Skip to main content

Topp 5 sykkelruter i Norge
ifølge Thor Hushovd

Thor Hushovd har vunnet både VM i sykling og flere etapper av Tour de France, og er kjent som landets fremste syklist gjennom tidene. Sjekk ut hans favoritturer på landevei i Norge.

Klarer du å nyte naturen når du er ute og sykler?
– Absolutt. Jeg liker å oppleve nye steder på sykkel. Jeg er en nysgjerrig type og liker å forestille meg hvordan landskapet ser ut rundt neste sving. Heldigvis klarer jeg å konsentrere meg fullt og helt om syklingen, samtidig som jeg beundrer utsikten langs veien, sier Hushovd, som påpeker viktigheten av å være godt forberedt.

– I Norge kan det iblant være store avstander mellom mulighetene for kost og losji. Men det er også litt av sjarmen og bidrar til å gjøre turen enda mer givende. Med god planlegging og lokalkunnskap kan man både spise og sove godt på slutten av dagen.

Hvordan er norske sykkelveier sammenlignet med Europas mer kjente ruter?
– En fordel med å sykle i Norge, er den rå og uberørte naturen, forklarer Hushovd.

– Jeg liker å sykle i mine hjemtrakter på Sørlandet, blant øyer, halvøyer, klipper og rev. På Vestlandet kan man nyte det mektige fjordlandskapet som er omgitt av fjell, og den spektakulære Atlanterhavsvegen. I Nord-Norge anbefaler jeg de ulike etappene i Arctic Race of Norway, verdens nordligste sykkelritt.

Er Norge et gjestfritt land?
– På landsbygda kan du ringe på hos hvem som helst hvis du trenger hjelp, og du vil umiddelbart bli tilbudt kaffe.

Hushovd mener at de fleste nordmenn har en positiv holdning til syklister, ettersom denne måten å ta seg rundt på har blitt veldig populær de siste årene.

Har du noen tips til sykkelentusiaster som vurderer sykkelferie i Norge?
– Først og fremst skal det være gøy å sykle, de fleste har jo sykling som en hobby. Med litt planlegging har man alle forutsetninger for å ha det moro på sykkelferie i Norge.

Når kommer du til å dra på sykkelferie med familien?
– Min eldste har akkurat lært seg å sykle uten støttehjul, så det vil bli mange muligheter til å utforske Norge på to hjul fremover.

Thor Hushovds topp 5

1. Suleskarvegen

Fra Sirdal på Sørvestlandet

– Min personlige favoritt. Dette er en forfriskende, annerledes og naturskjønn tur over fjellene på Sørlandet, sier Hushovd.

Suleskarvegen er Sørvestlandets høyeste veiforbindelse og går fra Suleskar i Sirdal til Brokke i Setesdal, så videre over fjellet til Dalen i Telemark, før den ender i Høydalsmo. På veien finner du alt fra museer og kunsthåndverkbutikker til gårdsutsalg som serverer deilig lokalmat. Trenger du en pause fra syklingen, kan du gå tur i fjellet, klatre i en via ferrata eller bli med på rafting. Det er også mange overnattingsmuligheter på veien, så du kan ta deg god tid.

2. Fjordkysten

Vestlandet nord for Bergen

– Min andre favoritt er spektakulær og verdenskjent, og byr på store kontraster i landskapet.

Området Fjordkysten ligger så langt vest du kan komme i Norge, i området rett nord for Bergen. Her kan du øyhoppe med sykkel på lite trafikkerte veier helt ut mot havgapet. På fastlandet kan du kombinere syklingen med kulturopplevelser som Kvernsteinsparken i Hyllestad og Jacob Sande-tunet i Dale. I Bremanger finner du Hornelen, Europas høyeste sjøklippe, som byr på en helt fantastisk panoramautsikt! Og i juli hvert år kan du få med deg Førdefestivalen, Skandinavias største festival for akustisk verdensmusikk.

3. Helgelandskysten

Nordland i Nord-Norge

– Her i nord blir Norge smalt, og sykkelveiene går nær havet. Rundt hver sving venter en ny utsikt.

Langs Helgelandskysten går vakre Kystriksveien, som er kjempefin å sykle på. Du kan også ta med tohjulingen på fergene og hurtigbåtene ut til øykommunene, blant annet verdensarvøya Vega. Kjøper du en sykkelpakke, er du sikker på å få med deg høydepunktene på strekningen du vil sykle – for eksempel Torghatten, Svartisen eller Petter Dass-museet.

4. Lofoten

Nordland i Nord-Norge

– Med sitt varierte landskap er Lofoten definitivt en av mine favoritter.

Et hett tips hvis du vil sykle i Lofoten, er å unngå høysesongen i juli. Nasjonal turistveg Lofoten går gjennom hele øygruppen, og det finnes mange fine avstikkere du bør følge hvis du vil oppleve det som ligger litt mer avsides. Øyene er også kjent for sine mange fiskevær, der du kan leie en rorbu og nyte den vakre naturen fra «fjærsteinan». Ta gjerne med deg en guide på turen!

5. Atlanterhavsveien

Nordmøre på Vestlandet

– Her er du tidvis omgitt av hav på begge sider av veien.

Atlanterhavsveien i Nordvest ble i 2010 kåret til Norges flotteste sykkeltur av nettstedet ut.no. Åtte bruer som går over øyer, holmer og skjær forbinder Averøy med fastlandet. Sykle gjerne innom Hustadvika også – et av Norges mest værharde områder! Du kan starte turen i enten Kristiansund eller Molde.

Bestill ferdigpakkede sykkelturer med bagasjetransport fra Discover Norway!

Norgesferie på to hjul

Kom tett på naturen med noen av landets beste og fineste sykkelruter.

13 fantastiske sykkelturer

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sykle deg gjennom Norge

Flere sykkelmuligheter

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Sider du nylig har besøkt