KRISTIANSUND

Klippfisk- og Atlanterhavsbyen

Skroll ned for inspirasjon,
eller planlegg reisen nå

Rundt et vannkryss på Nordmøre, med Atlanterhavet som nærmeste nabo, ligger den fargerike byen Kristiansund på det de her kaller «de fire land».

Og det er enkelt å komme seg fra øy til øy med den koselige Sundbåten. Den frakter deg kjapt mellom Kirkelandet, Innlandet, Nordlandet …

… og Gomalandet. Be skipperen sette deg av på Milnbrygga og stikk innom Norsk klippfiskmuseum.

Her oppdager du fort at Kristiansund er tuftet på fiske, og særlig på den saltede og tørkede torsken vi kaller klippfisk.

Det gjenspeiles selvsagt på restaurantenes kjøkkener – de fleste serverer klippfisk eller bacalao.

Kos deg med en av Kristiansunds spesialiteter, «fishan» (fish & chips), på det lokale gatekjøkkenet eller i en av restaurantene.

Mesk deg med noe av den beste sjømaten i hele regionen på Smia Fiskerestaurant, som ligger i et hus fra 1787.

Og du bare MÅ smake på de prisvinnende ostene fra Tingvollost. Kraftkar har faktisk blitt kåret til verdens beste blåmuggost!

I juni arrangeres også Klippfiskfest, som feirer Kristiansunds klippfiskhistorie. Bli med på en folkefest med konserter, markedsdager og mesk deg i lokale råvarer.

En kort spasertur fra sentrum finner du Mellemværftet, som er et museum og et levende skipsverft. I enden kan du gå innom kafeen og handelshuset Patrick Volckmar – her får du også kjøpt kaffe som de brenner på stedet.

Visste du at landets eldste opera ligger i Kristiansund og har mer enn 100 forestillinger i året?

Hver februar kan du dessuten få med deg de populære Operafestukene, der du blir servert opera til frokost, lunsj og middag i 17 hele dager.

Du bør også sikre deg billetter til Nordic Light Festival of Photography som arrangeres i oktober, der berømte internasjonale og norske fotografer stiller ut bilder, holder foredrag og inspirerer.

Når du først er i Kristiansund, burde du få med deg det sjarmerende fiskeværet Grip.

Det går daglige båtturer ut til øya i sommersesongen og her kan du oppleve Grip stavkirke fra 1400-tallet, vandre blant de små fargerike husene, og kose deg på den lille kafeen ute i havgapet.

Lei av fisk? Gå deg en tur! En kort en til utsiktspunktet Varden i sentrum, eller en lengre en til Freikollen eller Bremsneshatten, der du kan utforske flere spennende huler.

Å komme seg til dette nordligste hjørnet av Vestlandet kan fort gjøres til et eget eventyr.

Du kan selvfølgelig fly. Men hvorfor ikke reise med Hurtigruten eller Havila?

Med mindre du vil kjøre den spektakulære Atlanterhavsveien, selvsagt.

Den Nasjonale turistvegen, som går over åtte bruer og tar deg helt ut til storhavet, har blitt kåret til verdens vakreste bilreise, Norges flotteste sykkeltur og århundrets byggverk i Norge.

Dessuten er den verdens beste sted å pleie kjærlighetssorg på. I hvert fall ifølge Lonely Planet.

Ved Atlanterhavsveien kan du overnatte, padle kajakk, dykke, snorkle, bli med på RIB-tur eller bare nyte utsikten. Er du heldig, får du se både sel og hval når sjøen er rolig.

Uansett bør du prøve fiskelykken! Under fiskebruene på Myrbærholmen bru svømmer det massevis av torsk, sjøørret og makrell.

Og du må ikke forlate området før du har tatt turen til den prærieaktige øya Smøla, nord for Kristiansund. Her finner du en av verdens tetteste havørnbestander. Lær mer om de spennende ørnene på en ørnesafari i området.

Her fører enda en «Atlanterhavsvei» deg over bruer, moloer og små øyer, helt ut til det som føles som verdens ende – Veiholmen. Neste stopp: Amerika!

Hva venter du på?

Planlegg reisen til Kristiansund i dag

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt