There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Campcation – Bestill camping over hele Norge med Campcation
Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog
SJ NORD - opplevelsen starter på toget
Vy express - reis med buss over hele Norge
NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!
Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer
Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Expa Travel - Ekte opplevelser
Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell
Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Juletradisjonene varierer voldsomt fra nord til sør og øst til vest. Likevel er det noen spesifikke smaker, lukter og tradisjoner som må være på plass for at julefreden skal senke seg i norske hjem.
Årets mest etterlengtede måltid vil for svært mange være julemiddagen, og i Norge er det to alternativer som kjemper om førsteplassen blant folket: ribbe og pinnekjøtt. Og selv om ribbe tidligere har vært en Goliat mot vestlandets David, vinner pinnekjøtt mer terreng for hvert år som går. Mange nordmenn spiser nå begge deler i løpet av julen.
Svineribben karakteriseres først og fremst av svor, som de fleste vil legge all sin energi i få så sprø som mulig. Den får følge av medisterkaker, pølser, surkål og annet mektig snadder.
Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbe av sau og har fått navnet etter den tradisjonelle tilberedelsen på en rist av bjørkepinner. Her spiller kjøttet hovedrollen, men poteter, rotmos og sjy hører med.
Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det.
På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter. Til tross for at ribbe og pinnekjøtt i stor grad har erstattet den hvite fisken som julemiddag, vil mange sørlendinger nyte den som et av mange måltid i romjulen.
Den lengstlevende juletradisjonen er imidlertid lutefisk, som strekker seg helt tilbake til 1400–1500-tallet. Den lages av tørrfisk eller klippfisk som behandles med lut. I desember setter nordmenn til livs 750 tonn av denne særegne delikatessen, og den er også populær i de «nordiske» delene av USA, som Minnesota og Wisconsin.
I likhet med lutefisk er rakfisk en opplevelse som kan være skummel første gangen, men som elskes høyt av mange. Den fermenterte ferskvannsfisken serveres gjerne i lefse med rømme og løk. I Bergen er persetorsk – sukret, saltet og presset torsk – en høytidsfavoritt blant mange.
Til dessert er riskrem den norske klassikeren på julaften, men multekrem er vanlig nord i landet. Andre viktige elementer i den kulinariske juletradisjonen er klementiner, lefse, sild og sylte med sennep.
Mange sverger til to tradisjonstunge drikker i julen: øl og akevitt.
Juleøl er mørkere, tyngre og ofte mer alkoholdig enn ølet som drikkes resten av året. I gamle dager var man pålagt å brygge sitt eget øl ved lov, fattig som rik, og å samles for å drikke ølet ble sett på som en hellig handling.
En følgesvenn til juleølet er akevitten, det krydrede nordiske potetbrennevinet som gir en velkommen motvekt til tung og mektig julemat. I Norge lagres akevitt på trefat.
Mange drikker også den krydrede sirupmiksturen gløgg i julen, og de som vil blander oppi mandler og rosiner. Gløgg kan lages både med og uten rødvin, og kan derfor nytes av både voksne og barn.
Selv om den lubne, gavmilde og joviale julenissen har blitt en sentral en del av den moderne norske julefeiringen, var det en annen og mer lunefull skikkelse som preget høytiden da Norge var et bondesamfunn – nemlig fjøsnissen.
Denne kortvokste, skjeggete karen gjorde man lurt i holde seg på godfot med. Han kunne nemlig hjelpe gården om han ble behandlet bra, men ta den frykteligste hevn – som å slå ihjel melkekua – om han var misfornøyd med tingenes tilstand. Derfor satte man hver julaften ut risgrøt og hjemmebrygget øl til nissen – en tradisjon som fortsatt lever på gårder rundt i landet.
29. oktober–19. desember
Førjulseventyr i Henningsvær, Lofoten
30. oktober–19. desember
Julemarked på Hadeland Glassverk, Jevnaker
12.november – 22. desember
Julemarked i Bergen
13. november–2. januar
(stengt 24. desember)
Jul i Vinterland i Spikersuppa, Oslo
26. november–19.desember
Jul i Viken, Norges Varemesse og Lillestrøm sentrum
27. november–22. desember
Julemarked på Torvet, Kristiansand
27. november–22. desember
Jul på Bærums Verk
1.–19. desember
Julemarkedet i Trondheim
1.–12. desember
Julemarked Røros
2.–12. desember
Julemarked i Julebyen Egersund
4.–12. desember (kun helger)
Norsk Folkemuseums julemarked, Oslo
Les deg opp på alt fra hvor du bør dra i jula til hva du bør spise når du kommer dit.
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
På få år har Norge blitt en internasjonal matnasjon med lokale, økologiske råvarer og Michelin-stjerner som stikkord. I dag feirer vi det som er typisk norsk på en moderne og utradisjonell måte.
I vårt langstrakte land skal det godt gjøres å finne noen som ikke liker lefser. Men hva er det som fortsatt gjør tradisjonsbaksten til en sikker vinner, uansett anledning? Hør fra spesialistene – og få tips til enkle lefsesnacks!
Fra sider og eplemost til klippfisk, spekemat og verdens beste ost. Prøv en lokal spesialitet laget av førsteklasses norske råvarer – og la de kortreiste smakene glede og overraske deg.
Fra rype til elg og hjort – norsk viltkjøtt er i verdensklasse, sier mesterkokk Arne Brimi. Finn ut hvorfor!
Er dette Norges rareste matrett? Hver eneste høst bretter familien Løne på Voss opp ermene for å ta fatt på årets produksjon av smalahove. Du kan ikke ligge på latsiden når 70 000 sauehoder skal bli ferdige før jul.
Fra kanelknuter til hveteboller og skolebrød – de er alle uimotståelige! Få inspirasjon til bollebakingen og test oppskriften vår, eller unn deg noe godt på et bakeri nær deg.
Tilbake til toppen