Skip to main content

Rå laks, røykelaks, gravlaks, bakt- eller grillet laks... Bare fantasien kan sette en stopper for den anvendelige fisken. Norsk laks har tatt verden med storm, og den har kommet for å bli.

Lær mer om laks i toppmoderne besøkssentre, smak den i deilige sjømatrestauranter og få tips fra de beste kokkene om hvordan du kan tilberede noen herlige retter!

Laks har svømt i norske farvann i tusenvis av år og har dype røtter i norske kulinariske tradisjoner. Faktisk var «den røde fisken» en fast bestanddel i vikingenes kosthold.

Noen ville til og med si at laks var Norges første turistattraksjon. Fra midten av 1800-tallet og utover reiste velstående sportsfiskere fra hele verden, kjent som «lakselorder», til Norge for å fiske atlantisk laks. Disse aristokratene var kjent for sin overdådige livsstil og dyre smak, og besøkene deres til Norge bidro til utviklingen av landets spirende turistindustri. Dette er grunnen til at det er så mange vakre, gamle, trehoteller og hytter på vestlandet og andre steder som fortsatt kan besøkes i dag – enten du vil dra på fisketur eller bare slappe av i fantastiske omgivelser.

I dag er Norge en av verdens største eksportører av laks, og helt i front når det gjelder bærekraftig oppdrett av laks. Vi har strenge reguleringer og retningslinjer for å sikre den høyeste kvalitet og miljøvennlige praksiser.

Fra tradisjonell til moderne

Som nevnt tidligere, har den rosa fisken vært en naturlig del av det norske kjøkken i generasjoner. Hvis du ønsker å tilberede laks på den mest tradisjonelle norske måten, kan du koke den og servere med kokte poteter og agurksalat.

De gamle konserveringsmetodene med røyking, salting og fermentering av laks har blitt holdt ved like gjennom årene, og er nå blant de mest populære lakserettene man får. Laks er ofte å se på frokostbordet sammen med eggerøre, og hyppig på menyen ved feiringer og arrangementer. Fermentert laks, kalt rakfisk, er så populært at det til og med har fått sin egen festival, Rakfiskfestivalen, som arrangeres hver november i Valdres.

For en moderne vri kan du også bruke laks i sushi, poke bowls og tacos, eller nyte den grillet, stekt, pakket inn eller i en wok, krydret med utallige smaker fra alle verdenshjørner. Dens store allsidighet, gode smak og høye næringsinnhold er kanskje hovedgrunnene til at norsk laks nå er så populær over hele verden.

Tilbered laks som de proffe

Kjøkkensjef på The Salmon i Oslo, Harry Kristoffer Hermosa, deler sine beste lakse-tips.

– En av de mest populære rettene på vår restaurant er grillet laks. Vi marinader laksen i en blanding av sukker og salt, i forholdet 50/50, en time før den legges på grillen. Rett før grillingen, skyller vi bort marinaden og tørker laksen med et papirhåndkle. Da er det ikke nødvendig å tilsette flere krydder, for da smaker den perfekt, forteller han.

Se oppskriften og lær hvordan du kan lage hans andre signaturrett, laksetartar, i Vår norske kokebok!

Laks i sushi – en norsk oppfinnelse

Okei, vi prøver ikke å ta æren for å ha oppfunnet den over 500 år gamle tradisjonen sushi. Det er japanernes verk. Men visste du at laks som topping på sushi er en norsk oppfinnelse?

Norsk laks ble først introdusert på det japanske markedet på 1980- og 90-tallet. Siden da har det vokst seg til å bli en av verdens mest foretrukne sushi-toppinger, ifølge forskning utført av Norges sjømatråd.

"Mer enn 70 % av verden er dekket av hav, men bare 2-4 % av maten vi spiser kommer fra havet."

Camilla Bredesen,
Daglig leder hos The Salmon

Laks til verden

Med en voksende befolkning trenger verden mer enn noen gang før at vi spiser flere alternative proteinkilder.

– Mer enn 70 % av jorden er dekket av vann, men bare 2–4 % av maten vi spiser kommer fra havet. Vi må dyrke mer, og dette er blant de mest bærekraftige og næringsrike proteinkildene vi kan spise. Sjømat er Norges nest største eksportvare, men kunnskapen om norsk akvakultur er svært begrenset. Vi ønsker å øke denne kunnskapen blant både nordmenn og besøkende, sier Camilla Bredesen.

Hun er daglig leder for The Salmon på Tjuvholmen i Oslo, et kunnskapssenter (med gratis inngang) midt i hovedstaden hvor besøkende kan lære mer om norsk akvakultur og norsk oppdrettslaks, samt nyte en smaksprøve av den fantastiske fisken i restauranten deres.

Laks i fremtiden

I 2022 ble et annet opplevelsessenter for sjømat åpnet, med visjon om å belyse både muligheter og utfordringer i akvakulturindustrien. The Salmon Eye ligger i vakre Hardangerfjorden og ser faktisk ut som – ja, du gjettet riktig: Et lakseøye. Faktisk er det også en av verdens største flytende kunstinstallasjoner som det er mulig å gå inn i.

I tillegg til disse to, finnes det også mange andre opplevelsessentre rundt om i landet som fokuserer på akvakultur og innovasjon.

Det finnes også mange steder hvor du kan lære om livssyklusen til villaksen i Norge, for eksempel Nasjonalt Senter for Villaks på Kvåsfossen i Lyngdal i Sør-Norge.

I 2023 utvidet The Salmon Eye med noen ekstra delikate nyheter: Den unike restauranten, Iris, som tar gjester med på en eksklusiv «Ekspedisjonsmiddag». Gjestene blir transportert til den flytende restauranten med elektrisk båt og får servert en 18-retters middag mens de nyter panoramautsikt over fjorden, isbreene og fjellene.

Dette er den andre restauranten i Norge som er plassert i direkte tilknytning til havet. Verdens største undervannsrestaurant, Under, som åpnet tidlig i 2019 på Lindesnes, fikk en Michelin-stjerne etter bare ett år.

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt