Skip to main content

Lei en spark

og nyt vinterlandet

Sparkføre! Det er ikke hverdagskost alle steder i Norge lengre. 

Men dette trofaste transportmiddelet er like genialt som gøyalt!

Bare spark og gli.

Har du allerede teknikken inne? Da bør du melde deg på Spark VM og Spark VM Utfor.

Sparken er et fantastisk transportmiddel, og den blir fortsatt mye brukt på steder med stabile snøforhold. Lei deg en spark og nyt en koselig vintertur, eller pynt opp sparken du har hjemme og bli med på Spark VM i Geilo og Hurdal.

Gli av gårde!

Sparkstøttingen, bedre kjent som sparken, dukket opp i Norge allerede i 1885, men den fikk sitt definitive gjennombrudd omkring 1920.

De første sparkene som ble brukt hadde meier av tre, men da sparkene fikk metallmeier, ble de enklere å styre.

Den dag i dag, blir nok sparken mest brukt til lek og moro, og den er spesielt populær blant de minste. Du får også tak i egne sparker tilpasset barn.

Holder liv i tradisjonen

Da bilen tok over de norske veiene i 1960, ble sparken mindre brukt i de største byene. Økt grusing og salting av veiene, gjør det rett og slett vanskelig å bruke sparken. Men det betyr ikke at sparken har forsvunnet helt!

I bygder og småbyer med stabile snøforhold, blir sparken fortsatt brukt. Røros i Trøndelag er et godt eksempel på det.

I Henningsvær har de også egne sparker med hjul som du kan leie under Førjulseventyret. Førjulseventyret er en feiring av førjulsstemningen og holdes hver uke fra første helg i november og frem mot jul.

Lei en spark: Flere turistkontor, utleiesenter og overnattingssteder leier ut spark til besøkende. Sjekk ut flere steder under.

Sparkmesterskap

Bli med på feiringen av sparken! Både skidestinasjonen Geilo i Viken og Hurdal i Romerike, arrangerer Spark VM årlig. Disse gøyale arrangementene byr på moro for hele familien!

Spark VM på Geilo

I 2023 feiret Spark VM på Geilo 40 års jubileum! Arrangementet holdes siste helgen i januar hvert år, og er som en vinterfest for store og små, med musikkinnslag, bålpanne og underholdning.

Spark VM har to klasser man kan melde seg på: Én klasse for barn og én for voksne, og man trenger ikke å kjøre fort på spark for å være med! På Geilo blir vinneren valgt ut fra hvem som lager mest show, og deltakerne pynter gjerne sparkene og seg selv i fantastiske kostymer.

Besøk Geilo: Hvis du reiser fra Oslo eller Bergen, kan du ta den vakre togturen Bergensbanen til Geilo. Turen tar omtrent 3,5 timer fra begge byene. Sjekk også ut de beste stoppene langs Bergensbanen.

VM Spark Utfor i Hurdal

VM Spark Utfor i Hurdal startet i 2011, og her kan du melde deg på i flere morsomme kategorier, inkludert Utfor Single og Double, Trim og Modifisert spark! Med andre ord er det både konkurranser for de som vil lage show, og de som vil vise hvor raskt de kan kjøre på spark.

Mesterskapet arrangeres andre helg i februar hvert år, og hvem som helst kan bli med på festen. Ta med familien og nyt showet, eller spark selv!

Slik kommer du deg hit: Hurdal ligger omtrent en times kjøring fra Oslo. Finn rutetider hos reiseplanleggeren Entur.

Gigantiske sparker

Har du lyst til å ta bilde på en gigantisk spark? Både Geilo og Tynset har hver sin enorme versjon!

Den store sparken på Geilo ble laget i forbindelse med Spark VM i 2011, og på det tidspunktet var den verdens største. Nå finner du en enda større en på Tynset.

Sparken på Tynset er seks ganger så stor som en vanlig spark, og du finner den i Tynset sentrum.

Se så store de er:

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt