Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Expa Travel - Ekte opplevelser

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway
DNT-hytta Innerdalshytta i Trollheimen i Trøndelag
DNT-hytta Innerdalshytta i Trollheimen i Trøndelag
Innerdalshytta i Trollheimen.
Photo: Pål Koxvig / DNT
Innerdalshytta i Trollheimen.
Photo: Pål Koxvig / DNT

Syv hytte-til-hytte-turer
du bør gå i sommer!

Marius Nergård Pettersen har vokst opp i norsk natur. Her er hans hytte-til-hytte-favoritter over hele landet.

Stadig flere oppfyller drømmen om å legge ut på tur i norske fjell og skoger, og antall besøkende til norske turisthytter har eksplodert det siste tiåret. En av dem du kanskje møter hvis du overnatter på en av de mange hyttene til Den Norske Turistforening (DNT), er journalist, fotograf, forfatter og foredragsholder Marius Nergård Pettersen.

34-åringen har vært lidenskapelig opptatt av friluftsliv hele livet og har gitt ut åtte bøker. Den seneste handler om Norges beste hytte-til-hytte-turer.

– Jeg vokste opp i en familie som satte natur og naturopplevelser høyt. Følelsen av frihet og mestring man kan kjenne på tur, fikk jeg inn tidlig, sier han.

Portrett av Marius Nergård Pettersen i Norge
Marius Nergård Pettersen.
Photo: Marius Nergård Pettersen

Godt utgangspunkt

Selv om en erfaren turgåer som Nergård Pettersen gjerne pakker telt og primus og forsvinner langs umerkede stier, har landets turisthytter en spesiell plass i hjertet hans. Han ser dem ikke bare som en praktisk, behagelig og sosial måte å oppleve norsk natur på, men som et ideelt utgangspunkt for nybegynnere.

– Du går på merkede stier, og om kvelden kommer du fram til et tørt og varmt rom. Du har muligheten til å tørke klær, sove i en seng, lage mat, og ikke minst møte andre turgåere underveis. Alle disse faktorene gjør hytte-til-hytte-turer lett tilgjengelige for alle, sier han.

En hytte-til-hytte-tur går ofte over noen få dager. Nergård Pettersen håper derimot flere turgåere etterhvert vil bryne seg på lengre strekninger.

– Jeg håper at folk med denne boken blir inspirert til å prøve seg på ruter som går over lengre tid. Følelsen å være omgitt av natur i en uke eller to er helt unik, sier han.

Med DNTs over 550 hytter og 20 000 kilometer med merkede stier, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. For å hjelpe deg litt på vei gir derfor Marius Nergård Pettersen deg sju tips til noen av Sommer-Norges mest minneverdige hytte-til-hytte-turer.

 1. 1. Dannelsesreise langs Gjende

  Vanskelighetsgrad: krevende
  Varighet: 2–3 dager
  Hytter: betjente

  Å gå langs vannet Gjende i Jotunheimen er, ifølge Nergård Pettersen, en dannelsesreise.

  – Du starter fra DNTs eldste turisthytte, Gjendebu, som ligger lengst inn ved Gjendevannet, og går deretter via Memurubu og videre til Gjendesheim, sier han.

  Den første dagen går du over Bukkelægret, som er en gammel ferdselsrute opp fra vannet. Turen har en dramatisk stigning på flere hundre meter, før du etter hvert kommer opp til fjellandskap og storslagen utsikt.

  Deretter går turen nedover til Gjende og Memurubu og neste dag videre opp over Besseggen. Har du ikke gått her før blir det fort åpenbart hvorfor Besseggen er et av landets mest populære turmål. På godværsdager er ruten en stor opplevelse.

 2. 2. Nordmarka på langs

  Vanskelighetsgrad: enkel
  Varighet: 3–5 dager
  Hytter: ubetjente

  Nergård Pettersen har alltid vært en fan av nære turer, altså opplevelser som ikke krever lang reisevei fra der du bor. 34-åringen bor selv i Oslo, og her anbefaler han å gå Nordmarka på langs.

  – Du starter fra Tverrsjøen, lengst nord i Nordmarka, og går ruten via hyttene Sinnerdammen, Katnosdammen, Kikutstua, Kobberhaughytta og videre til Frognerseteren. Turen går over tre til fem dager, avhengig av tempo, og kan anses som en lett overkommelig tur, sier han.

  Du går kanskje korte etapper fra hytte til hytte, men turen går til gjengjeld gjennom spennende natur. Du starter i et område med mye gammelskog og vernet naturreservat, før ferden går videre gjennom samtlige variasjoner Nordmarka har å by på, med flotte utsiktstopper, store vann og små tjern.

 3. 3. Lysefjorden rundt

  Vanskelighetsgrad: krevende, men kan tilpasses
  Varighet: 6–7 dager, men kan stykkes opp
  Hytter: betjente, ubetjente og selvbetjente

  Ruta Nergård Pettersen selv ble mest inspirert til å gå da han skrev boken, er den som går i runde rundt Lysefjorden på Vestlandet.

  – Du er blant annet innom naturklenodier som Preikestolen og Kjerag underveis, og turen tar deg til sju forskjellige overnattingssteder fra ende til ende, sier forfatteren.

  Hele ruta er seks til sju dager lang, men kan som med de fleste lengre hytte-til-hytte-turer stykkes opp underveis. Det går ferge nede på fjorden som gjør at du kan avslutte og begynne litt hvor du vil.

  På denne turen går du både strekninger der det er ordentlig bratt og dramatisk, med flere hundre meter ned til fjorden, samt partier rett i vannkanten. En flott og variert tur.

 4. 4. Vandringer i Barnas Naturverden

  Vanskelighetsgrad: enkel
  Varighet: 3–4 dager
  Hytter: ubetjente

  Barnas Naturverden, som området blir kalt av Turistforeningen, er en liten flekk av et fjellparti øst for Trollheimen i Trøndelag. Her er det satt opp hytter modellert etter gamle sælehus – en form for overnattingshytte – bygd for reisende i middelalderen.

  – Disse ligger bare fem til ni kilometers avstand fra hverandre i lettgått terreng, noe som gjør at området perfekt tilpasset små føtter, greit å gå i, men ikke så greit at det blir kjedelig, sier Nergård Pettersen.

  Landskapet underveis er småtrollsk og spennende, med små topper, gammel furuskog og fiskevann spredt utover. Alle hyttene er ubetjente, og du trenger å ta med mat, liggeunderlag og sovepose.

 5. 5. Ville og vakre Aurlandsdalen

  Vanskelighetsgrad: middels
  Varighet: 2–3 dager
  Hytter: betjente

  Aurlandsdalen er en vill og vakker elvedal på Vestlandet som strekker seg fra Skarvheimen, nord for Hardangervidda, og videre ut i Sognefjorden. På denne turen starter du ved Geiterygghytta før du går via Østerbø og til Vassbygdi ved Aurlandsfjorden.

  – På veien har du opplevd en av de vakreste dalene i Norge, med fantastiske fossefall og spennende terreng. Du starter oppe på fjellet og går gradvis nedover dalen, sier turentusiasten.

  Når du kommer til Østerbø er du omtrent ved tregrensa, og deretter går du dypt nede under bratte dalsider og videre blant ned i en stadig mer frodig vegetasjon.

 6. 6. Over Tromsøs byfjell

  Vanskelighetsgrad: middels
  Varighet: 2–4 dager
  Hytter: ubetjente

  En annen nærtur går over det mange kaller Tromsøs byfjell. Her starter du ved Snarbyeidet, øst for Tromsø, og går sakte men sikkert tilbake til byen. Dette er en to til fire dagers tur, hvor det er mulighet for å overnatte på fire ubetjente hytter underveis.

  Turen tar deg gjennom et kystnært fjellandskap som er småkupert og deilig å bevege seg i, med topper og åpne landskap hvor enn du beveger deg. På slutten er det mulighet å gå opp på den 1238 meter høye Tromsdalstinden – et fantastisk utsiktspunkt.

 7. 7. Fjordruta på Nordmøre

  Vanskelighetsgrad: middels til krevende
  Varighet: 13 dager (kan stykkes opp)
  Hytter: selvbetjente

  – Til slutt har vi en skikkelig langtur. Fjordruta på Nordmøre starter fra KristiansundVestlandet og går rett under to uker fra ende til ende, sier Nergård Pettersen.

  Deler av ruta kan beskrives som krevende, men flere av etappene er forholdsvis korte. Landskapet består av fjorder og fjell, mye kupert og morsomt terreng med ganske lav tregrense.

  Noen av hyttene ligger ute ved sjøen hvor du har tilgang på båt og flotte fiskemuligheter. Utsiktspunkter er det mange av i motsetning til folk. Her får du fort følelsen av å gå for deg selv.

Den norske turistforening (DNT)

Den Norske Turistforening (DNT) er Norges største friluftslivsorganisasjon med over 300 000 medlemmer. Organisasjonen arbeider for å fremme et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier.

Les mer om DNT.

Overnatting med Turistforeningen

Betjente hytter
Betjente hytter drives av et vertskap. Her serveres det frokost og middag. De fleste rom har strøm, og mange har dusj. Sjekk alltid på forhånd om stedene holder åpent når du ønsker å reise.

Selvbetjente hytter
De selvbetjente hyttene har det aller meste du trenger til matlaging. Hermetikk, kaffe, te, knekkebrød og posesuppe kan kjøpes på hyttene. Laken og putevar må du ta med selv. For å komme inn, trenger du DNTs standardnøkkel.

Ubetjente hytter
De ubetjente hyttene er ofte utstyrt med det du trenger til overnatting og matlaging, men de har ikke eget matlager. I noen enklere hytter må du selv ta med sovepose og annet utstyr. Husk DNTs standardnøkkel.

Vandretips

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Finn flere turforslag

Her kan du søke deg fram til riktig tur for deg og dine.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen