Skip to main content

Bli kjent med
FJØSNISSEN

Jeg er fryktelig gammel og litt av en luring.

Fjøsnissen

Å nei!

Hvem slapp ut sauene?

Hvem har børstet hesten?

Det er nok fjøsnissen!

Den lille, lure karen som ikke må forveksles med den internasjonale julenissen ...

Han er en luring, men han kan være både varm og hjelpsom hvis du setter pris på ham. Det er fjøsnissen, den lille karen som bor ute på låven. Han er veldig sky, men vi skal prøve å bli litt bedre kjent med ham.

– Nissestreker er gøy! Og så liker jeg å stelle med dyra så de har det bra.

Ute på gårdstunet kan du kanskje få øye på en liten skikkelse rundt juletider. Selv om den verdensberømte, høylytte og folkekjære julenissen, Santa Claus, har blitt populær i Norge, har vi også en eldre tradisjon for fjøsnissen. Den blyge, lille nissen som er ganske usynlig, selv om han aldri er langt unna og får med seg alt som skjer. 

I motsetning til julenissen er fjøsnissen veldig folkesky, sensitiv og nærtagen. Du må derfor gå forsiktig frem om du vil få et glimt av ham. På Norsk Folkemuseum sitt julemarked på Bygdøy er det stor sannsynlighet for å treffe på ham.

Jeg liker meg jo i gamle hus, og det er det mange av på Folkemuseet, sier han inne fra verkstedet sitt hvor han står og spikker på en kjepphest som noen heldige barn skal få til jul.

Når han blir spurt om han har møtt noen slemme barn, rister han på hodet.

– Nei, ingen slemme, sier han blygt.

Dyrevenn

En annen grunn til at du finner ham ute på låven, er fordi han er mer glad i dyr enn i folk – derfor er han ofte portrettert sammen med gårdskatten eller med hesten.

Faktisk så er han ikke større enn et hestehode og er kledd i nikkers med rød topplue, slik som bøndene var kledd i gamle dager.

– Favoritthobbyen min er å gjøre nissestreker, det er gøy! Og så liker jeg å stelle med dyra så de har det bra, forteller fjøsnissen.

Så lenge han er blid, kan han være til stor nytte på gården. For eksempel roer han hestene om natten.

Men hvis han ikke får mat, blir han lunefull ...

Nissens favorittmat

Mange gårder har som tradisjon å sette ut en porsjon med nissegrøt på låven på julaften.

Da blir fjøsnissen varm om hjertet og vil gladelig passe på gården og gårdsdyra til gjengjeld. Hvis han ikke får grøt, blir han fornærmet og hevner seg med å gjøre rampestreker! Som for eksempel å slippe løs alle sauene.

– Jeg liker allslags mat, men risgrøt med smørøye er jo festmat, sier han mens han strekker hånden ut etter bollen med risgrøt som Ella har satt ut til ham.

Ella passer på så ikke fjøsnissen ser henne! Hun vet at hvis nissen oppdager henne, kan han forsvinne og ikke tørre å vise seg igjen på flere dager.

Heldigvis blir fjøsnissen veldig fornøyd med maten og kommer til å bidra til å passe på at dyra på Norsk Folkemuseum har det godt fremover.

Den blyge, jordnære og introverte fjøsnissen har lange tradisjoner i norsk folketro, og personligheten hans ligner nok mer på den jevne nordmann enn den utadvendte og høylytte julenissen. Kanskje får du treffe ham og gjøre deg opp din egen mening om fjøsnissen.

Fjøsnissen i Hollywood

«There's Something in the barn» er en norsk skrekk-komedie om fjøsnissen solgt fra Innlandet til Hollywood. Filmen erspilt inn i Gudbrandsdalen med både norske og amerikanske skuespillere. Den omhandler om en amerikansk familie som arver et hus i Norge, men som gjør så store forandringer at fjøsnissen blir forferdelig sinna og umedgjørlig. Den sære norske fjøsnissen blir dermed verdenskjent som både morsom, men også veldig skummel!

Møt fjøsnissen

Fjøsnissen møter du rundt juletider på Norsk Folkemuseum på Bygdøy 🎅 Flere juleeventyr finner du her!

De koseligste julestedene

Nissegrøt

Få oppskriften på nissens favorittrett, tradisjonsrik risgrøt!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt