Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Geirangerfjorden Geirangerfjorden
Credits
Geirangerfjorden.
Photo: Mattias Fredriksson/ Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ta syklingen til nye høyder

Interessen for sykling øker stadig blant nordmenn, og det er ikke usannsynlig at trenden skyldes den internasjonale sykkelsuksessen Norge har hatt de siste årene, med blant annet Thor Hushovd i spissen.

Mulighetene er mange hvis du sitter med et ønske om å utforske Norge fra sykkelsetet. Du kan for eksempel kombinere en tur til Vestlandet med en dagstur eller rundtur på to hjul. Her finnes nemlig noen av landets mest kjente sykkelveier, som blant annet Rallarvegen, som går gjennom det spektakulære høylandsområdet fra utkanten av Hardangervidda til Flåm.

De siste årene har mye blitt gjort for å gjøre det enklere å reise med sykkel, ikke bare på Vestlandet, men også i områder som Nord-Norge og Trøndelag

Stadig dukker det opp nye utleiesteder for sykkel, samt overnattingsmuligheter og matsteder som retter seg direkte mot syklister.

– Når jeg får lyst til å dra på en avslappende sykkelferie, er det ingen steder som kan måle seg med Lofoten. Dette øyriket rett ovenfor polarsirkelen må være en av de vakreste plassene på jorden.
Slik beskrev Andrew Straw, direktør for turoperatøren Saddle Skedaddle, sin favorittplass for sykling i Europa i avisen The Guardian.

Topp 5 sykkelruter i den norske fjellheimen

Det finnes utfordrende sykkelruter i hele Norge. Geir Stian Ulstein, syklisten bak boka Bakker og Berg, deler sine favoritter for de som er ute etter sykkelturer av den nokså krevende varianten.

Kart

1. Skykula

Dette er en tur utenom det vanlige i Rogaland. Start ved Ørsdalsvatnet hvis du ønsker å få så mye som mulig ut av turens krevende oppoverbakker. På veien tilbake til Egersund kan du velge blant mange gode spisesteder. 

Skykula
Credits
Skykula.
Photo: Tor Simen Ulstein

Credits
Skykula.
Photo: Tor Simen Ulstein

2. Stalheimskleiva

Nord-Europas bratteste kilometer ligger i Hordaland og byr på grov asfalt, svingete veier og lyden av brusende fossefall. Når du når toppen, kan du nyte et måltid på Stalheim Hotel og restaurant som belønning. Veien ble bygd mellom 1842 og 1846 for å bedre forbindelsen mellom Bergen og Oslo.


3. Juvass

En av Europas tøffeste oppoverbakker finner du i Oppland. Det skal godt gjøres å finne en bedre asfaltvei enn denne, med beliggenhet så høyt over havet. Juvass er så bratt at den tidvis kan virke uendelig, men du vil neppe angre på at du tok turen når utsikten over isbreen som leder til Galdhøpiggen (2 469 meter over havet) åpenbarer seg.

Juvass
Credits
Juvass.
Photo: Tor Simen Ulstein

Credits
Juvass.
Photo: Tor Simen Ulstein

4. Vestkapp

Selje kommune i Sogn og Fjordane byr på noen ordentlig gode, men korte oppoverbakker. En av de mest spektakulære er Vestkapp. Her kan du nyte utsikten over havet, og på slutten av turen får du se den runde værstasjonen. (Foto: Tor Simen Ulstein)


5. Kaperskaret

Veien på den ytterste delen av Senja, Norges nest største øy, er et stykke ingeniørkunst av høyt kaliber. Om du velger den korteste eller lengste veien rundt øya, får du uansett oppleve svingete veier, brusende vannfall og havutsikt. Fortsett gjerne mot Finnsnes og Hamn for en velsmakende lunsj (Foto: Tor Simen Ulstein).

Les om Thor Hushovds favorittruter

Thor Hushovd har vunnet både VM i sykling og flere etapper av Tour de France, og er kjent som landets fremste syklist gjennom tidene. Her tar han en sjelden pust i bakken for å fortelle om sine favoritturer i norsk natur.

Flere forslag til sykkelferien

Sikkerhet på to hjul

 1. Følg generelle trafikkregler og veiskilt.
 2. Du kan sykle på fortau, men tilpass hastigheten.
 3. Du kan ikke sykle på motorveier og firefeltsveier.
 4. Gi tydelig signal om at du skal svinge ved å strekke ut armen.
 5. Bruk alltid hjelm når du sykler.
 6. Bruk gjerne en trafikkvest, spesielt på høyt trafikkerte veier.
 7. Sykkelseter kan kun brukes av barn under 10 år.
 8. Vær oppmerksom på at været brått kan skifte i fjellområder. Ha alltid med varme klær og ekstra mat og drikke.
Arendal
Credits
Arendal.
Photo: Eirik Mykland

Credits
Arendal.
Photo: Eirik Mykland

Sykkelen din må ha:

 • Lykt med hvitt eller gult lys foran og lykt med rødt lys bak hvis det er mørkt eller dårlig sikt.
 • Rød refleks bak.
 • Hvite eller gule reflekser på pedalene.
 • To separate bremser som fungerer uavhengig av hverandre.
 • Ringeklokke.

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad