Skip to main content

Føl deg trygg i vinterfjellet

Vinterfjellet er vakkert, men også lunefullt. Snøen og kulden gjør det mer ekstremt enn ellers på året. Snøskred utløses ofte, og det krever at alle som ferdes der, må stille godt forberedt. Her er viktige tips til sikkerhet i vinterfjellet!

Du ser utover de glitrende, snødekte fjellene mens du puster inn den kalde lufta. Du snur deg mot sola, den varmer ikke noe særlig, men solstrålene er et sjeldent syn på denne årstida, så du nyter hver stråle.

Nydelig, men ekstremt

Om vinteren er fjellene utrolig vakre og har som regel gode snøforhold. Ved hjelp av langrennsski, toppturski, splitboard, fjellski eller truger, kommer vi oss ut og kan nyte friluftslivet nesten slik vi gjør om sommeren; ved å gå toppturer, trene, leke og oppleve!

Selv om vinterfjellet byr på mye gøy, følger det med en risiko. Konsekvensene av å fryse, bli våt eller nedgravd i snøen kan fort bli alvorlige. Det krever kunnskap, erfaring og gode forberedelser av alle som begir seg ut der. Før du drar, må du alltid sjekke snøskredfaren, værmeldingen og når det blir mørkt.

Her kommer viktige tips til hvordan du kan ferdes tryggere og unngå farlige situasjoner i vinterfjellet.

Vit alltid hvor du er

Kart og kompass er pålitelige fordi de hverken trenger batteri eller satellittsignal for å fungere. Men kart og kompass er kun til hjelp dersom du vet hvordan du bruker det.

Vær på vakt for whiteouts, såkalt snømyrkre, som gjør at det blir helt hvitt og det ser ut som om himmelen og bakken går i ett. Da er det nesten umulig å orientere seg i terrenget. I snømyrkre hjelper kartet lite om du ikke ser noen ting. GPS-er og GPS-klokker kan være til god hjelp for å ha oversikt over hvor du er, og for å finne tilbake til riktig spor. Du kan også bygge en snøhule og vente på at været skal gi seg.

Det er viktig å ta med seg mobiltelefonen, og den må være fulladet. Selv om det er dårlig dekning i området, er mobilen den mest effektive måten å tilkalle nødhjelp på. I tillegg sender smarttelefoner ut signal som kan hjelpe nødetatene å finne deg om du har gått deg vill eller er skadet.

Ski

Den antakeligvis tryggeste måten å oppleve vinterfjellet og det snødekte landskapet på, er med tradisjonelle langrennsski. Du kan gå mil etter mil på preparerte skiløyper i fjellene og skogene rundt om. Til og med så sentralt som i Oslo kan du stå på langrennsski. Nybegynnere, familier, eller de som ser etter en time med frisk luft, kan ha glede av korte løyper, men det finnes også lengre løyper. Noen av dem tar deg fra hytte til hytte i fjellheimen. Så lenge du holder deg i skisporet, burde du være trygg, men husk at været kan endre seg raskt i fjellet. Ta med hodelykt i tilfelle det blir mørkt før du er tilbake.

Toppturski

For de som er glad i fart og spenning, er alpint det beste! Noen skisenter har egne områder for løssnøkjøring hvor det er lav skredfare. Men vær oppmerksom på at dersom du kjører utenfor skisenterets markerte løyper, så kjører du på eget ansvar. Du kan bli sittende fast i dyp snø, så kjør alltid med en venn.

Topptur eller randonée er å bestige et fjell med skiutstyr etterfulgt av frikjøring ned igjen. Når du skal bestige et fjell vinterstid, må du gå i bratt terreng, noe som umiddelbart medfører skredfare. Siden dette er mer ekstremt, bør du velge en slak rute og helst gå med en lokal guide som sørger for at turen blir en trygg og god opplevelse. De vet også om de beste turene etter dagsforholdene.

Snøskred

Uansett om du drar på topptur, langrenn, fjellski, trugetur eller kjører alpint på skisentrene,kan det gå snøskred overalt hvor det er snø og terrenget er brattere enn 30 grader. Derfor bør du unngå å oppholde deg i, eller under bratte fjellsider, særlig hvis du ser eller hører tegn til snøskred rundt deg.

Det er viktig å lære seg hvordan du bruker skredutstyr slik som skredsøker, søkestang og spade. I tillegg er det lurt å ta et skredkurs for å forstå deg på ulike snøforhold og lære hvordan du redder andre i skred.

Snøskred er delt inn i løsneområdet og utløpsområdet. Løsneområdet er der skredet starter, og er som regel 30 grader eller brattere. Slikt terreng kalles skredterreng og bør unngås helt. For å finne ut hvor bratt det er, kan du bruke kompasset ditt, skistaven eller appen Varsom Regobs, som både har bratthetskart og utløpsområdekart.

Utløpsområdet er terrenget under løsneområdet. Størrelsen på skredet, terrenget og hvor bratt det er vil påvirke hvor langt det går før det stopper. Skred kan strekke seg tre ganger så langt som høyden det har rast ned. Det betyr at selv om du oppholder deg på flatmark, kan du bli tatt av skred.

Sjekk alltid snøskredfaren på Varsom.no både før og underveis på turen. Du kan ikke kjøre fra et snøskred, så det beste er å unngå dem. Her er en mer komplett guide til sikkerhet på topptur.

Bekledning

Når det er iskaldt ute, setter du virkelig pris på varme, tørre klær. Kle deg i flere lag, og juster antall plagg etter aktivitetsnivå. Bruk varme klær, helst i naturlige materialer slik som ull, skinn eller dun som puster og holder deg varm. Unngå å bli våt og bruk skallbekledning ytterst for å beskytte deg mot vind og nedbør. For å unngå hypotermi, må du holde deg varm og tørr. Prøv å hold et moderat tempo som gjør at du ikke blir våt av svette.

Selv om det er vinter, må du ha på solbriller, skibriller eller brebriller. De sterke UV-strålene reflekteres godt i snøen og kan i ekstreme tilfeller forårsake snøblindhet. Av samme grunn bør du også ha på deg solkrem med høy faktor.

Vær forberedt på det ekstreme

Går du deg vill, bli hvor du er og vent på hjelp. Stikk skiene i snøen, ta på refleksvest og gi signal med mobil, lommelykt eller et speil for å gjøre det lettere for folk å se deg. Noen kompass har speil i seg.

Hvis du har et uhell og må tilbringe natten i fjellet, sørg for å spare nok energi til å bygge ei snøhule eller en vegg av snø som skjermer deg mot vinden. Ikke jobb så fort at du blir svett, da svetten gjør deg våt og kald. Om du må legge deg ned, kan du legge deg oppå skiene dine. Det beskytter deg fra den frosne bakken. En stor ryggsekk kan fungere som en sovepose, og en liten sekk kan i det minste hjelpe med å holde føttene varme og tørre.

Så lenge snøen ser ren og urørt, kan du spise snø for å unngå å bli dehydrert. Det vil kjøle deg ned litt, men dehydrering er oftere et større problem enn hypotermi.

Oppsummering: Fjellene er vakre og gir rom for storslåtte friluftsopplevelser om vinteren, men det krever at du stiller godt forberedt og tar forhåndsregler før du begir deg ut på ditt neste vintereventyr!

Praktiske tips for vinter i Nord-Norge

Alt du trenger å vite før du drar.

Les mer

Føl deg trygg i fjellet

Se hvordan du bør kle deg og hvordan du holder deg trygg på fjelltur om sommeren.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt