Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Rallarvegen Rallarvegen
Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Tvers over Norge på to hjul

Er du en erfaren syklist med et ønske om å oppleve Norges fjell og fjorder fra sykkelsetet? Da er trolig de nasjonale sykkelrutene noe for deg.

Norge er ett av mange land som har nasjonale sykkelruter, et nettverk med lange sykkelveier velegnet for de som er ute etter en skikkelig utfordring. Og når vi sier lange veier, mener vi ordentlig lange. Noen av rutene anbefales derfor kun til erfarne syklister og dedikerte eventyrere. Til tross for at flere av strekningene er nokså krevende, finnes det også mange korte strekninger som de fleste kan klare.

Mange av de nasjonale sykkelrutene går langs relativt rolige veier, så du kan ta deg fra sted til sted uten alt for mye forstyrrende trafikk. Du kan sykle langs fjorder, gjennom skoger og over fjell. Langs veien kan du oppleve vakker natur og små, sjarmerende plasser, i tillegg til kulturelle og historiske severdigheter. Ta med fiskestangen og benytt anledningen til å smake lokale delikatesser underveis.

De 10 rutene

Hvis du planlegger å utforske en av de nasjonale sykkelrutene, anbefaler vi at du kontakter et turistbyrå nær deg for oppdatert informasjon om ruten. Det kan også lønne seg å besøke nettstedet Syklist Velkommen.

1. Kystruta

Lofoten

Lofoten.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Nordkapp – Kirkenes

Kystveien er den lengste av de nasjonale sykkelrutene, og anbefales ikke for uerfarne syklister. Ruten er ikke av de bratteste, men følger kysten fra øst til sør, langs fjordene på Vestlandet og hele hele veien opp til Kirkenes ved den russiske grensen. Merk at den eneste måten å unngå lange omveier rundt fjordene på er via ferger, bruer og undervannstuneller.

2. Kanalruta

Telemark

Telemark.
Photo: Kåre Pedersen

Porsgrunn – Telemarkskanalen – Dalen – Stavanger

Kanalruta går tvers over Sørlandet, fra Porsgrunn via Skien og Telemarkskanalen, videre til Dalen og hele veien til Stavanger. Da Telemarkskanalen sto klar i 1892, ble den kjent som «verdens åttende underverk». Selv om Kanalruta krysser landet, er den faktisk den korteste av de ti nasjonale sykkelrutene.

3. Fjord og fjell

Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien.
Photo: CH/Visitnorway.com

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

Ruta begynner i Kristiansand og går gjennom Hardanger og Sognefjorden, før den fortsetter hele veien opp til Kristiansund i det nordvestre hjørnet av Vestlandet. Glimt av brette fjell og dype fjorder er noe av det man kan vente seg på denne strekningen. Ruta går gjennom noen av de mest naturskjønne delene av Sør- og Vestlandet.

4. Rallarvegen

A group biking along a lake at Rallarvegen

Rallarvegen.
Photo: Morten Knudsen

Bergen – Finse – Oslo

Rallarvegen var i utgangspunktet en transportvei under byggingen av Bergensbanen. I senere tid har deler av veien blitt en av Norges mest populære sykkelruter, med sin kombinasjon av store naturopplevelser og interessante kulturhistorie. Den nasjonale sykkelruta strekker seg mye lenger enn selve Rallarvegen, og tar deg fra Bergen til Finse, via Voss. Fra Finse, det høyeste punktet langs Bergensbanen, går det mer eller mindre strake veien nedover til Oslo.

5. Numedalsruta

A couple biking the Ustedalsfjord Round in Geilo

Geilo.
Photo: Morten Knudsen

Larvik – Kongsberg – Geilo

Numedalsruta har sitt utgangspunkt i kystbyen Larvik og strekker seg til den gamle gruvebyen Kongsberg, og deretter videre opp i fjellene til Geilo. Høydeforskjellen mellom Larvik og Daglifjellet, sykkelrutas høyeste punkt, er rundt 1 000 meter. 

6. Sognefjellsvegen

Bike ride in Balestrand

Bike ride in Balestrand.
Photo: CH - Visitnorway.com

Røros – Hardanger

Ruta begynner i UNESCO-vernede Røros som blant annet er kjent for sin gruvehistorie og lokale mattradisjoner. Herifra går Sognefjellsvegen via fjellene i Trøndelag og tvers over landet til de berømte fjordene og på Vestlandet, før den avsluttes i Hardanger

7. Pilegrimsruta

Trondheim

Trondheim.
Photo: Lene K. Jonasson/Visitnorway.com

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Pilegrimsrutas utgangspunkt er i HaldenØstlandet. Ruta går gjennom Oslo, forbi Mjøsa og Hamars domkirkeruiner, og videre nordover – helt opp til Trondheim og Nidarosdomen.

8. Trollheimen

Cleaning the bike, Oppdal

Cleaning the bike, Oppdal.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB - Visitnorway.com

Oppdal – Molde

Trollheimen er en av de korteste sykkelrutene, og strekker seg fra Oppdal til Molde på vestkysten, via noen av landets mest pittoreske fjell- og dalområder.

9. Villmarksruta

Østfold

Østfold.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Halden – Trondheim

Villmarksruta starter og slutter som Pilegrimsruta, men går lengre inn i de ville skogene på Østlandet. Ruta inkluderer Elverum og Koppang i Hedmark, og går via Røros og Selbu til Trondheim.

10. Norge fra nord til sør

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden.
Photo: Mattias Fredriksson/visitnorway.com

Nordkapp – Lindesnes

Dette er en av de lengste av de ti nasjonale sykkelrutene. Ruta går fra Nordkapp, en av de nordligste plassene man kan besøke i Norge, til landets sydligste punkt i Lindesnes.

Sikkerhet på to hjul

 1. Følg generelle trafikkregler og veiskilt.
 2. Du kan sykle på fortau, men tilpass hastigheten.
 3. Du kan ikke sykle på motorveier og firefeltsveier.
 4. Gi tydelig signal om at du skal svinge ved å strekke ut armen.
 5. Bruk alltid hjelm når du sykler.
 6. Bruk gjerne en trafikkvest, spesielt på høyt trafikkerte veier.
 7. Sykkelseter kan kun brukes av barn under 10 år.
 8. Vær oppmerksom på at været brått kan skifte i fjellområder. Ha alltid med varme klær og ekstra mat og drikke.
Arendal

Arendal.
Photo: Eirik Mykland

Sykkelen din må ha:

 • Lykt med hvitt eller gult lys foran og lykt med rødt lys bak hvis det er mørkt eller dårlig sikt.
 • Rød refleks bak.
 • Hvite eller gule reflekser på pedalene.
 • To separate bremser som fungerer uavhengig av hverandre.
 • Ringeklokke.
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad