Skip to main content

INNSIDETIPS:
LANGHELG I FREDRIKSTAD

Som den største byen i Østfold og Nord-Europas best bevarte festningsby byr Fredrikstad på en herlig miks av kultur, historie og pur idyll.

Her får du de lokales tips til kulturfredag, lørdag med lokalbefolkningen og urbane søndagsturer.

Kulturfredag

– Fredrikstad er en liten storby perfekt plassert ved elva Glommas utløp, sier Helga Aakre.

Kulturelskeren har jobbet tett på Fredrikstads kulturliv i mer enn 25 år.

Her er Aakres tips til kulturfredag:

Ta byferja: Start på Fisketorget i Fredrikstad sentrum og ta den gratis byferja til Gamlebyen. På veien kan du nyte synet av brygger og båtliv, Plensahode-statuene foran biblioteksparken og Håpets Katedral på Isegran.

Kultur i Gamlebyen: Rusle langs vollane, gjennom gater og torg. Gå innom Bastion 5 kunst- og håndverksenter med åpne verksteder. Nyt en deilig kake og kaffe i hagen på Gamlebyen Kulturhus, kanskje med en liten formiddagskonsert?

Kunst i Cicignon: Tar ferja tilbake rett over elva til bydelen Cicignon og Østfold Kunstnersenter, som også huser en liten kafe med nydelig mat, fantastisk utsikt mot elva. Fortsett forbi kirkeparken og innom No13 contemporary, et spennende galleri for samtidskunst og kunsthåndverk.

Kulturkalenderen: Byen har et mangfoldig og rikt kulturtilbud. Båthuset Scene gir revy og latter, mens Kulturhusene Blå Grotte og St. Croix- huset byr på konserter og forestillinger innen teater, dans og dukketeater. Gamlebyen Kulturhus har konserter og arrangementer, inne eller ute i den vakre hagen.

LitteraTUR: Litteraturhuset engasjerer og provoserer med ulike debatter. Avslutt besøket på Savoy Terrasse på toppen, med god atmosfære, fantastisk utsikt og ikke minst noe godt i glasset.

Nygaardsplassen: Avslutt kvelden på Nygaardsplassen i sentrum, en perle av sted som jeg er blitt helt forelsket i! Det er flere restauranter og barer, ute og inne, rammet inn av nydelig arkitektur. Kan hende det er en DJ som spiller eller en konsert på plassen. Her får du en følelse av Italia, Grünerløkka og Fredrikstad i ett! Sett deg gjerne på Hoi Polloi, en fantastisk vin- og sakebar med stilig interiør og kule detaljer.

Mer å se og gjøre: Utforsk Hunnfeltet, et gravfelt 6 kilometer øst for sentrum, med steinsirkler helt tilbake fra bronsealderen. Stedet oser av mystikk og historie. Her finnes også førhistoriske åkre, boplassfunn og veifar (hulveier). Gå gjennom en eventyrskog opp til bygdeborgen på Ravneberget, som gir en flott utsikt over Fredrikstad, Torsnes og til havet bak. Magisk.

Spis godt: Restauranten Nomade på brygga i sentrum har gode og varierte småretter, fantastisk beliggenhet og hyggelig atmosfære. Et perfekt kinderegg! St. Raw anbefales, med noe av det beste innen ferske sushiretter eller robata-grillet kjøtt og fisk. Restaurant Slippen er viden kjent for sitt gode kjøkken. De har også åpnet fiskebutikk og bakeri på Nygaardsplassen. Der er det MYE godt!

Lørdag med lokalbefolkningen

– Jeg elsker folkene, lokalmiljøet og vennligheten i Fredrikstad! Det var det som gjorde at jeg og kjæresten flyttet fra Oslo til Fredrikstad, sier Vegard Dahlin Skau Hansen.

Han er er frilans film- og TV-komponist med sans for god mat og drikke og alle de små, store gledene i livet. Joggeentusiast og fremdeles stormforelsket i Fredrikstad etter 8 år som innflytter.

Hansens tips til «lørdag med de lokale» i Fredrikstad

Kule folk: Menneskene og miljøet i Gamlebyen er helt spesielt, på en positiv måte. Alle hilser på hverandre og snakker sammen, selv om man ikke kjenner hverandre fra før. Og så er det jo veldig vakkert her, og alt du trenger er bare en kort gåtur unna.

En perfekt start på en lørdag: ... er å jogge tur langs Glommastien til pittoreske Gamlebyen, der jeg finner en helt spesiell ro. Det å rusle rundt på vollene der er også helt unikt. Jeg elsker å bare sitte på en av de mange benkene å nyte – utsikten mot Glomma, eller mot de brosteinsbelagte gatene. En liten kuriositet er at i Gamlebyen vandrer hønene fritt og at vi har vårt eget geiteavlslag!

Lørdagsmarked: Vi stikker også ofte innom frimarkedet på torget i Gamlebyen på lørdager. Det er ikke alltid jeg har med meg noe hjem, men innimellom finner jeg en ny 78-plate til min gamle sveivegrammofon, en hjemløs gitar eller kanskje en gammel skoleplansje jeg kan henge på veggen.

Gjør et kupp: Gamlebyen er full av små nisjebutikker. Dersom du er glad i retro klær, må du stikke innom Emm K. Sister Soul er også en helt unik butikk som er verdt et besøk.

Lunsjkafe: Min favorittkafe er Mormors Cafe. På fine dager tar jeg gjerne med meg maten og spiser den på en benk på vollene i Gamlebyen.

Ølmekka: Gulating Ølutsalg i Gamlebyen har et unikt utvalg, dersom du er glad i øl. De har også et stort utvalg fra Nøisom, som er et lokalt mikrobryggeri fra Fredrikstad.

Vannhull: Når vi er på bysiden, er Cafe Cicignon en av favorittene. Jeg kan også anbefale vegetarbuffeen på St.Croix-huset. Bakfickan og Holwech Fiskeri er også steder som må besøkes. Dersom vi skal feire noe med god mat på restaurant, drar vi gjerne innom Mother India. Tæps ølbar er også et utrolig kult sted.

Møt de lokale:
Jeg trives veldig godt på Cafe Magenta. Hagen til Gamlebyen Kulturhus er også uovertruffen på en sommerkveld.

Koselig nattely: Bo i suiten til Gamlebyen Hotell! Da bor du i en helt unik leilighet med en magisk Gamleby-bakgård – som du har helt for deg selv.

Lokalt uttrykk: «Det årnær sæ» er et lokalt utrykk som jo har blitt spesielt aktuelt det siste året. Men personlig er det «å jangle» på vollane som er en klar favoritt – både i uttrykk og innhold. Å «jangle» betyr å tulle og tøyse.

Få også med deg: Fredrikstad har mye deilig mat og drikke å by på. Utforsk byens koselige kafeer, barer og restauranter.

Tursøndag

– Ta morgenkaffen med ut på en av de flotte strendene nær byen, nyt sjøskvulp eller gå inn til sentrum med spennende kunstverk og installasjoner. Etterpå kan du vandre videre opp i marka, sier Tora Klevås.

Hun er kultursjef i Fredrikstad, bor på Hvaler, jobber i Fredrikstad og er glad i naturen og en aktiv hverdag. Hun tilbringer mye tid i skjærgården, og du finner henne gjerne i seilbåten, kajakken eller hengekøya.

Klevås' tips til urbane søndagsturer

Turtips: Fredrikstad er blitt en by hvor det er rik adgang til både kulturopplevelser og fysiske aktiviteter for hele familien, hele året, med nærhet både til hav og natur. Ta en titt på det fine båtbyggermiljøet på Isegran og Håpets katedral. Besøk parkene, friluftsbadet på Kongsten, ta en piknik på Vollane og sjekk ut skatebanen i sentrum. Bruk gjerne bysyklene for å komme deg rundt.

Bytur: Gratistur med byferga er jo et «must». Men den kommer du deg til noen av de viktigste stedene i byen, som Gamlebyen, Isegran, sentrum og hovedbiblioteket. Fine aktiviteter for familier med yngre barn er å være med på kunstsafari i Fredrikstad sentrum eller å besøke Bjørneløypa i Fredrikstadmarka.

Koselig lunsjkafé: Maten og kafeen på St.Croix-huset er helt unik og et hyggelig sted å henge ut for hele familien. I helgene er det ofte dropin-verksteder og konserter i de fine lokalene.

Vinteraktiviteter: Om vinteren kan man stå på skøyter ved gangbrua eller i Stjernehallen, prøve skatehallen eller gå på en konsert.

Flere ting å gjøre: Det er også et flott julemarked i Gamlebyen i desember.

Planlegg reisen til Fredrikstad i dag! Få de beste tilbudene hos vår hotellpartner Scandic.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt