Landeveissykling

Interessen for sykling øker stadig blant nordmenn, og det er ikke usannsynlig at trenden skyldes den internasjonale sykkelsuksessen Norge har hatt de siste årene, med blant andre Thor Hushovd og Alexander Kristoff i spissen.

Sikkerhet på sykkelsetet

Sykler du i Norge, må du følge de samme reglene som bilister og motorsyklister:
• Hold til høyre.
• Vik for de som kommer fra høyre.
• Ikke sykle i påvirket tilstand.

Følg generelle trafikkregler og veiskilt. Gi tydelig signal om at du skal svinge ved å strekke ut armen.

Du kan sykle på fortau, men tilpass hastigheten.

Du kan ikke sykle på motorveier og firefeltsveier.

Kun barn under 10 år kan sitte på.

Bruk alltid hjelm når du sykler. Bruk gjerne trafikkvest, spesielt på trafikkerte veier.

Vær oppmerksom på at været brått kan skifte i fjellområder. Ha alltid med varme klær og ekstra mat og drikke.

Les mer om sikkerhet på sykkel.

Sykkelen din må ha

Påbudt utstyr:
• lykt med hvitt eller gult lys foran
• lykt med rødt lys bak
• rød refleks bak
• hvite eller gule reflekser på pedalene
• to separate bremser som fungerer
• ringeklokke

Mulighetene er mange hvis du ønsker å utforske Norge fra sykkelsetet. Du kan for eksempel kombinere en tur til Vestlandet med en dagstur på sykkel, eller ta en rundtur på to hjul. Her finnes nemlig noen av landets flotteste veier, blant annet de nasjonale turistvegene Atlanterhavsvegen og Trollstigen.

Også Nord-Norge og Trøndelag er et paradis for landeveissyklister – ta med sykkelen på øyhopping på Namdalskysten eller Helgelandskysten, eller sykle hele Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø.

– Når jeg får lyst til å dra på en avslappende sykkelferie, er det ingen steder som kan måle seg med Lofoten. Dette øyriket rett ovenfor polarsirkelen må være en av de vakreste plassene på jorden.

Slik beskrev Andrew Straw, direktør for turoperatøren Saddle Skedaddle, sin favorittplass for sykling i Europa i avisen The Guardian.

Men hvorfor ikke forlenge turen og sykle på Nasjonale turistveger gjennom Vesterålen og Senja – eller utforske Lyngenfjorden i Troms eller Finnmarksvidda i Finnmark?

Østlandet kan du tråkke rundt Mjøsa i bedagelig tempo, få kjørt deg langs Telemarkkanalen eller sykle på kyststier og småveier rundt Oslofjorden. Sørlandet byr på fantastiske turer fra badeplass til badeplass langs kysten, eller inn dalfører og oppover snirkelete veier i Setesdal og Sirdal.

Det blir stadig enklere å reise med sykkel, og det finnes mange steder der du kan leie både vanlige landeveissykler og el-sykler. Flere og flere overnattings- og spisesteder retter seg dessuten direkte mot syklister.

Før du legger ut på tur, vær oppmerksom på at det er forbudt å sykle i flere av landets tunneler. cycletourer.co.uk har et nyttig kart som viser hvilke norske tunneler du har lov til å sykle gjennom.

God tur – og husk hjelm!

Bestill ferdigpakkede sykkelturer fra Discover Norway! Eller finn sykkelruter og overnattingssteder på egen hånd.

Finn din favorittrute

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Flere sykkelmuligheter

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Les også

Sider du nylig har besøkt