Skip to main content

Oppskrift:
Lutefisk

med bacon og potet

Mmmm ... Hva er det som lukter så godt?

Det er tid for lutefisk!

En av våre eldste og høyest elskede juletradisjoner.

Samle venner og familie og bli med på et lutefisklag!

Mange restauranter spesialiserer seg på sin unike variant i julebordsesongen.

Retten blir ofte servert med en kombinasjon av øl og akevitt, men mange foretrekker musserende vin eller en frisk eplemost.

Man har ofte et elsk- eller hat-forhold til lutefisk, men mange er nok enige om at tilbehøret kanskje er det aller beste...

Lær deg hvordan du lager lutefisk og sjekk ut oppskriften:

Lutefisk med bacon

Ingredienser

4 porsjoner

2 kg lutefisk (Du kan lute fisken selv, men vi anbefaler at du kjøper et produkt som allerede er lutet)

1,5 ss salt

800 g mandelpotet, ringerikspoteter eller gulløyepoteter (eller de potetene du har tilgjengelig)

400 g bacon i biter

Kilde: Matprat.no

Metode

Tid: 20–40 min
Vanskelighetsgrad: Enkel

1. Legg lutefisken med skinnsiden ned på en bakerist over en langpanne. Dryss godt med salt over fiskestykkene og plasser kaldt i 2–3 timer. Da blir fiskestykkene fastere og tar til seg smak.

2. Skyll av saltet og langpannen og legg fiskestykkene i langpannen. Krydre med salt og litt kvernet pepper. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den midt i forvarmet ovn på 225 °C i 30–40 minutter, avhengig av størrelsen og fastheten på fiskestykkene.

3. Kok poteter mens fisken står i ovnen. Ekstra fint blir det om du skreller dem før koking.

4. Stek baconterninger i en panne til de er sprø. Tilsett litt smør eller ribbefett om du synes det blir for lite fett. Hold det varmt til servering.

Server med ertestuing, eller lek deg med egne kombinasjoner!

Lutefisk er ikke bare godt å spise, tørrfisken den er laget av har vært veldig viktig for nordmenn i mer enn tusen år.

Takket være skreien ble eksport av fisk raskt den viktigste inntektskilden for nordmenn, spesielt for folk i Nord-Norge.

Her kan du til og med få med deg et skreieventyr i Lofoten og omegn mellom januar og april, når torsken migrerer fra Barentshavet til norskekysten for å gyte.

Mens du er her, kan du også dra på hvalsafari i Vesterålen og se havets kjemper! Du vil nok ikke glemme det synet!

Lær alt om denne spesielle, norske tradisjonen!

Finn ut mer om lutefisk

Mat fra havet

Lag bacalao, kongekrabbe og andre delikatesser fra sjøen.

Smaken av jul

Ribbe, julesild, gløgg og alt annet du trenger til jul!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt