Skip to main content

Juleferie i Norge? Dette må du vite

Noen pakker passet når jula nærmer seg, men de fleste av oss tilbringer høytiden i kjente og kjære omgivelser. Men hvordan får du en optimal julefeiring innenfor landets grenser? Vi har svarene – og spørsmålene.

1. Jeg vil ha hvit jul. Hvor er det snø?

I innlandet er det som oftest god mulighet for snø og skigåing i jula, også i byene. Det samme gjelder fra Bodø og nordover. Sørlandet og Vestlandet er gjerne våtere, og hvis du vil ha snø her, bør du dra opp i høyden eller et godt stykke bort fra kysten.

Yr.no får du en enkel og detaljert oversikt over de generelle snødybdene ulike steder i landet, mens en mer skifokusert snørapport er lett tilgjengelig fra Fnugg.

2. Jeg drømmer om kakao, smultringer og strikkevotter. Hvor er julemarkedene?

Det korte svaret: overalt. Norge har så mange fristende og fine julemarkeder at man fint kunne overlevd på gløgg og pepperkaker gjennom i hele desember.

Hvis du trenger litt hjelp til å velge, kan det være lurt å ta en titt på vår guide til Norges beste julemarkeder. Både i Oslo, Bergen, Røros og Henningsvær har flotte markeder.

På julemarkedene finner du alt fra håndverk og delikatesser til pariserhjul, dukketeater, bakst, trearbeid og pepperkakebyer. Merk deg bare at de fleste markedene avrundes før julaften, så kjenn din besøkelsestid.

3. Hvor lenge kan jeg utsette julegavehandelen?

Generelt er Norges lover temmelig rause når det kommer til andpustne siste-liten-shoppere. Ifølge loven kan nemlig «faste utsalgssteder holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14 og klokken 20. På julaften skal faste utsalgssteder stenge klokken 16, og de skal også være stengt 1. og 2. juledag.»

Spesielt i byene betyr dette at man lett kan smette en dagsfersk pakke under treet på julaften. Om det er ideelt, er en annen sak …

På julaften er det greit å være obs på at mange velger å stenge tidligere enn klokken 16. Der enkelte steder i Oslo stenger klokken 14, melder mange butikker både i Bergen og Trondheim om julefred fra klokken 13.

4. Hvor bør jeg legge feiringen?

Har du lyst på en fredelig jul i fjellet, eller kanskje du foretrekker det pulserende bylivet? Uansett har du mange alternativer!

5. Jeg vil ikke sitte inne hele jula. Hva kan jeg finne på?

Selv når roen har senket seg over landet, er det ikke helt stille. Enten du er ute etter en julefest eller en julegudstjeneste finner du en enkel oversikt over hva som skjer i vår store arrangementskalender.

Er du i filmhumør, holder også mange kinoer åpent hele jula – med unntak av julaften.

6. Kan jeg fremdeles gå julebukk?

Det må du gjerne, men bare hvis du er barn. Sånn har det dog ikke alltid vært.

Julebukk var opprinnelig som en slags utgave av Halloween, selv om kostymevalgene den gangen var litt mer begrenset. Julebukken var et bukkehode på en stang, som ble holdt av en person med en skinnfell drapert rundt seg. Bak gikk folk utkledt i gamle klær, for å symbolisere de døde. Temmelig nifst!

Tradisjonen har endret seg med årene, og i dag handler den stort sett om å la de minste få kle seg i nissete kostymer og banke på naboenes dører for å spørre om godteri – helst i bytte mot en julesang eller to.

7. Hvor lenge har vi egentlig feiret jul her i landet?

Jula er en svamp av en høytid, som har samlet innhold fra ulike kulturer og tradisjoner. Gjennom historien har nordmenn feiret alt fra guden Saturn til vintersolverv.

Den kristne julefeiringen ble introdusert her i landet på 1000-tallet. Den norrøne offerfesten jólablót sammenfalt da med Jesu fødsel den 25. desember, en dato som i sin tur var blitt endret fra en gang tidlig på året til desember, for å sammenfalle med romerske høytider.

Jula slik den feires i dag, med skikker som julenissen og å gå rundt juletreet, tok form først på 1800-tallet.

8. Julemat er godt, altså – men er restaurantene åpne i jula?

Mange spisesteder og utesteder holder julestengt, men det finnes fortsatt en del som åpner dørene for julesultne sjeler, særlig i byene.

Hvis du vil ha tips til hva du kan bestille, er den amerikanske ambassadens guide til norsk julemat en evig klassiker!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt