Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Gaustablikk, Rjukan i Telemark

Rjukan

En liten del av verdenshistorien

Rjukan står på UNESCOs verdensarvliste og ligger rett ved Hardangervidda nasjonalpark. Stedet er best kjent for Gaustatoppen og tungtvannsaksjonen under annen verdenskrig.

Mange, deriblant Lonely Planet, mener at Gustatoppen er Norges vakreste fjell, der det rager 1883 meter over havet. Er det klart vær, kan man se en seksdel av Norge fra toppen – til Sverige i øst og kysten i sør. To timer opp og en vaffel i DNT-hytta på toppen, og vips, så er søndagsturen i boks.

I fjellene og innsjøene rundt Rjukan kan du vandre milevis på merkede turløyper eller med kart og kompass, stå på ski, sykle, ri eller fiske. Liker du historie, kan du ta en av turstiene med informasjonsposter som forteller om tungtvannssabotasje, turismen for 100 år siden, industriutviklingen og sagn og fortellinger fra området. På Hardangervidda fører DNTs merkinger deg og lakenposen din trygt og sikkert fra hytte til hytte.

Sabotørstien, som kan gås både med og uten guide, er veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under annen verdenskrig for å komme seg fra Hardangervidda ned til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken der.

Den vellykkede aksjonen sørget for at Tyskland ikke fikk utviklet atombomben de så inderlig ønsket seg, og operasjonen var en av de viktigste og dristigste som ble utført under krigen. På Norsk industriarbeidermuseum på Vemork kan du lære mer om Rjukans spennende krigshistorie.

Rjukanfossen ble «oppdaget» av geologiprofessor Jens Esmark i 1810, som påsto at han hadde funnet «verdens høyeste fossefall». Esmark tok i, for Rjukanfossen er ikke mer enn 104 meter høy. Men oppdagelsen førte til økt reiseliv i Rjukan, som kalles den moderne turismens vugge i Norge.

I dag går mesteparten av vannet i fossen i rør til Vemork kraftstasjon, som leverte strøm til Rjukan Salpeterfabrikker og Hydrogenfabrikken på Vemork. Stasjonen er nå et museum der man kan være med på energieventyret og følge industriutviklingen i Norge og på Rjukan.

Rjukan er Norges første arkitekttegnede by og ble bygd opp av Norsk Hydro på rekordtid. Byens grunnlegger, industrimagnaten Sam Eyde, var opptatt av arkitektur, og ville bygge et estetisk mønstersamfunn. Den høye arkitektoniske standarden har sendt Rjukan rett inn på UNESCOs verdensarvliste.

I vinterhalvåret ligger Rjukan i skyggen av fjellene hele døgnet. I 1913 ville Sam Eyde henge opp et solspeil på Rjukan for å gi arbeiderne sollys også om vinteren. Eyde klarte det ikke, men i 2013 kunne endelig solhungrige rjukanfolk samle seg under det store solspeilet som er montert i fjellveggen rett over Rjukan torg.

Vemork
Vemork
Mediateam/Visitrjukan
Rjukan
Gaustablikk
Trond Stegarud/visitrjukan.com
Rjukan
Rjukan
Karl Martin Jacobsen/visitrjukan.com
Hardangervidda
Hardangervidda
Jacobsen
Ad

Aktiviteter og attraksjoner

Et lite glimt av Rjukan

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Oslo Lufthavn Gardermoen ligger omtrent 225 kilometer fra Rjukan. Det går buss fra flyplassen til Rjukan flere ganger om dagen.
  • Torp Sandefjord Lufthavn ligger rundt 180 kilometer fra Rjukan. Det går buss fra Torp til Rjukan hver dag.
Med buss:
  • Det går daglige ekspressbusser til Rjukan fra Oslo, Porsgrunn og Skien.
Med bil:
  • Kjøretiden fra Oslo er omtrent 2,5 timer.

Rjukan tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad