Skip to main content

Syv hytte-til-hytte-turer du bør gå i sommer!

Marius Nergård Pettersen har vokst opp i norsk natur. Her er hans hytte-til-hytte-favoritter over hele landet.

Stadig flere oppfyller drømmen om å legge ut på tur i norske fjell og skoger, og antall besøkende til norske turisthytter har eksplodert det siste tiåret. En av dem du kanskje møter hvis du overnatter på en av de mange hyttene til Den Norske Turistforening (DNT), er journalist, fotograf, forfatter og foredragsholder Marius Nergård Pettersen.

34-åringen har vært lidenskapelig opptatt av friluftsliv hele livet og har gitt ut åtte bøker. Den seneste handler om Norges beste hytte-til-hytte-turer.

– Jeg vokste opp i en familie som satte natur og naturopplevelser høyt. Følelsen av frihet og mestring man kan kjenne på tur, fikk jeg inn tidlig, sier han.

Godt utgangspunkt

Selv om en erfaren turgåer som Nergård Pettersen gjerne pakker telt og primus og forsvinner langs umerkede stier, har landets turisthytter en spesiell plass i hjertet hans. Han ser dem ikke bare som en praktisk, behagelig og sosial måte å oppleve norsk natur på, men som et ideelt utgangspunkt for nybegynnere.

– Du går på merkede stier, og om kvelden kommer du fram til et tørt og varmt rom. Du har muligheten til å tørke klær, sove i en seng, lage mat, og ikke minst møte andre turgåere underveis. Alle disse faktorene gjør hytte-til-hytte-turer lett tilgjengelige for alle, sier han.

En hytte-til-hytte-tur går ofte over noen få dager. Nergård Pettersen håper derimot flere turgåere etterhvert vil bryne seg på lengre strekninger.

– Jeg håper at folk med denne boken blir inspirert til å prøve seg på ruter som går over lengre tid. Følelsen å være omgitt av natur i en uke eller to er helt unik, sier han.

Med DNTs over 550 hytter og 20 000 kilometer med merkede stier, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. For å hjelpe deg litt på vei gir derfor Marius Nergård Pettersen deg sju tips til noen av Sommer-Norges mest minneverdige hytte-til-hytte-turer.

1. Dannelsesreise langs Gjende

Vanskelighetsgrad: krevende
Varighet: 2–3 dager
Hytter: betjente

Å gå langs vannet Gjende i Jotunheimen er, ifølge Nergård Pettersen, en dannelsesreise.

– Du starter fra DNTs eldste turisthytte, Gjendebu, som ligger lengst inn ved Gjendevannet, og går deretter via Memurubu og videre til Gjendesheim, sier han.

Den første dagen går du over Bukkelægret, som er en gammel ferdselsrute opp fra vannet. Turen har en dramatisk stigning på flere hundre meter, før du etter hvert kommer opp til fjellandskap og storslagen utsikt.

Deretter går turen nedover til Gjende og Memurubu og neste dag videre opp over Besseggen. Har du ikke gått her før blir det fort åpenbart hvorfor Besseggen er et av landets mest populære turmål. På godværsdager er ruten en stor opplevelse.

2. Nordmarka på langs

Vanskelighetsgrad: enkel
Varighet: 3–5 dager
Hytter: ubetjente

Nergård Pettersen har alltid vært en fan av nære turer, altså opplevelser som ikke krever lang reisevei fra der du bor. Han bor selv i Oslo, og her anbefaler han å gå Nordmarka på langs.

– Du starter fra Tverrsjøen, lengst nord i Nordmarka, og går ruten via hyttene Sinnerdammen, Katnosdammen, Kikutstua, Kobberhaughytta og videre til Frognerseteren. Turen går over tre til fem dager, avhengig av tempo, og kan anses som en lett overkommelig tur, sier han.

Du går kanskje korte etapper fra hytte til hytte, men turen går til gjengjeld gjennom spennende natur. Du starter i et område med mye gammelskog og vernet naturreservat, før ferden går videre gjennom samtlige variasjoner Nordmarka har å by på, med flotte utsiktstopper, store vann og små tjern.

3. Lysefjorden rundt

Vanskelighetsgrad: krevende, men kan tilpasses
Varighet: 6–7 dager, men kan stykkes opp
Hytter: betjente, ubetjente og selvbetjente

Ruta Nergård Pettersen selv ble mest inspirert til å gå da han skrev boken, er den som går i runde rundt Lysefjorden på Vestlandet.

– Du er blant annet innom naturklenodier som Preikestolen og Kjerag underveis, og turen tar deg til sju forskjellige overnattingssteder fra ende til ende, sier forfatteren.

Hele ruta er seks til sju dager lang, men kan som med de fleste lengre hytte-til-hytte-turer stykkes opp underveis. Det går ferge nede på fjorden som gjør at du kan avslutte og begynne litt hvor du vil.

På denne turen går du både strekninger der det er ordentlig bratt og dramatisk, med flere hundre meter ned til fjorden, samt partier rett i vannkanten. En flott og variert tur.

4. Vandringer i Barnas Naturverden

Vanskelighetsgrad: enkel
Varighet: 3–4 dager
Hytter: ubetjente

Barnas Naturverden, som området blir kalt av Turistforeningen, er en liten flekk av et fjellparti øst for Trollheimen i Trøndelag. Her er det satt opp hytter modellert etter gamle sælehus – en form for overnattingshytte – bygd for reisende i middelalderen.

– Disse ligger bare med fem til ni kilometers avstand fra hverandre i lettgått terreng, noe som gjør at området er perfekt tilpasset små føtter, greit å gå i, men ikke så greit at det blir kjedelig, sier Nergård Pettersen.

Landskapet underveis er småtrolsk og spennende, med små topper, gammel furuskog og fiskevann spredt utover. Alle hyttene er ubetjente, og du trenger å ta med mat, liggeunderlag og sovepose.

5. Ville og vakre Aurlandsdalen

Vanskelighetsgrad: middels
Varighet: 2–3 dager
Hytter: betjente

Aurlandsdalen er en vill og vakker elvedal på Vestlandet som strekker seg fra Skarvheimen, nord for Hardangervidda, og videre ut i Sognefjorden. På denne turen starter du ved Geiterygghytta før du går via Østerbø og til Vassbygdi ved Aurlandsfjorden.

– På veien har du opplevd en av de vakreste dalene i Norge, med fantastiske fossefall og spennende terreng. Du starter oppe på fjellet og går gradvis nedover dalen, sier turentusiasten.

Når du kommer til Østerbø er du omtrent ved tregrensa, og deretter går du dypt nede under bratte dalsider og videre ned i en stadig mer frodig vegetasjon.

6. Over Tromsøs byfjell

Vanskelighetsgrad: middels
Varighet: 2–4 dager
Hytter: ubetjente

En annen nærtur går over det mange kaller Tromsøs byfjell. Her starter du ved Snarbyeidet, øst for Tromsø, og går sakte men sikkert tilbake til byen. Dette er en to til fire dagers tur, hvor det er mulighet for å overnatte på fire ubetjente hytter underveis.

Turen tar deg gjennom et kystnært fjellandskap som er småkupert og deilig å bevege seg i, med topper og åpne landskap hvor enn du beveger deg. På slutten er det mulig å gå opp på den 1238 meter høye Tromsdalstinden – et fantastisk utsiktspunkt.

7. Fjordruta på Nordmøre

Vanskelighetsgrad: middels til krevende
Varighet: 13 dager (kan stykkes opp)
Hytter: selvbetjente

– Til slutt har vi en skikkelig langtur. Fjordruta på Nordmøre starter fra KristiansundVestlandet og tar rett under to uker fra ende til ende, sier Nergård Pettersen.

Deler av ruta kan beskrives som krevende, men flere av etappene er forholdsvis korte. Landskapet består av fjorder og fjell, mye kupert og morsomt terreng med ganske lav tregrense.

Noen av hyttene ligger ute ved sjøen hvor du har tilgang på båt og flotte fiskemuligheter. Utsiktspunkter er det mange av, i motsetning til folk. Her får du fort følelsen av å gå for deg selv.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn flere turforslag

Her kan du søke deg fram til riktig tur for deg og dine.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt