OPPSKRIFT:
Nissegrøt
Mmm! Kjenn den deilige lukten av rykende varm melk, smør og kanel.
Risgrøt er for mange en kjent å kjær tradisjonsrett på julaften.
Mens vi koser oss inne i varmen foran peisen, sitter det en sulten liten fyr i fjøset som også venter på å bli servert litt grøt – nemlig fjøsnissen!
Sagnet sier at dersom man sparer litt grøt til fjøsnissen, vil han passe på gårdsdyrene i gjengjeld og gårdsdriften vil gå bra fremover.
Pass deg så du ikke blir sett, for da tør han ikke å komme frem!
Dersom han ikke får grøten sin, blir han langt ifra fornøyd. Da kan han lett finne på å gjøre noen nissestreker!
Vi kjenner alle til skikken med å gjemme en skåldet mandel i grøten. Fra gammelt av sa man at den som fikk mandelen, skulle bli den første til å bli gift det kommende året!
Men dersom du finner mandelen i dag ...
… vinner du en marsipangris! 🐷
Her er oppskriften på den tradisjonelle risgrøten:
For det lille ekstra; Tilsett en salt skive fenalår til den søte grøten.
Selv om vi ofte forbinder grøt med jula, kan denne retten fint nytes ellers på året – særlig når det er kaldt ute og du trenger noe varmt å spise.