Historiske fotturer
Vandring på gamle ferdselsveier
Gå i royale fotspor langs den vakre Vindhellavegen, en del av den gamle Kongevegen over Filefjell...
... eller følg fotsporene til sabotørene som kjempet kampen om tungtvannet i Rjukan under andre verdenskrig.
Bli gjerne med en guide, som kan fortelle deg den dramatiske historien om en av verdens viktigste sabotøraksjoner.
Eller lær mer om dem på Industriarbeidermuseet på Vemork.
For Norge er full av ferdselsveier der historien hvisker deg i øret.
På Rallarveien i Narvik kan du vandre langs de gamle anleggsveiene til rallarne, som bygget Ofotbanen på slutten av 1800-tallet.
Og mellom Oslo og Trondheim kan du følge i pilegrimenes fotspor langs Gudbrandalsleden, hovedveien til Nidaros i middelalderen.
Underveis kan du overnatte på historiske gårder.
Under kan du lese mer om disse og flere andre historiske fotturer du kan gå sammen med familien, venner – eller på egen hånd.
1. Sabotørstien i Rjukan
En av de mest kjente stiene vi har fra andre verdenskrig er Sabotørstien i Rjukan. Her vil du gå i fotsporene til norske krigshelter og modige sabotørene som krysset Hardangervidda for å sprenge tungtvannsanlegget på Vemork. På veien vil du finne informasjonstavler, men det er ekstra spennende å bli med en guide som forteller deg den dramatiske historien langs hele den åtte kilometer lange stien. De kan også vise deg Sabotørhytta, der sabotørene trolig overnattet før angrepet.
Ønsker du å ta et ordentlig dypdykk i historien, kan du ta turen innom Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.
I Rjukan kan du også ta gondolbanen Krossobanen opp til Hardangervidda, der du kan vandre og sykle, eller teste klatreparken. Eller ta turen opp på Gaustatoppen.
Sesong: Hele året
2. Rallarveien i Narvik
Rallarveien er en kulturhistorisk vandrevei i Narvik som beveger seg fra fjellet og helt ned til fjorden gjennom uberørt og vill natur. Dette var den viktigste ferdselsåren under byggingen av Ofotbanen.
Ta toget fra Narvik til Katterat eller Bjørnfjell stasjon, og vandre langs rallarveien ned til Rombaksbotn ved fjorden. Om sommeren kan du bestille båtskyss tilbake til Narvik med RIB-båt. Turen kan også gås som en "Norge på tvers"-tur med guide. Du starter med en 42 kilometer lang togtur til Riksgrensen, før du vandrer 15 kilometer tilbake til Rombaksbotn, der du får båt-og busskyss tilbake til Narvik. Dette er en fin rundtur på cirka 7,5 timer.
Hver sommer inviteres det dessuten til folkefestival i Rombaksbotn under Svarta Bjørn-marsjen.
Sesong: Rallarveien er stort sett tilgjengelig hele året så lenge været tillater det.
3. Pilegrimsleden
Å vandre lands de gamle pilegrimsledene i Europa, er blitt svært populært. Det finnes pilegrimsleder over hele Norge. De mest populære er de ni St. Olavsvegene som leder til Nidarosdomen i Trondheim. Rutene utgjør totalt 3000 kilometer (!), men de fleste velger kun å gå noen deler av én rute.
Gudbrandsleden mellom Oslo og Trondheim er landets lengste og mest populære pilegrimsled, er på over 643 kilometer. Ruten var hovedveien til Nidaros i middelalderen, så her vil du gå i noen av de eldste fotsporene i landet. På veien vil du bli oppleve vakker natur og et variert kulturlandskap, og du kan overnatte på koselige, historiske pilegrimsgårder underveis. De fleste velger å bare gå deler av veien, og mange velger å starte turen sin i Lillehammer-området.
Sesong: 1. juni til 1. september. Sesongen kan variere i værutsatte områder.
4. Kongevegen over Filefjell
Bli med på en tur langs veien som knytter øst og vest sammen. Selv om du ikke er den første over fjellet, er du på den første veien der folk kunne kjøre med hest og kjerre mellom Østlandet og Vestlandet. Den ti mil lange vandreruta har vært holdt godt ved like gjennom 200 år, og Kongevegen er blant de fineste veihistoriske kulturminnene i Europa.
Kongevegen over Filefjell går fra innlandsbygdene i Valdres, via Filefjellet og ned til trange og dramatiske fjordlandskap innerst i Sognefjorden. Her vil du ende opp på den svingete Vindhellavegen rett ved Borgund stavkirke.
Turen tar mellom tre til seks dager og er 110 kilometer lang.
Sesong: 1. mai - 15. oktober
5. Skageflå i Geiranger
Skageflå er en fraflyttet og gammel fjellgård 250 meter over Geirangerfjorden. Den bratte stien opp tar rundt 45 minutter og byr på noen krevende partier, men fremme på gården vil turen krones med en flott utsikt. Ønsker du å gå lenger, kan du gå hele veien til Homlong. Hele turen tar totalt rundt fem timer.
Kombiner gjerne turen med en oppdagelsesferd rundt Geirangerfjorden. Ta en båttur for å se fossene og fjorden, eller bli med på aktiviteter som padling, klatring eller gårdsbesøk. Visste du forresten at Geiranger er blitt merket som et Bærekraftig reisemål?
Sesong: Sommer
6. Stølsruta i Valdres
Begir du deg ut på Stølsruta vil du oppleve et rikt kulturlandskap og gamle budeiestier. Ruten smyger seg gjennom historiske stølslag, fjell og skog. På veien kan du overnatte på hyggelige fjellstuer og koselige hytter. Turen har en samlet lengde på 67 kilometer, og den tar rundt fem dager å gjennomføre. Ruta starter i Tisleidalen og ender i Vang.
Området ruta går gjennom, har spor etter mennesker og historier som går flere hundre år tilbake. Dette er et godt bevart stølsområde i Valdres, der både dyr og mennesker trives godt. På noen av de levende setrene kan du handle brunost og deilig seterkost.
Sesong: Juni-september.
7. Tømmerrenna i Vennesla
Tømmerrenna i Vennesla er en fottur langs det som før var ferdselsveien for tømmer som skulle fraktes langs elva Otra. Turstien befinner seg i naturskjønne omgivelser, og i løpet av turen vil du også måtte gå over hengebroer og gjennom tuneller. Dette er en morsom fottur som passer for hele familien. Turen tar cirka fire timer, og byr på både hyggelige stoppesteder og fin utsikt.
Og er du først i Vennesla bør du også ta turen innom flotte Vennesla bibliotek og kulturhus, som har fått mye omtale både nasjonalt og internasjonalt.
Sesong: Turstien er tilgjengelig stort sett hele året så lenge været tillater det.
8. Barnevandrerstien på Sørlandet
Barnevandrerstien består av en 136 kilometer lang sti som forteller en historie om fattigdom, sult og nød. Barnevandringen skjedde på 1800-tallet, da mange familier måtte sende de eldste barna til de større gårdene for å arbeide. Grunnen til den økte fattigdommen i områdene skyldtes trolig den sterke befolkningsveksten, og at gårdene samtidig ble mindre, noe som førte til færre arbeidsplasser.
Stien starter i Kvinesdal og ender ved Landvik i Grimstad på Sørlandet, og byr på historie og grønne omgivelser. Du bør sette av syv dager til å gjennomføre hele turen, som har en middels vanskelighetsgrad. Du kan også bare gå dele av den.
Sesong: Vår
9. Dronningruta i Vesterålen
Helt ute i havgapet mellom fiskeværene Stø og Nyksund i Vesterålen finner du Dronningruta. Den gamle ferdselsveien ble blant annet brukt av jordmora på Stø på vei til fødende kvinner i Nyksund. Selve vandreruta fikk navnet sitt etter at Dronning Sonja gikk den i 1994. Den ble raskt en av hennes favoritturer.
Turen kan gjennomføres på to måter. Du kan følge en fem kilometer fottur langs kysten, eller du kan velge en litt mer krevende rute over fjellet. Velger du å gå begge rutene, vil turen totalt bli 15 kilometer lang og ta cirka 5-8 timer.
I Stø kan du være med på hval- og selsafari, mens Nyksund er et spennende fiskevær med flere gallerier, aktiviteter og gode restauranter.
Sesong: Juni-september
Flere historiske vandreruter
Riksantikvaren og Turistforeningen inngikk i 2015 et samarbeid under navnet Historiske vandreruter, for å øke kunnskapen om og bruken av gamle ferdselsveier. Her har de valgt ut flere spennende kulturhistoriske ruter rundt i hele landet, fra Brudleruta i Vest-Agder, til Telegrafruta over Saltfjellet og Flyktningruta fra Oslo til Sverige, som ble brukt som fluktvei under andre verdenskrig.
Felles for dem alle er kombinasjonen av levende kulturhistorie og vakker natur – som gjør det ekstra interessant å vandre langs dem. Under kan du lese om noen av dem.
Dra på en historisk fottur
Pilegrimsleden
Sørlandet
Nord-Norge
Vestlandet
Nord-Norge
Planlegg fotturen
Under kan du søke etter ruter og overnattingssteder over hele landet.
Les mer om vandring her.
Få gode ferietilbud
Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.