Skip to main content

Nasjonale sykkelruter

Er du en erfaren syklist som ønsker å oppleve Norges fjell og fjorder fra sykkelsetet? Da er trolig de nasjonale sykkelrutene noe for deg.

Tvers gjennom Norge på to hjul

Norge er ett av mange land som har nasjonale sykkelruter, et nettverk med lange sykkelveier som egner seg for de som er ute etter en skikkelig utfordring. Og når vi sier lange veier, mener vi ordentlig lange. Noen av rutene anbefales derfor kun for erfarne syklister og dedikerte eventyrere.

Men til tross for at flere av strekningene er nokså krevende, er også flere av dem korte nok til at de aller fleste fint kan sykle dem. Flere av disse går for å være noen av Norges fineste sykkelturer. Det er heller ikke noe i veien for å dele opp de lange rutene i flere små etapper.

Mange av de nasjonale sykkelrutene går langs relativt rolige veier, så du kan ta deg fra sted til sted uten altfor mye forstyrrende trafikk. Du kan sykle langs fjorder, gjennom skoger og over fjell. Langs veien kan du oppleve vakker natur og små, sjarmerende steder, i tillegg til kulturelle og historiske severdigheter. Ta med fiskesaker, eller spis deilig lokalmat på spisestedene langs veien.

Planlegg turen

Hvis du har lyst til å prøve deg på noen av de lengre rutene, anbefaler vi at du kontakter turistkontorene langs veien. De kan fortelle deg mer om områdene ruta går gjennom. 

Ikke alle rutene er ferdig skiltet ennå. 

Du kan leie både vanlige og elektriske sykler i hele landet. Guider og turselskaper står også klare til å vise vei, lose deg til spesielt syklistvennlige overnattings- og spisesteder, og frakte bagasjen din.

Sjekk om du kan kjøpe en ferdigpakket sykkelferie! Helt nederst på siden finner du mange spennende sykkelferie-tilbud!

Vær oppmerksom på at det er forbudt å sykle gjennom flere av landets tunneler. cycletourer.co.uk har et nyttig kart der du kan se hvilke tunneler det er lov å sykle i.

Under kan du se nærmere på de Nasjonale sykkelrutene. 

Kystruta

Svinesund – Kragerø – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Nordkapp – Kirkenes

Den 4 500 kilometer lange Kystruta er den lengste av de nasjonale sykkelrutene, og anbefales ikke for uerfarne syklister. Ruta er ikke av de bratteste, men følger kysten fra øst til sør, langs fjordene på Vestlandet og hele veien opp til Kirkenes i Nord-Norge. Kystruta er også en del av det europeiske sykkelvei-nettverket EuroVelo, der den blant annet dekker hele Atlanterhavsruta og deler av Nordsjøruta.

Merk at den eneste måten å unngå lange omveier rundt fjordene på, er via ferger, bruer og undervannstuneller.

Kanalruta

Porsgrunn – Telemarkskanalen – Dalen – Stavanger

Den flotte Kanalruta går tvers gjennom Telemark fra Porsgrunn via Skien og Telemarkskanalen, videre til Dalen og hele veien til Stavanger. Da Telemarkskanalen sto klar i 1892, ble den kjent som «verdens åttende underverk». Selv om Kanalruta krysser landet, og det i ganske bakkete terreng, er den faktisk den korteste av de ti nasjonale sykkelrutene med sine 466 kilometer.

Fjord og fjell

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

Ruta Fjord og fjell begynner i Kristiansand og går gjennom Hardanger og Sognefjorden, før den fortsetter hele veien opp til KristiansundNordvestlandet. Her får du rå utsikt til bratte fjell og dype fjorder. Ruta går gjennom noen av de mest naturskjønne delene av Sør- og Vestlandet.

Rallarvegen

Bergen – Finse – Oslo

Rallarvegen var i utgangspunktet en transportvei som ble brukt under byggingen av Bergensbanen. På denne ruta får du både store naturopplevelser og interessant kulturhistorie. Den 614 kilometer lange nasjonale sykkelruta strekker seg mye lenger enn det vi vanligvis tenker på når vi hører navnet, og tar deg fra Bergen til Finse via Voss. Fra Finse, det høyeste punktet langs Bergensbanen, går det mer eller mindre strake veien nedover til Oslo.

De fleste velger riktignok å sykle den andre veien – den 82 kilometer lange strekningen fra Haugastøl til Flåm ved Aurlandsfjorden er Norges mest populære sykkelrute.

Numedalsruta

Larvik – Kongsberg – Geilo

Den 950 kilometer lange Numedalsruta starter i kystbyen Larvik og strekker seg til den gamle gruvebyen Kongsberg, og går deretter videre opp i fjellene til Geilo. Høydeforskjellen mellom Larvik og Daglifjellet, sykkelrutas høyeste punkt, er rundt 1 000 meter.

Sognefjellsvegen

Røros – Hardanger

Ruta begynner i Røros, som står på UNESCOs verdensarvliste og blant annet er kjent for sin gruvehistorie og sine lokale mattradisjoner. Herfra går den 294 kilometer lange Sognefjellsvegen gjennom fjellene i Trøndelag og tvers over landet via Tindevegen, helt til de berømte fjordene på Vestlandet. Veien ender i Hardanger.

Pilegrimsruta

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Utgangspunktet for den 600 kilometer lange Pilegrimsruta er i HaldenØstlandet – helt ved svenskegrensa. Ruta går gjennom Oslo og videre på den gamle pilegrimsleden forbi Mjøsa og domkirkeruinene i Hamar, før den ender ved Nidarosomen i Trondheim.

Pilegrimsruta er også den siste av de tre EuroVelo-rutene som går gjennom Norge. Dersom du skal følge hele denne ruten fra start bør du være godt trent, da ruten opprinnelig starter i den spanske pilegrimsbyen Santiago De Compostela.

Villmarksruta

Halden – Trondheim

Den 825 kilometer lange Villmarksruta starter og slutter som Pilegrimsruta, men går lengre inn i de ville skogene på Østlandet. Ruta går innom Elverum og Trysil i Hedmark, og videre via Røros og Selbu til Trondheim.

Nordkapp til Lindesnes – Norge fra nord til sør

Nordkapp – Lindesnes

Ruta fra Nordkapp til Lindesnes er en av de lengste av de nasjonale sykkelrutene. Ruta går fra Nordkapp, et av de nordligste stedene man kan besøke i Norge, til landets sydligste punkt i Lindesnes. Vær oppmerksom på at du noen steder må ta tog eller buss for å komme deg forbi tuneller det ikke er lov å sykle i.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Finn sykkeltilbud

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Sider du nylig har besøkt