VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Historiske fotturer

Vandring på gamle ferdselsveier

Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway
Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway

Gå i royale fotspor langs den vakre Vindhellavegen, en del av den gamle Kongevegen over Filefjell...

Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway
Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway

...eller følg fotsporene til sabotørene som kjempet kampen om tungtvannet i Rjukan under andre verdenskrig. 

The Saboteur's Trail .
Photo: VisitRjukan AS
The Saboteur's Trail .
Photo: VisitRjukan AS

Bli gjerne med en guide, som kan fortelle deg den dramatiske historien om en av verdens viktigste sabotøraksjoner.

Eller lær mer om dem på Industriarbeidermuseet på Vemork.

Vemork in Rjukan .
Photo: VisitRjukan / Nancy Bundt
Vemork in Rjukan .
Photo: VisitRjukan / Nancy Bundt

For Norge er full av ferdselsveier der historien hvisker deg i øret.

På Rallarveien i Narvik kan du vandre langs de gamle anleggsveiene til rallarne, som bygget Ofotbanen på slutten av 1800-tallet. 

Ofotbanen .
Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson
Ofotbanen .
Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson

Og mellom Oslo og Trondheim kan du følge i pilegrimenes fotspor langs Gudbrandalsleden, hovedveien til Nidaros i middelalderen.

Underveis kan du overnatte på historiske gårder.

The medieval pilgrim farm Budsjord .
Photo: pilegrimsleden.no
The medieval pilgrim farm Budsjord .
Photo: pilegrimsleden.no

Under kan du lese mer om disse og flere andre historiske fotturer du kan gå sammen med familien, venner – eller på egen hånd.

Østmarka forest in Oslo .
Photo: Marius Dalseg Sætre / DNT
Østmarka forest in Oslo .
Photo: Marius Dalseg Sætre / DNT
 • 1. Sabotørstien i Rjukan

  En av de mest kjente stiene vi har fra andre verdenskrig er Sabotørstien i Rjukan. Her vil du gå i fotsporene til norske krigshelter og modige sabotørene som krysset Hardangervidda for å sprenge tungtvannsanlegget på Vemork. På veien vil du finne informasjonstavler, men det er ekstra spennende å bli med en guide som forteller deg den dramatiske historien langs hele den åtte kilometer lange stien. De kan også vise deg Sabotørhytta, der sabotørene trolig overnattet før angrepet.

  Ønsker du å ta et ordentlig dypdykk i historien, kan du ta turen innom Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.

  I Rjukan kan du også ta gondolbanen Krossobanen opp til Hardangervidda, der du kan vandre og sykle, eller teste klatreparken. Eller ta turen opp på Gaustatoppen.

  Sesong: Hele året

  2. Rallarveien i Narvik

  Rallarveien er en kulturhistorisk vandrevei i Narvik som beveger seg fra fjellet og helt ned til fjorden gjennom uberørt og vill natur. Dette var den viktigste ferdselsåren under byggingen av Ofotbanen.

  Ta toget fra Narvik til Katterat eller Bjørnfjell stasjon, og vandre langs rallarveien ned til Rombaksbotn ved fjorden. Om sommeren kan du bestille båtskyss tilbake til Narvik med RIB-båt. Turen kan også gås som en "Norge på tvers"-tur med guide. Du starter med en 42 kilometer lang togtur til Riksgrensen, før du vandrer 15 kilometer tilbake til Rombaksbotn, der du får båt-og busskyss tilbake til Narvik. Dette er en fin rundtur på cirka 7,5 timer.

  Hver sommer inviteres det dessuten til folkefestival i Rombaksbotn under Svarta Bjørn-marsjen.

  Sesong: Rallarveien er stort sett tilgjengelig hele året så lenge været tillater det.

   

  3. Pilegrimsleden

  Å vandre lands de gamle pilegrimsledene i Europa, er blitt svært populært. Det finnes pilegrimsleder over hele Norge. De mest populære er de ni St. Olavsvegene som leder til Nidarosdomen i Trondheim. Rutene utgjør totalt 3000 kilometer (!), men de fleste velger kun å gå noen deler av én rute.

  Gudbrandsleden mellom Oslo og Trondheim er landets lengste og mest populære pilegrimsled, er på over 643 kilometer. Ruten var hovedveien til Nidaros i middelalderen, så her vil du gå i noen av de eldste fotsporene i landet. På veien vil du bli oppleve vakker natur og et variert kulturlandskap, og du kan overnatte på koselige, historiske pilegrimsgårder underveis. De fleste velger å bare gå deler av veien, og mange velger å starte turen sin i Lillehammer-området.

  Sesong: 1. juni til 1. september. Sesongen kan variere i værutsatte områder.

 • Annonser

  Finn en koselig hytte til norgesferien med Norgesbooking.

  DanCenter er din feriehusekspert i Norge.

  Sikkerhetstips i fjellet

  Gjør dette:

  Skaff deg informasjon om lengde, varighet og anbefalt fysisk form for fjellturen du har tenkt å gå.

  Sjekk værforholdene, og følg alltid rådene du får fra folk som bor i fjellområdet.

  Kjøp eller lei det rette utstyret til fjellturen din.

  Sørg altid for å ha tilstrekkelig med mat og drikke samt et ekstra sett med klær i ryggsekken.

  Undersøk mulighetene for å bli med på en guidet tur.

  Unngå dette:

  Gå ikke på tur i olabukse, joggesko eller andre hverdagsklær.

  Unngå å starte turen for sent på dagen, ellers risikerer du å måtte gå i mørket.

  Legg aldri ut på fjelltur hvis du ikke er i god fysisk form.

  Du kan ikke være avhengig av kartet på mobilen din, da det ikke alltid er god nok mobildekning i fjellet.

  Forbered deg godt og følg våre vandretips.

  Flere turforslag på UT.no

  Søk blant over 7000 turforslag og 1100 hytter og overnattingssteder over hele landet på nettsiden UT.no.

  Finn ruter i nærheten av der du bor, sjekk et område du skal reise til, eller søk spesifikt på et tettsted eller en by. I tillegg kan du søke i en kalender som viser fellesturer og arrangementer i regi av turistforeningen.

  For å bruke nettsiden mens du er på tur, anbefaler vi UT.no-appen.

  Last ned for iOS
  Last ned for Android

 • 4. Kongevegen over Filefjell

  Bli med på en tur langs veien som knytter øst og vest sammen. Selv om du ikke er den første over fjellet, er du på den første veien der folk kunne kjøre med hest og kjerre mellom Østlandet og Vestlandet. Den ti mil lange vandreruta har vært holdt godt ved like gjennom 200 år, og Kongevegen er blant de fineste veihistoriske kulturminnene i Europa.

  Kongevegen over Filefjell går fra innlandsbygdene i Valdres, via Filefjellet og ned til trange og dramatiske fjordlandskap innerst i Sognefjorden. Her vil du ende opp på den svingete Vindhellavegen rett ved Borgund stavkirke.

  Turen tar mellom tre til seks dager og er 110 kilometer lang.

  Sesong: 1. mai - 15. oktober

  5. Skageflå i Geiranger

  Skageflå er en fraflyttet og gammel fjellgård 250 meter over Geirangerfjorden. Den bratte stien opp tar rundt 45 minutter og byr på noen krevende partier, men fremme på gården vil turen krones med en flott utsikt. Ønsker du å gå lenger, kan du gå hele veien til Homlong. Hele turen tar totalt rundt fem timer.

  Kombiner gjerne turen med en oppdagelsesferd rundt Geirangerfjorden. Ta en båttur for å se fossene og fjorden, eller bli med på aktiviteter som padling, klatring eller gårdsbesøk. Visste du forresten at Geiranger er blitt merket som et Bærekraftig reisemål?

  Sesong: Sommer

 • 6. Stølsruta i Valdres

  Begir du deg ut på Stølsruta vil du oppleve et rikt kulturlandskap og gamle budeiestier. Ruten smyger seg gjennom historiske stølslag, fjell og skog. På veien kan du overnatte på hyggelige fjellstuer og koselige hytter. Turen har en samlet lengde på 67 kilometer, og den tar rundt fem dager å gjennomføre. Ruta starter i Tisleidalen og ender i Vang.

  Området ruta går gjennom, har spor etter mennesker og historier som går flere hundre år tilbake. Dette er et godt bevart stølsområde i Valdres, der både dyr og mennesker trives godt. På noen av de levende setrene kan du handle brunost og deilig seterkost. 

  Sesong: Juni-september.

 • 7. Tømmerrenna i Vennesla

  Tømmerrenna i Vennesla er en fottur langs det som før var ferdselsveien for tømmer som skulle fraktes langs elva Otra. Turstien befinner seg i naturskjønne omgivelser, og i løpet av turen vil du også måtte gå over hengebroer og gjennom tuneller. Dette er en morsom fottur som passer for hele familien. Turen tar cirka fire timer, og byr på både hyggelige stoppesteder og fin utsikt.

  Og er du først i Vennesla bør du også ta turen innom flotte Vennesla bibliotek og kulturhus, som har fått mye omtale både nasjonalt og internasjonalt.

  Sesong: Turstien er tilgjengelig stort sett hele året så lenge været tillater det.

  8. Barnevandrerstien på Sørlandet

  Barnevandrerstien består av en 136 kilometer lang sti som forteller en historie om fattigdom, sult og nød. Barnevandringen skjedde på 1800-tallet, da mange familier måtte sende de eldste barna til de større gårdene for å arbeide. Grunnen til den økte fattigdommen i områdene skyldtes trolig den sterke befolkningsveksten, og at gårdene samtidig ble mindre, noe som førte til færre arbeidsplasser.

  Stien starter i Kvinesdal og ender ved Landvik i Grimstad på Sørlandet, og byr på historie og grønne omgivelser. Du bør sette av syv dager til å gjennomføre hele turen, som har en middels vanskelighetsgrad. Du kan også bare gå dele av den. 

  Sesong: Vår

 • 9. Dronningruta i Vesterålen

  Helt ute i havgapet mellom fiskeværene Stø og Nyksund i Vesterålen finner du Dronningruta. Den gamle ferdselsveien ble blant annet brukt av jordmora på Stø på vei til fødende kvinner i Nyksund. Selve vandreruta fikk navnet sitt etter at Dronning Sonja gikk den i 1994. Den ble raskt en av hennes favoritturer.

  Turen kan gjennomføres på to måter. Du kan følge en fem kilometer fottur langs kysten, eller du kan velge en litt mer krevende rute over fjellet. Velger du å gå begge rutene, vil turen totalt bli 15 kilometer lang og ta cirka 5-8 timer.

  I Stø kan du være med på hval- og selsafari, mens Nyksund er et spennende fiskevær med flere gallerier, aktiviteter og gode restauranter. 

  Sesong: Juni-september

  Flere historiske vandreruter

  Riksantikvaren og Turistforeningen inngikk i 2015 et samarbeid under navnet Historiske vandreruter, for å øke kunnskapen om og bruken av gamle ferdselsveier. Her har de valgt ut flere spennende kulturhistoriske ruter rundt i hele landet, fra Brudleruta i Vest-Agder, til Telegrafruta over Saltfjellet og Flyktningruta fra Oslo til Sverige, som ble brukt som fluktvei under andre verdenskrig.

  Felles for dem alle er kombinasjonen av levende kulturhistorie og vakker natur – som gjør det ekstra interessant å vandre langs dem. Under kan du lese om noen av dem. 

   

Dra på en historisk fottur

9 historiske fotturer
Dronningruta er en merket turløype på ca 15 km, og er en 'rundtur' langs fjæra og over fjellet, mellom Nyksund og Stø i Øksnes kommune i Vesterålen.… Read more
Dronningruta
Sabotørstien er ikke lett, men den er ekte. Read more
Sabotørstien
Barnevandrerstien er en 136 km lang sti med en historie om fattigdom og nød i vår nære fortid tett knyttet til seg. Read more
Barnevandrerstien på Sørlandet
Skageflå er fjellgarden der verdsarven blei feira i 2006, og der det blei feira kongeleg sølvbryllaup i 1993. Turen startar med båt… Read more
Vandretur Skageflå
Vandre på gamle budeiestier gjennom idylliske stølslag og åpent fjell-landskap. Overnatt på koselige hytter og… Read more
Stølsruta i Valdres - Historisk vandrerute
Tømmerrenna i Vennesla tar deg med på en spennende vandretur i fantastisk natur. Read more
Tømmerrenna i Vennesla
Kongevegen over Filefjell frå 1793 gjekk gjennom Lærdal og er stor ingeniørkunst frå si samtid. Store deler av vegen har vore… Read more
Kongevegen og andre historiske vegar i Lærdal
I en fager og vill natur, slynger Rallarveien seg fra fjellet ned til fjorden. I den folketomme villmarksdalen kan du vandre i vakkert terreng, med… Read more
Rallarveien Kulturminnesti
Olav Haraldsson ble etter sin død i slaget på Stiklestad (1030), Norges skytshelgen. Kort tid etter hans død opplevde man jærtegn og undere ved Olavs… Read more
Pilegrimsleden - syv forslag til vandringer
Historiske fotturer i Nord-Norge
En vandring i historien på Trondenes, fra vikingtid til nåtidas dystre krigsminner. Read more
Kulturstien på Trondenes
Følg den gamle, bratte fyrvokterveien ut til Tarhalsen, det nordligste punktet på Sørøya. Read more
Vandretur på Sørøya - Tarhalsen
I Narvikregionen kan du vandre mellom kulturminner i et kontrastfylt og vakkert landskap. Read more
Grenseleden Kulturminneløype i Tysfjord
En 42km lang togtur fra Narvik til Riksgrensen tar deg fra fjord til fjell gjennom et vilt, dramatisk og ubebodd landskap. Fra Riksgrensen går vi den… Read more
Norge på tvers med Ofotbanen og Rallarveien
Discover the North Cape like the kings and queens. Back in the old days, when people where brought to the North Cape by boat instead of busses, they… Read more
Hornvika - The Original North Cape Tour - with return transfer from Honningsvåg if required
Historiske fotturer i Trøndelag
Kystpilegrimsleia er blitt til gjennom et samarbeid mellom fylkeskommunene og bispedømmene fra Rogaland til Trøndelag og riksantikvaren. Leia løfter… Read more
Kystpilegrimsleia Egersund - Trondheim
Pilegrimsleden er en del av den nasjonale pilegrimsleden, og har fått navnet Tunsbergleden. Her kan du vandre 110 km langs pilegrimsveien og… Read more
Pilegrimsleden gjennom Vestfold
Join us as we retrace the pilgrim's journey from Munkeby Monastery to Stiklestad. Discover the fascinating history about Saint Olav and the Munkeby… Read more
Pilegrimsvandring - fra Munkeby Herberge til Stiklestad
Historiske fotturer på Vestlandet
En kulturhistorisk vandring langs gamle stier på den veiløse Nordsida. Turen starter fra Åkrafjordtunet, Teigland,… Read more
Nordsida kultursti
Vinteren 1942-1943 starta tyskerane med arbeid på vegen som skulle gå frå Ervik til Hovden, men det var ikkje før i 1944 at plassen der vart teken i… Read more
Hovden på Stad | krigsminne
Den vidgjetne og sagomsuste Aurlandsdalen er ein av dei gamle ferdselsvegane mellom Aust- og Vestlandet Read more
Aurlandsdalen
Den gamle driftavegen gjennom Viglesdalen i Hjelmeland kommune i Ryfylke gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv. Read more
Driftavegen gjennom Viglesdalen - Historisk vandrerute
Skageflå er fjellgarden der verdsarven blei feira i 2006, og der det blei feira kongeleg sølvbryllaup i 1993. Turen startar med båt… Read more
Vandretur Skageflå
Fjellbonde for ein dag Levande historie! Lengst ute på ein fjellknaus, med utsikt over Oppstrynsvatnet, ligg den fråflytta garden Segestad. Stien til… Read more
Segestad
Tur til den gamle husmannsplassen Nåli Read more
Nåli
Vandretur over Ljøbrekka langs delar av "Den Trondhjemske Postveg". Om du kjem frå Hellesylt køyrer du gjennom den… Read more
Ljøbrekka - Den Trondhjemske postveg
Den 10 mil lange vandreruta Kongevegen over Filefjell tar deg gjennom noen av de vakreste landskapene i Norge. Fra innlandsbygdene i Valdres via… Read more
Kongevegen over Filefjell
Historiske fotturer på Østlandet
Pilegrimsleden starter i Lillehammer og går gjennom et kulturlandskap rikt på historie og opplevelser. Read more
Pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen
Topptur til Hjemmefronthytta på Torseterkampen Hjemmefronthytta på Totenåsen ligger høyt og fritt på… Read more
Topptur til Hjemmefronthytta på Torsæterkampen
Om Jotunheimstien Jotunheimstien strekker seg fra Oslo sentrum, gjennom Marka, over fjellet, og helt til Gjendesheim i Jotunheimen. Dette er en… Read more
Jotunheimstien - Hadeland, Vestre Toten og Gjøvik
Vassfaret er et sagnomsust dalføre og er en opplevelse for de som liker å gå langt. Men turen kan også deles opp i kortere dagsetapper. Read more
Vassfarstien, Ringerike
Kongeveien – Granavollen til Tingelstad gamle kirke Forsommer, nei, det er overraskelsessommer. I løpet av noen få dager har varmen… Read more
Turglede langs Kongeveien fra Granavollen - av Tomas Jevne
Historiske fotturer på Sørlandet
Byklestigen var et særdeles vanskelig og farlig parti på veien mellom Valle og Bykle. I dag går riksvei 9 i tunnel under Byklestigen. Read more
Byklestigen - gammel ferdselsvei 2 km t/r
Løypa går i et storslått høyfjellsterreng 1000 til 1200 moh. Man bør sette av tre til fire dager for å få godt utbytte av denne turen, hvor man kan… Read more
Kulturopplevelser i høyfjellet - 3 til 4 dager
Starten går frå den sørlege opninga av Fånefjellstunnelen på riksveg 9. Frå parkeringsplassen kan ein… Read more
Fånefjell - tur-retur 3,5 km
Urheia er et flott sentrumsnært friluftsområde som er tilrettelagt med både turvei, turstier, utsiktsplasser, badeplasser, do og parkeringsplasser… Read more
Urheia friluftsområde og kultursti i Risør
Allmannavegen er en gammel historisk ferdselsvei fra Evje til Arendal. Fra startstedet ved Oddestemmen går det vei sørøstover til… Read more
Allmannavegen - tur - retur 6,4 km
Den 8. september 1941 tok 4 B17c bombefly (flygande festning) av frå England for bombetokt mot tyske skip i Oslo. Eit styrta truleg i… Read more
Flyvraket - tur- retur 7 km
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Pilegrimsleden

  Sørlandet

  Nord-Norge

  Vestlandet

  Østlandet

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Planlegg fotturen

  Under kan du søke etter ruter og overnattingssteder over hele landet.
  Les mer om vandring her.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Nyt Norge

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbake til toppen