene, og strekker seg fra Oppdal til Molde på vestkysten, via noen av landets mest pittoreske fjell- og dalområder.

 11. 9. Villmarksruta

 12. Halden – Trondheim

  Villmarksruta starter og slutter som Pilegrimsruta, men går lengre inn i de ville skogene på Østlandet. Ruta inkluderer Elverum og Trysil i Hedmark, og går via Røros og Selbu til Trondheim.

 13. 10. Norge fra nord til sør

 14. Nordkapp – Lindesnes

  Dette er en av de lengste av de ti nasjonale sykkelrutene. Ruta går fra Nordkapp, en av de nordligste plassene man kan besøke i Norge, til landets sydligste punkt i Lindesnes.

Syklist velkommen gjør det enkelt

At syklister er velkomne, er forhåpentligvis selvsagt. Men Syklist velkommen er en ordning som finnes i mange europeiske land, inkludert Norge.

Bedrifter, overnattingssteder og turistinformasjoner med dette merket forplikter seg til å være spesielt gode verter for syklister.

De tilbyr sykkelparkering, lappesaker, informasjon om ruter i nærheten og mye mer.

Les mer på cyclingnorway.no

Planlegg sykkelferien

Søk etter ruter og sykkelutleie i hele landet. 

×

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad