Skip to main content

Har du lyst til å besøke et helt ekte slott? Det kan du faktisk! Bli med oss til noen av de mest spennende og historierike kongelige stedene i Norge.

Det kongelige slott i Oslo er et selvfølgelig stopp på en kongelig reise gjennom landet. Her kan du bli med på omvisning om sommeren. Husk at det kan være lurt å sikre billetter i god tid i forveien.

Hver dag klokken halv to kan du også se vaktskiftet med H.M. Kongens Garde utenfor slottet.

Slottsparken, som ligger rundt palasset, er et nydelig uteområde med majestetiske trær, dammer og et skulpturområde. Parken er åpent for besøkende året rundt, med unntak Dronningparken som kun er åpent fra 18. mai til 1. oktober. Dronningparken ble opprettet i 1751 og er en liten rokkoperle. Den gang ble den satt opp som en privat hage for kongefamilien. Parken har endrer seg over tid, men har beholdt hovedtrekkene i den romantiske stilen.

Dronning Sonja kunstStall

I forlengelse av parken, i Slottets gamle stallbygninger, finner du Dronning Sonja KunstStall. KunstStallen ble etablert i 2017, og byr på skiftende utstillinger, omvisninger, foredrag, konserter og mer. Selv om stallen er restaurert for huse kunst er mye av det eldre uttrykket bevart. Hennes Majestet selv er også kunstner og svært opptatt av kunst.

Det er en rekke kongelige residenser i Norge. Noen er lukket for publikum, mens andre er offentlige eiendommer og fungerer som museer.

I tillegg til nevnte steder i Oslo, kan du også besøke Gamlehaugen i Bergen, Stiftsgården i Trondheim og Ledaal i Stavanger. Dette er alle steder der kongefamilien oppholder seg når de er på besøk i områdene.

Kongelige hobbyer

Den norske kongefamilien skiller seg kanskje litt ut fra andre kongefamilier. Ikke bare er de ganske jordnære, men de liker også å være med på helt vanlige fritidsaktiviteter.

Kongefamilien setter stor pris på seiling, og ikke bare som en hobby. Kong Olav konkurrerte og vant (!) gull i seiling under OL i Amsterdam i 1928.

Lidenskapen for seiling ble også videreført til sønnen, Kronprins Harald, som kvalifiserte seg til totalt tre OL: Tokyo 1964, Mexico 1968 og Vest-Tyskland i 1972.

Kongelige fotturer

Kongefamilien, inkludert H.M. Dronning Sonja, har i flere år vist en sterk lidenskap for friluftsliv og utendørsaktiviteter, og da spesielt turgåing. Dronningen selv har til og med beskrevet fotturer som "en livsnødvendighet". Dronningrutene, favoritturene til Dronningen, er blitt svært populære turstier.

Ferier som de kongelige

De andre i kongefamilien setter også stor pris på å være aktive. La deg inspirere og sjekk ut alle de kule feriestedene kongefamilien liker å besøke.

Om sommeren tilbringer de gjerne tid langs skjærgården på Sørlandet, på hytta deres på Tjøme utenfor Tønsberg eller på Dvergsøya i Kristiansand. En kongelig vinterferie tilbringes gjerne i Lyngsalpene i Nord-Norge eller i Uvdal på Østlandet.

Prinsesse Ingrid Alexandra er blitt svært glad i surfing, og hun har til og med deltatt i flere surfekonkurranser. I 2020 ble prinsessen norgesmester i surfing på Jæren utenfor Stavanger. Hun er også blitt sett blant bølgene på stranden Unstad i Lofoten. Ofte er også Kronprins Haakon med på surfeturer med prinsessen.

Prinsesse Märtha Louise har alltid hatt stor interesse for hester og ridning, og var i en årrekke en av landets fremste ryttere i sprangridning. Hun har også konkurrert på landslagsnivå.

Olav den hellige

Enkelte steder i Norge er knyttet til kongelige og kongelige seremonier, selv om de ikke lenger er direkte eid eller forvaltet av dagens kongefamilie.

Nidarosdomen i Trondheim har vært et viktig sted helt siden middelalderen, og er blitt brukt som sted for både kroning og begravelser av konger. Det sies også at Olav den hellige, kongen som brakte kristendommen til Norge, er gravlagt et sted under katedralen. Av denne grunn, er Trondheim og Nidarosdomen blitt et viktig pilegrimsmål. De gamle pilegrimsledene fra middelalderen brukes fortsatt av tusenvis av pilegrimer hvert år.

Håkonshallen i Bergen er en annen bygning som er blitt brukt av kongelige helt siden middelalderen. Første gang man vet den enorme bygningen ble brukt, var under bryllupet til Magnus Lagabøtes, lovforbedreren, og danske prisesse Ingeborgs bryllup. Siden den gang har stedet ved flere anledninger blitt brukt til kroning.

Flere festninger

Hvis du liker gamle bygninger, slott og festninger, er det flere steder du bør besøke. Her til lands har vi over 60 festninger, hvorav mange ble oppreist av konger eller brukt for å beskytte kongerike. Flere er nå åpne for publikum, og noen har til og med blitt forvandlet til stilige og historiske hoteller!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt