1. Legg lutefisken med skinnsiden ned på en bakerist over en langpanne. Dryss godt med salt over fiskestykkene og plasser kaldt i 2–3 timer. Da blir fiskestykkene fastere og tar til seg smak.
2. Skyll av saltet og langpannen og legg fiskestykkene i langpannen. Krydre med salt og litt kvernet pepper. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den midt i forvarmet ovn på 225 °C i 30–40 minutter, avhengig av størrelsen og fastheten på fiskestykkene.
3. Kok poteter mens fisken står i ovnen. Ekstra fint blir det om du skreller dem før koking.
4. Stek baconterninger i en panne til de er sprø. Tilsett litt smør eller ribbefett om du synes det blir for lite fett. Hold det varmt til servering.
Server med ertestuing, eller lek deg med egne kombinasjoner!
Lutefisk. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Lutefisk er ikke bare godt å spise, tørrfisken den er laget av har vært veldig viktig for nordmenn i mer enn tusen år.
Cod fishing in Lofoten
.
Photo:
Visitnorway.com
Cod fishing Lofoten
.
Photo:
Visit Lofoten
Takket være skreien ble eksport av fisk raskt den viktigste inntektskilden for nordmenn, spesielt for folk i Nord-Norge.
Stockfish
.
Photo:
C.H. - Visitnorway.com
Drying rack for stockfish in Lofoten
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Her kan du til og med få med deg et skreieventyr i Lofoten og omegn mellom januar og april, når torsken migrerer fra Barentshavet til norskekysten for å gyte.
The world cod fishing championship in Lofoten
.
Photo:
Promo Norge Reklamebyrå / VM i skreifiske
The world cod fishing championship in Lofoten
.
Photo:
Promo Norge Reklamebyrå / VM i skreifiske
Mens du er her, kan du også dra på hvalsafari i Vesterålen og se havets kjemper! Du vil nok ikke glemme det synet!
Whale safari in Vesterålen
.
Photo:
Ismaele Tortella / Visitnorway.com
Whale safari in Vesterålen
.
Photo:
Ismaele Tortella / Visitnorway.com