Skip to main content

Nyt Norges nasjonalrett – fårikål

Høst er fårikåltid! Norges nasjonalrett er enkel å lage og smaker kjempegodt – særlig når du spiser den sammen med gode venner. Mange restauranter har også delikatessen på sine høstmenyer.

Perfekt vennemat

– Få ting er hyggeligere om høsten enn å samle vennegjengen rundt middagsbordet, sier Christine Mollan.

Den kalde og klare lufta i slutten av september vitner om at den varme årstiden definitivt er forbi. Christine gjør som så mange andre nordmenn hver høst – inviterer til fårikållag.

– Denne retten passer perfekt hvis du skal ha mange til bords. Det er få ingredienser, og middagen lager nærmest seg selv. Du kan gjerne gjøre alt klart dagen før, og varme det opp før gjestene kommer, forklarer hun, mens hun bruner lammekjøttet for å få frem den karakteristiske smaken og lukten.

I verdensklasse

Norsk lam regnes blant verdens beste. Dyra går ute det meste av livet og har saftig og mørt kjøtt.

Bog, nakke, ribbe og koteletter brukes i fårikålgryta. Gjennom den lange kokeprosessen blir lammekjøtt og hodekål til et svært velsmakende og mettende festmåltid.

Fårikål er gjentatte ganger kåret til Norges nasjonalrett, og retten har en egen festdag den siste torsdagen i september. Hele høsten arrangeres fårikållag over hele Norge.

Etter mange timer i gryta, brer den karakteristiske lukta av fårikål seg i leiligheten, oppgangen og gatene utenfor. Lukta vekker barndomsminner om lange søndager på kjøkkenet med besteforeldrene, og middager sammen med hele familien.

Lag din egen fårikål

Fårikål består i utgangspunktet bare av fire ingredienser: lammekjøtt, en raus porsjon hodekål, litt salt og hele, sorte pepperkorn.

Se gjerne etter lamme- og fårekjøtt fra lokale kjøttprodusenter, som ofte har ekstra god smak og kvalitet. For eksempel fra Lofotlam, som er en geografisk beskyttet betegnelse for lammekjøtt fra lam som er født og har beitet ute ved havet i vakre Lofoten.

Kål og pepperkorn legges lagvis med lammekjøtt i en stor gryte. Deretter trenger du bare noen desiliter med vann og litt salt for å lage fårikål på den tradisjonelle måten.

Enkelte steder i landet er det vanlig å tilsette litt mel mellom hvert lag for å få en tykkere saus. Andre igjen, som Christine, har både gulrot og løk oppi gryta.

I mer moderne versjoner eksperimenterer hjemmekokkene med å erstatte deler av vannet med bayerøl, eller tilsetter hvitløk og laurbærblad.

At innhøsting av kål sammenfaller med slaktesesongen på lam, har nok bidratt til fårikålens popularitet og utbredelse.

Den opprinnelige fårikåloppskriften er mest sannsynlig inspirert av en tilsvarende dansk rett med and, som ble introdusert i Norge allerede på 1800-tallet.

I dag serveres fårikål stort sett bare med kokte poteter og flatbrød, og enkelte drister seg også til å sette tyttebærsyltetøy på bordet.

Godt drikke til

Et norsk fårikållag har ofte en uformell atmosfære der gryta plasseres rett på bordet. Øl eller vin og akevitt er gjerne fast følge.

En markant øl, ale eller bayer passer godt til, spesielt med noe sødme, friskhet eller syre. Det samme gjør en hvitvin eller musserende, gjerne varianter med preg av modnet frukt, friskhet og aroma. En syrlig eplejuice er et godt alkoholfritt alternativ.

Fårikål på menyen

Dersom du ikke ønsker å lage fårikålen selv, er det mange restauranter som har nasjonalretten på menyen i høstmånedene.

Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med Vy express! På veien kan du bo på noen av Norges vakreste gårder eller ta inn på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt