Skip to main content

OPPSKRIFT:
Nissegrøt

Mmm! Kjenn den deilige lukten av rykende varm melk, smør og kanel.

Risgrøt er for mange en kjent å kjær tradisjonsrett på julaften.

Mens vi koser oss inne i varmen foran peisen, sitter det en sulten liten fyr i fjøset som også venter på å bli servert litt grøt – nemlig fjøsnissen!

Sagnet sier at dersom man sparer litt grøt til fjøsnissen, vil han passe på gårdsdyrene i gjengjeld og gårdsdriften vil gå bra fremover.

Pass deg så du ikke blir sett, for da tør han ikke å komme frem!

Dersom han ikke får grøten sin, blir han langt ifra fornøyd. Da kan han lett finne på å gjøre noen nissestreker!

Vi kjenner alle til skikken med å gjemme en skåldet mandel i grøten. Fra gammelt av sa man at den som fikk mandelen, skulle bli den første til å bli gift det kommende året!

Men dersom du finner mandelen i dag ...

… vinner du en marsipangris! 🐷

Her er oppskriften på den tradisjonelle risgrøten:

Nissegrøt

Ingredienser:

4 porsjoner

2 dl grøtris

4 dl vann

1 liter melk

1 ts salt

Sukker

Kanel

Smør

1. Kok opp grøtris og vann i en gryte, og la det koke i 10 minutter på middels varme til vannet er nesten kokt inn.

2. Hell i melk, kok opp og senk varmen. La grøten småkoke på svak varme i ca. 1 time, eller til den er passe tykk. Rør om av og til slik at det ikke svir seg.

3. Smak til med salt.

Server risgrøten med “smørøye”, sukker og kanel. Gjerne noe salt spekemat attåt.

Kilde: Matprat.no

For det lille ekstra; Tilsett en salt skive fenalår til den søte grøten.

Selv om vi ofte forbinder grøt med jula, kan denne retten fint nytes ellers på året – særlig når det er kaldt ute og du trenger noe varmt å spise.

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt