Skip to main content

Julebyen

BERGEN

Savner du følelsen av ekte julestemning?

Det er stor sannsynlighet for at du vil få den fra kulturen og tradisjonene i Bergen!

Sett deg ned med en deilig kopp kakao, og studer de ikoniske, gamle byggene på UNESCOs verdensarvsted ...

... Bryggen! I disse karakteristiske husrekkene holder mange butikker, gallerier og restauranter til. Her finner du til og med en egen julebutikk som er åpen hele året!

Finn gaven!
Reis tilbake til gamledager, da Bergen het Bjørgvin. Bli med på vandreteater med skuespillere fra Bryggen Museum som gir deg en «her og nå»-opplevelse av hvordan livet var på den tida.

Besøk verdens største pepperkakeby!
Hver jul siden 1991 har barnehager, skoler, bedrifter og flere tusen folk i alle aldre bidratt med kreative pepperkakebygg i ulike varianter for å skape denne enestående byen.

Festplassen, ved Lille Lungegårdsvannet, sjarmerer hele byen, da den hvert år dekoreres til å bli et magisk julemarked!

Her kan du ta gavehandelen og kjøpe lokale julegaver fra de ulike bodene.

Kanskje du kjenner noen som kunne ha trengt et par varme, hjemmestrikkede sokker, eller et teppe laget av deilig, norsk ull?

Desember er den perfekte tiden å besøke det eksepsjonelle kunstmuseet KODE, som består av fire bygninger nær Festplassen. På bildet ser du KODE 1 i rosa. Her kan du studere samlinger av kunsthåndverk og design.

KODE-museet har også tre komponisthjem. Et av disse er Edvard Griegs hjem på Troldhaugen. Her komponerte han mange av sine mest kjente verk.

Og mens vi snakker om den berømte komponisten – en tradisjon for mange er å delta på en av de 22 julekonsertene i Grieghallen eller se den populære musikalen …

Putti Plutti Pott!
En norsk barnemusikal som tar for seg historien om en gutt som prøver å finne Julenissens trylleskjegg i tide før julaften. Se stykket i Grieghallen, eller andre steder i hele landet i løpet av høytiden.

Ta med deg vennegjengen og handle inn til en god førjulsmiddag med fersk sjø- og lokalmat fra det velkjente Fisketorget!

Når mørket er som mørkest ... ta deg en rusletur gjennom den magiske lysparken, Lumagica ved Bergenhus festning, og opplev 40 spektakulære lysinstallasjoner med røyk og 3D-effekter!

Under den årlige Lysfesten samles folk i alle aldre for å få med seg førjulsstemninga med tradisjonell julemusikk, underholdning, fakkeltog og til slutt ... fyrverkeri!

Fortsatt ikke i julestemning? Kanskje er det lyden av å sette beina i nysnøen som må til?

Gå eller ta Fløibanen fra sentrum og opp til det populære utsiktspunktet på Fløyen. Nyt den spektakulære utsikten over byen som lyser opp mellom de syv fjell.

Hvis du er virkelig heldig, kan det til og med være nok snø til å gå seg en tur på langrennsski i opplyste løyper.

Kygo, Aurora, Alan Walker og Röyksopp kaller alle Bergen sitt hjem. Musikkmiljøet i Bergen blomstrer av alle mulige sjangre, så det er ikke mangel på konsertmuligheter!

Det er viktig å være ren og pen til selveste julaften! Et iskaldt julebad markerer slutten på juleforberedelsene og gjør deg vasket og klar for høytiden.

Kanskje er det julematen som virkelig setter stemninga i deg?

Smak Bergens tradisjonsrett – persetorsk. Den ferske torsken skal saltes, sukres og til slutt presses over tid for å skape en deilig og unik smak og tekstur.

Trenger du tips til julemiddager? Skroll ned for juleoppskrifter.

Noen finner julestemninga i fred og ro utenfor byen. Besøk de to koselige julemarkedene på den fredlige øya Osterøy, omtrent en times kjøring utenfor Bergen.

Fremdeles ikke i julestemning?
Da finnes det bare én kur.

Bestill ditt hotellopphold i dag, og ta turen til julebyen Bergen!

Bergen by ønsker deg en riktig god jul!

Smaken av jul

Ribbe, julesild, gløgg og alt annet du trenger til jul!

Flere oppskrifter

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt