Smaken av jul
Er du blant dem som gleder seg til julemat hele året?
Da bør du bla videre!
Her er 9 klassiske retter som setter stemningen for en magisk feiring!
1. Torsk og kveite på julekvelden
Kveite og juletorsk må på menyen i tusenvis av hjem for at julen skal ringes inn "på ordentlig". Sandefjordsmør er klassisk tilbehør til fisken, og smaker deilig året rundt!
2. Julesild
Sild i alle varianter, både til frokost, lunsj og kvelds, hører jula til. Den kommer i utallige varianter og er enkel å lage. Tips til spiselig julegave til den som har alt!
3. Lutefisk
Man vet ikke sikkert når og hvorfor man begynte å lute fisken, men retten er dokumentert tilbake til 1500-tallet. Kanskje en av våre eldste juleskikker? Fremdeles en vinner!
Endelig kjøttelskernes tur!
4. Pinnekjøtt
Pinnekjøtt er dokumentert tilbake til 1700-tallet, men forskere mener retten har blitt spist i lang tid før det. Visste du at så mange som en tredjedel av oss spiser pinnekjøtt på julaften?
5. Ribbe
Den mest populære retten etter pinnekjøtt, men også kanskje den yngste favoritten på menyen! Ribben har ingen eldgamle tradisjoner, som mange tror. Først rundt 1900-tallet ble det vanlig med vedfyrt ovn, og det var først da at ribbe ble mat for folk flest.
6. Medisterkaker
Medisterfarsen kan lages i god tid før den skal brukes. Deilig som tilbehør til ribbe eller nytes helt alene!
Lyst på noe søtt?
7. Nissegrøt
Det blir ikke jul uten nissegrøt! Husk en skåldet mandel i grøten og en liten premie til en som finner den!
Fjøsnissen må også få smake. Husk å sette frem en liten porsjon til ham!
8. Syv slag
Fordi syv var et lykketall, skulle man hele tiden sørge for syv forskjellige typer i kakeboksen. Dette er de vanligste sortene: krumkaker, berlinerkranser, pepperkaker, sandkaker, fattigmann, goro, serinakaker, smultringer, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.
For en ny vri, prøv pepperkaker med blåmuggost!
9. Multekrem
En unik norsk dessert av multer; gylne små skatter som vokser i myrlendt terreng og fuktige fjellområder i hele Norge. Server multekremen med krumkaker eller et av de andre syv slagene!
Med tradisjonsrik mat, følger tradisjonsrik drikke...
Lite slår en varm kopp gløgg! Drikken ble faktisk opprinnelig ansett for å være helsebringende. Et tips er å bruke eplemost som base, og så kan du smakstilsette med for eksempel stjerneanis, nellik, kardemomme, kanel og hakkede mandler.