VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En fest der gjestene spiser fårikål – Norges nasjonalrett
Fårikål – Norges nasjonalrett.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Nyt Norges nasjonalrett – fårikål

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Høst er fårikåltid! Norges nasjonalrett er enkel å lage og smaker kjempegodt – særlig når du spiser den sammen med gode venner. Mange restauranter har også delikatessen på sine høstmenyer.

Perfekt vennemat

– Få ting er hyggeligere om høsten enn å samle vennegjengen rundt middagsbordet, sier Christine Mollan.

Den kalde og klare lufta i slutten av september vitner om at den varme årstiden definitivt er forbi. Christine gjør som så mange andre nordmenn hver høst – inviterer til fårikållag.

– Denne retten passer perfekt hvis du skal ha mange til bords. Det er få ingredienser, og middagen lager nærmest seg selv. Du kan gjerne gjøre alt klart dagen før, og varme det opp før gjestene kommer, forklarer hun, mens hun bruner lammekjøttet for å få frem den karakteristiske smaken og lukten.

To sauer i Lofoten i Nord-Norge
Sauer i Lofoten.
Photo: Christine Baglo

I verdensklasse

Norsk lam regnes blant verdens beste. Dyra går ute det meste av livet og har saftig og mørt kjøtt.

Bog, nakke, ribbe og koteletter brukes i fårikålgryta. Gjennom den lange kokeprosessen blir lammekjøtt og hodekål til et svært velsmakende og mettende festmåltid.

Fårikål er gjentatte ganger kåret til Norges nasjonalrett, og retten har en egen festdag den siste torsdagen i september. Hele høsten arrangeres fårikållag over hele Norge.

Etter mange timer i gryta, brer den karakteristiske lukta av fårikål seg i leiligheten, oppgangen og gatene utenfor. Lukta vekker barndomsminner om lange søndager på kjøkkenet med besteforeldrene, og middager sammen med hele familien.

Folk rundt et middagsbord der det serveres fårikål, i Oslo på Østlandet
Fårikållag i Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Oppskrift på fårikål

Til 8 personer: 

Ingredienser:

3 kg fårikålkjøtt
3 kg hodekål
8 ts hel pepper
4 ts salt
6 dl vann

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, kjøtt nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, 1–2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra benet, omtrent 2 timer.

4. Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

Kilde: Matprat.no

Fårikållag i Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Lag din egen fårikål

Fårikål består i utgangspunktet bare av fire ingredienser: lammekjøtt, en raus porsjon hodekål, litt salt og hele, sorte pepperkorn.

Se gjerne etter lamme- og fårekjøtt fra lokale kjøttprodusenter, som ofte har ekstra god smak og kvalitet. For eksempel fra Lofotlam, som er en geografisk beskyttet betegnelse for lammekjøtt fra lam som er født og har beitet ute ved havet i vakre Lofoten.

Kål og pepperkorn legges lagvis med lammekjøtt i en stor gryte. Deretter trenger du bare noen desiliter med vann og litt salt for å lage fårikål på den tradisjonelle måten.

Enkelte steder i landet er det vanlig å tilsette litt mel mellom hvert lag for å få en tykkere saus. Andre igjen, som Christine, har både gulrot og løk oppi gryta.

I mer moderne versjoner eksperimenterer hjemmekokkene med å erstatte deler av vannet med bayerøl, eller tilsetter hvitløk og laurbærblad.

En gryte full av fårikålingredienser i Oslo på Østlandet
Fårikål.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

At innhøsting av kål sammenfaller med slaktesesongen på lam, har nok bidratt til fårikålens popularitet og utbredelse.

Den opprinnelige fårikåloppskriften er mest sannsynlig inspirert av en tilsvarende dansk rett med and, som ble introdusert i Norge allerede på 1800-tallet.

I dag serveres fårikål stort sett bare med kokte poteter og flatbrød, og enkelte drister seg også til å sette tyttebærsyltetøy på bordet.

En tallerken fårikål på et middagsbord i Oslo på Østlandet
Fårikål.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Godt drikke til

Et norsk fårikållag har ofte en uformell atmosfære der gryta plasseres rett på bordet. Øl eller vin og akevitt er gjerne fast følge.

En markant øl, ale eller bayer passer godt til, spesielt med noe sødme, friskhet eller syre. Det samme gjør en hvitvin eller musserende, gjerne varianter med preg av modnet frukt, friskhet og aroma. En syrlig eplejuice er et godt alkoholfritt alternativ.

Fårikål på menyen

Dersom du ikke ønsker å lage fårikålen selv, er det mange restauranter som har nasjonalretten på menyen i høstmånedene.

Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med Vy express! På veien kan du bo på noen av Norges vakreste gårder eller ta inn på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Fremdeles sulten?

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tilgjengelighet
    Aldersgrense
    • Show More
    • No available filters
    Rabatt
    • Show More
    • No available filters
    Vanskelighetsgrad
    Landskap
    • Show More
    • No available filters
    Prisklasse
    Årstid
    Overnatting
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotellfasiliteter
    • Show More
    • No available filters
    Romfasiliteter
    Skidestinasjoner
    Utendørsaktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpint
    Sykling
    Kano og kajakk
    Langrenn
    Fisking
    • Show More
    • No available filters
    Fottur
    Dyreliv og safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planlegg reisen
    Reiseinformasjon
    • Show More
    • No available filters
    Tjenester
    • Show More
    • No available filters
    Taste Norway
    Lokalmat
    Barer og puber
    Restauranter og kafeer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter for barn
    • Show More
    • No available filters
    Strender
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Fornøyelsesparker
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Generelt
Tilgjengelighet
Aldersgrense
  • Show More
  • No available filters
Rabatt
  • Show More
  • No available filters
Vanskelighetsgrad
Landskap
  • Show More
  • No available filters
Prisklasse
Årstid
Overnatting
Camping
  • Show More
  • No available filters
Hotellfasiliteter
  • Show More
  • No available filters
Romfasiliteter
Skidestinasjoner
Utendørsaktiviteter
Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Alpint
Sykling
Kano og kajakk
Langrenn
Fisking
  • Show More
  • No available filters
Fottur
Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Planlegg reisen
Reiseinformasjon
  • Show More
  • No available filters
Tjenester
  • Show More
  • No available filters
Taste Norway
Lokalmat
Barer og puber
Restauranter og kafeer
  • Show More
  • No available filters
Aktiviteter
Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
Strender
Shopping
  • Show More
  • No available filters
Fornøyelsesparker
Clear Filters
Back To Top

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages