Skip to main content

Våre ville, vakre vandredaler

Sett pris på norsk natur på en flott vandretur
langs en av de mange dalene i landet.

Gå forbi historiske gårder, kraftige fossefall og fine utsiktspunkter.

Det er gøy å gå på toppturer, men Norge har også mange fantastiske daler du kan vandre i. Her er noen av de aller fineste!

Dype daler. Men også vide, åpne landskap som er gode å hvile blikket på. Stier som slynger seg langs brusende elver, gjennom steile kløfter og forbi små gårder.

– Det er mange fine turer som ikke trenger å handle om å komme opp på de høyeste toppene. I de norske dalene går du ofte gjennom vakkert kulturlandskap, og langs gamle ferdselsveier eller forbi setre med mye interessant historie, sier Dag Terje Klarp Solvang, som er generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Dalene byr også ofte på en annen type natur enn den du opplever når du går i høyfjellet og på toppene. Siden de ligger mer beskyttet for vær og vind, kan du som regel oppleve et stort mangfold av blomster og vekster.

– I mange daler er sesongen også lengre enn høyt til fjells, og du går mer beskyttet, påpeker Klarp Solvang.

Her anbefaler han noen av landets aller flotteste dalvandringer.

1. Aurlandsdalen ved Sognefjorden

Denne 20 kilometer lange vandreklassikeren starter på Østerbø Fjellstove (820 meter over havet) og følger en godt merket sti ned til Vassbygdi i Aurland, som ligger vakkert til ved Sognefjordens sørlige fjordarmer, gjennom storslått natur kantet med mer enn 500 ulike plantesorter. Her stuper bratte fjell ned i dype elvegjel, og stien går forbi gamle kulturskatter.

Turen er beregnet til sju–åtte timer. Du kan også gå (bratt!) oppom Bjørnestigen, med fabelaktig utsikt. For å komme deg til og fra Østerbø og Vassbygdi kan du ta en vandrebuss fra Geiteryggen, Aurland og Flåm i sesongen. Dalen kan normalt gås fra slutten av mai til begynnelsen av oktober.

Få også med deg: Den lille bygda Aurland, med Aurlandskoen, saktebakt geitostpizza i sentrum og utsiktspunktet Stegastein.

2. Husedalen i Hardanger

Denne ville og våte dalen i Kinsarvik ved Hardangerfjorden byr på fire spektakulære fossefall. Fossestien tar deg fra sentrum og opp til det første vannfallet, Tveitafossen, dit det også er mulig å kjøre og parkere. Herfra er det en knapp times vandring videre til Nyastølfossen, og det samme til Nykkjesøyfossen, før du tar fatt på siste etappe til den aller fineste av dem: Søtefossen. Det er også mulig å fortsette opp til turisthytta Stavali på Hardangervidda.

Fra Kinsarvik og opp til den øverste fossen bør du beregne fem–seks timer tur-retur (15 kilometer).

Få også med deg: Hardanger er et mekka for de vandreglade. Dronning Sonjas panoramarute, Trolltunga og Buarbreen ligger like i nærheten. Du kan også gå på ski på Folgefonna, eller bare nyte et glass sider eller eplemost fra gårdene i området.

3. Utladalen i Årdal

En av Nord-Europas dypeste daler ligger som et to mil langt øksehogg inn i Sognefjellet og Jotunheimen, helt innerst i Sognefjorden. Nede i dalbunnen fråder elva Utla, og over de frodige dalsidene ruver majestetiske 2000-meterstopper.

Turen går langs den grusbelagte Folkevegen, som ble anlagt av lokalbefolkningen på 1970-tallet – et av Norges største dugnadsprosjekter. Etter litt over en kilometer går det en bratt sti opp til nydelige Avdalen gård, som tilbyr servering og overnatting. Det gjør også Vetti gard turiststasjon, fire lettgåtte kilometer lenger inn. Hvis du vil, kan du leie en kløvhest til å bære bagasjen din! Fortsetter du 1,5 kilometer på stien videre herfra, kommer du til Vettisfossen, med Nord-Europas høyeste frie fossefall på 275 meter.

Du kan også gå videre til vakre Stølsmaradalen, der du finner to DNT-hytter.

Få også med deg: Kjør gjerne den vakre Tindevegen til Årdal over fra Turtagrø og Sognefjellsvegen. Årdal har også et oppvarmet, utendørs badeanlegg.

4. Innerdalen i Sunndal

Det er ikke for ingenting at Innerdalen ofte blir kalt «Norges vakreste dal». Det grønne paradiset i Sunndal, ikke langt fra Sunndalsøra i Nordvest, er nemlig omgitt av ville fjell og blanke innsjøer der du kan bade, ro og padle kano.

Parker bilen ved Ålvundeid og følg en nokså bratt grusvei 3,5 kilometer, til du kommer til den superkoselige Renndølsetra. Der kan du overnatte og kjøpe økologisk seterkost. Litt lenger inn ligger Innerdal Turisthytte, som også tilbyr servering og overnattingsmuligheter i Innerdalshytta eller den sjarmerende Gammelhytta.

Etterpå kan du følge stiene lenger inn i dalen eller opp i Trollheimen. Eller ta en tur opp til foten – eller toppen – av det sagnomsuste Innerdalstårnet på 1452 meter, kjent fra desemberklassikeren «Jul i Blåfjell».

Få også med deg: Ta turen innom Tingvoll, der du kan kjøpe Kraftkar, verdens beste ost. Du er heller ikke langt unna den populære vandreturen Skåla og flotte turområder i Trollheimen.

5. Sautso/Alta canyon i Alta

Nord-Europas største canyon er omgitt av 300–400 meter høye bratte vegger og steinurer, og det går derfor ingen stier inne i det gigantiske elvegjelet. Men det er flott å gå på tur til utsiktspunkter som kan gi magasug, for eksempel fra Gargia Fjellstue og Beskades (cirka fem kilometer én vei). Gjelet kan også oppleves fra elvebåt, kano eller på en guidet tur. Og husk: I Alta er det ofte overraskende tørt, varmt og solrikt om sommeren!

Få også med deg: Opplev levende samisk kultur. Et besøk i Nordlyskatedralen hører med. Du bør også få med deg de verdensberømte helleristningene i Hjemmeluft i midnattssola.

6. Kongevegen gjennom Lærdal

Kongevegen er en gammel ferdselsvei fra Vang i Valdres til Lærdal ved Sognefjorden. Hele turen kan gås på fem–seks dager, der første del går over viddene på Filefjell. Du kan imidlertid velge bare å gå den siste delen, nede i Lærdal.

På en kort beinstrekktur fra Borgund stavkirke kan du oppleve vakker gammel veibyggerkunst langs Vindhellavegen. For en litt lengre vandretur, fortsett nedover til fjorden og langs Øygardsvegen, og eventuelt videre forbi elver og fosser gjennom Galdane. Derfra kan du ta bussen ned til koselige Gamle Lærdalsøyri ved Sognefjorden. Eller fortsett neste dag på på naturstier og veier gjennom frodige frukt- og bærrike Lærdal.

Få også med deg: Gamle Lærdalsøyri er en liten perle ved fjorden og har vernet trehusbebyggelse. Du kan også padle, besøke Villakssenteret og kjøre den Nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet til Aurland. Stopp på utsiktspunktet Stegastein og se utover fjellene og fjorden!

7. Døråldalen i Rondane

Gå tur på landmasser som for mange millioner år siden skal ha ligget ved ekvator! På disse eldste landskapsformene i Norge har is, vær og vind formet omgivelsene på en unik måte. Du kan kjøre helt inn til de to turisthyttene Øvre og Nedre Dørålseter, der du kan du overnatte og få deg en matbit.

Fra parkeringsplassen kan du følge elva innover den én mil lange Døråldalen, omgitt av flotte topper du også kan gå på. Utforsk de snåle Skranglehaugene, morenene og dødisgropene som ble dannet på slutten av siste istid. Du kan selvsagt gå videre til andre turisthytter i Rondane.

Få også med deg: Bruk god tid på å kjøre eller sykle langs den nasjonale turistvegen Rondanevegen, med stopp på Sohlbergplassen. Ta gjerne en morsom tur med gruvetoget inn i den gamle gruven i Folldal. Mange tilbyr også rideturer i fjellet i nærheten.

8. Junkerdalsura på Saltfjellet

Like ved Storjord, midt på E6 nord for Saltfjellet (nærmeste by er Bodø), ligger inngangen til den unike Junkerdalsura – et enormt, men smalt juv, som graver seg inn blant høye fjell.

På grunn av den skjermede beliggenheten og et kalkrikt jordsmonn er det et botanisk eldorado med orkideer og varmekjære vekster.

Fra parkeringsplassen ved Saltdal turistsenter og Nordland nasjonalparksenter følger du en trillevennlig vei 2,5 kilometer inn gjennom ura, til en fin rasteplass. Det er også mange turmuligheter i nærområdet, innover i Junkerdalen nasjonalpark og opp på Solvågtind.

Få også med deg: Nasjonalparksenteret er interessant å besøke. På den andre siden av veien ligger noen flotte skogsstier med spennende hengebruer. Ta gjerne lokalmatlunsj på det nostalgiske pensjonatet Storjord hotel.

9. Jutulhogget i Østerdalen

Opplev Nord-Europas største kløft i Alvdal i Østerdalen. Den er 2,4 kilometer lang, og noen steder strekker fjellveggene seg 240 meter oppover. Parker ved Rv3 og nyt utsikten herfra før du følger stien i ura ned i det sagnomsuste juvet.

Vel nede i kløften kan du prøve det utrolige ekkoet. Her vokser det også varmekjære planter du ikke finner andre steder i fjellregionen.

Få også med deg: Det er ikke lange veien til det familievennlige Aukrustsenteret i Alvdal, der du kan oppleve både Ludvig og Solan Gundersen. Et besøk i den koselige bergstaden Røros eller en båttur på Femunden hører også med i denne regionen.

10. Molladalen på Sunnmøre

Molladalen ligger som en kjempediger hestesko på Sunnmøre, omgitt av forrevne tinder på opptil 1400 meters høyde. Like magisk i solskinn som når tåkeskyene driver mystisk mellom de taggete fjelltoppene. Her er det mange fine fiskevann, og området er et klatreeldorado. Få hjelp av dyktige guider til å bestige fjellformasjonen Bladet! Hvis du vil ha flere utfordringer, er det også mange toppturmål her. Følg bomveien fra Barstadvika og opp til Melbøsætra, der det er tre kilometer opp til dalen. Turen tar rundt to timer.

Få også med deg: Molladalen ligger nær jugendstilbyen Ålesund og fine turområder rundt Hjørundfjorden, som også har mange unike hoteller og spisesteder – og verdens flotteste huske. En annen flott dal i nærheten er Habostaddalen, der du kan gå fra Stranda til Patchellhytta ved Slogen.

11. Bondhusdalen og Bondhusvatnet

Bondhusdalen i Folgefonna nasjonalpark ser ut som om den er hentet ut av et eventyr, uansett vær. Du får enten en mystisk og lav tåke mellom fjellene og over Bondhusvatnet, eller turkist vann og frodig vegetasjon i solen. 

Bondhusvatnet er en populær attraksjon, men i samme område finner du også Bondhusbrea pent plassert i dalen som ruver over innsjøen. 

Veien fra parkeringsplassen som tar deg opp til Bondhusvatnet, heter Isveien og ble bygd i 1863 for å frakte is fra isbreen ned til båtene på fjorden. Isen ble brukt for å kjøle ned drikke under transport, men avstanden fra breen til båtene gjorde at mye av isen smeltet, så det ble ikke den største suksessen. 

Nå er grusveien perfekt for en enkel tur opp til Bondhusvatnet, som er en kilde til drikkevann for Bondhus og Sunndal. Dette betyr at det er forbudt å bade her. Om du fortsetter å gå mot breen, blir stien gradvis mindre tilrettelagt med en del stein og en smalere skogsti.

Trapp opp formen i noen av Norges lengste trappestier, eller få opp pulsen med våre 10 tips for adrenalinelskere. Uansett kan du bestille en skreddersydd reise med Up Norway!

Finn dalene på kartet

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt