Alt du må vite
før vinterturen
til Nord-Norge
Har du drømt om å dra nordover til vinterparadiset Nord-Norge, men du er litt usikker på hvordan du skal gå frem? Da er denne saken midt i blinken for deg. Her er alle de praktiske tipsene du trenger, slik at du kan reise rundt i nord som en av de lokale.
Gå direkte til:
Været | Klær | Innendørsaktiviteter | Nordlys | Transport | Ansvarlig oppførsel | Tilgjengelighet | Mat
Hvordan er været?
I nord kan vinterværet komme så tidlig som oktober og vare til midten/slutten av april, eller enda lenger alt ettersom hvor langt nord du befinner deg.
Nord-Norge omfatter Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard, og dermed er det mye variasjon i klimaet fra en ende til en annen. Været kan fort snu, så husk å ha med deg nok klesskift.
Det er ofte mildere vintre langs kysten og i den sørlige delen av regionen i områder som Helgeland, Bodø, Lofoten og Vesterålen. Du kan få alt fra sol, snø, regn og minusgrader, og ikke bli overrasket om du opplever alt dette på én dag. Temperaturen i disse områdene er som regel mellom fem og minus fem grader.
Jo lenger nord du drar, jo kaldere blir det. De åpne viddene og indre delene av Finnmark pleier å være dekket av snø mesteparten av vintermånedene, og temperaturen kan synke så lavt som minus 30 grader.
Når det kommer til Svalbard, så er du nesten på Nordpolen, og vintersesongen varer fra oktober til mai. I løpet av vinteren kan temperaturen være mellom minus 20 og 30 grader.
Du finner værmeldingen for hele landet på Yr.no, eller du kan laste ned Yr-appen for IOS eller Android.
Hvordan skal man kle seg?
Alle har hørt at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær, og i nord bør man kle seg godt.
- Begynn med et tynt lag med ullundertøy.
- Deretter ha en fleece eller ullgenser som et midtre lag. På kaldere dager kan det være lurt å ha et par turbukser også.
- Avslutt med et lag som isolerer varmen. Dunjakke og boblebukse er nødvendig for de kaldeste dagene, men for mildere eller mer aktive dager bør man bruke en vind- og vanntett jakke og bukse.
Det kan virke som mange lag, men det er alltid bedre å kunne kle av seg et lag eller to enn å bli kald.
- Husk å bruke lue, hansker eller votter (votter holder varmen lenger enn hansker) og skjerf eller hals. Da dekker du områdene som pleier å bli kalde først.
- Ha vanntette sko med gode såler som tåler både snø og is. Pass også på at du får plass i dem til ullsokker og/eller ullsåler.
- Det er også lurt å ha brodder eller pigger når det blir glatt ute.
Mange turoperatører har yttertøy som kjeledresser til utlån, men det er viktig å ha varme lag på seg til å begynne med. Det er spesielt viktig om man skal til Svalbard, for den gjennomsnittlige vintertemperaturen er minus 14 grader og kan synke så lavt som til minus 20 eller 30 i enkelte perioder.
Hva kan du gjøre om
det er dårlig vær?
Selv om du har kledd deg godt, kan det være et fint avbrekk eller nødvendig å tilbringe litt tid innendørs i vanskelige værforhold.
Det er mange spennende museer, gallerier og koselige kafeer i nord som er verdt å besøke, som Lofotr vikingmuseum. Reis tilbake i tid og se et rekonstruert langhus.
Museer og kulturelle opplevelser
Besøk de største museene i nord og finn spennende aktiviteter.
Når kan du se nordlyset?
Se lysfenomenet aurora borealis danse over himmelen. Folk kommer langveisfra for å se nordlyset. Det er dessverre ikke mulig å garantere at du får sett lysshowet, men du kan øke sjansene på en guidet tur.
Nordlyset kan vanligvis ses fra slutten av september og frem til slutten av mars når himmelen er mørk og klar. Statistisk sett er det mer nordlysaktivitet på høsten og våren.
Mørketid
Nord-Norge er også kjent for mørketiden. Selv om vinterdagene er kortere og mørkere, kan de fortsatt være fine. Solen ligger akkurat under horisonten, og på klare dager kan flotte solnedganger fylle himmelen midt på dagen, så husk å ha kameraet tilgjengelig!
Du kan også oppleve den kjente blåtimen, når omgivelsene dekkes av en dyp blåfarge.
Mørketidsperioden varer lenger jo lenger nord du drar, og det er ikke mørkt hele tiden. På Nordkapp varer mørketiden i litt over to måneder, mens i Lofoten varer den i under fire uker. Om du besøker Nord-Norge sent i vintersesongen, er dagene lysere og lengre. Solen ligger fortsatt lavt og kan gi en sukkerspinn-himmel med flotte pastellfarger.
På Svalbard varer mørketiden i flere måneder.
Opplev nordlyset
Lær mer om fenomenet og vær forberedt til turen.
Hvordan reise fra A til Å?
Værforhold som snø, sterk vind og storm kan påvirke reisen din, så pass på at du har reiseforsikring. For eksempel kan offentlig transport bli kansellert.
Du bør bare leie bil eller kjøre din egen om du føler deg trygg på vinterføre. Vinterdekk er også en nødvendighet på denne tiden av året. Smør deg med tålmodighet og sjekk alltid værmeldingen for den planlagte reisen din på yr.no, for været kan stenge fjelloverganger, broer og veier på kort varsel. Du kan risikere å måtte vente i flere timer. Kjør forsiktig og beregn god tid i tilfelle noe skulle skje på veien.
Det krever litt logistikk og planlegging når det kommer til offentlig transport i nord, på grunn av de store avstandene og de mange avsidesliggende stedene. Om du ikke vet hvor du skal begynne, så kan du prøve en av disse flotte rundturene. Vær oppmerksom på at det ikke alltid er mulig å reise med offentlig transport på helligdager.
De store byene i nord har gode transportforbindelser med mange avganger, mens de mer landlige områdene i regionen har få. Finn en oversikt på entur.no eller på Entur appen.
Hvordan komme seg nordover?
Du kan ta toget til Bodø, men om du vil reise enda lenger nord, så må du kombinere det med andre typer offentlig transport. Toglinjen driftes av SJ.
Den raskeste måten å komme seg nordover, er med fly, og du kan fly fra Oslo, Bergen eller Trondheim. De største flyplassene i nord er Bodø, Harstad/Narvik (Evenes), og Tromsø. Det er også en flyplass på Svalbard. Bodø og Tromsø har gode forbindelser for å kunne reise videre i nord.
Det er også mange mindre flyplasser i regionen, som Kirkenes, Hammerfest, Alta og Bardufoss, samt lokale flyplasser som Svolvær og Stokmarknes. De norske flyselskapene du kan velge mellom er Norwegian, SAS og Widerøe.
Det er lett å reise til havs i nord med ferger, hurtigbåter og lokale båter. Utforsk kysten i ditt eget tempo og sjekk Statens Vegvesen for fergetidene og Entur for andre båter. Det er viktig å ha i bakhodet at man kan oppleve røffe værforhold på havet også, så husk å ta med deg reisesyketabletter om du trenger det.
Uansett hva du velger, så vil du se storslått natur og kanskje til og med nordlys!
Hurtigruten og Havila er gode og komfortable alternativer for å nyte fjordene og flott norsk landskap.
Begge seiler langs kystruten mellom Bergen og Kirkenes, med god lokal mat og mange spennende stopp langs veien. Reis fra en ende til en annen på et syv dagers cruise, eller reis fra havn til havn og sett opp en rute som passer deg og din ferie.
Du kan til og med ta turen til Hurtigrutemuseet på Hurtigrutens fødested, Stokmarknes.
Hvordan får du en trygg opplevelse i naturen?
Respekter værvarsler og sperrede stier. Vinteren kan være nydelig, men også farlig. Det er mange redningsaksjoner hvert år som følge av ekstreme værforhold og skred, og dessverre har noen av disse aksjonene endt med dødsfall. En økning i ulykker blant turister resulterer i et press på de allerede begrensede lokale ressursene.
Tenk på din egen sikkerhet og spør alltid lokalbelfokningen eller guider om hjelp og råd om du planlegger en tur i vinterfjellet. Om en sti er sperret, respekter det og vær obs på glatt og bratt terreng. Det er viktig å sjekke værmeldingen, når det blir mørkt og hvor det er potensiell skredfare. Husk å ha ordentlig fottøy og brodder/pigger.
Gå med en lokal guide på truge- og toppturer. De har kunnskap om fjellet og værforholdene og kan sikre at du får en fin og trygg opplevelse i vinterfjellet. Les mer om sikkerhet i vinterfjellet her.
Hvordan er åpningstidene?
Unngå å bli skuffet ved å sjekke åpningstider på forhånd for butikker, kafeer og restauranter. Mange av de flotte naturattraksjonene i Norge er i mer øde områder, og åpningstidene kan variere. Butikker kan stenge tidligere enn du er vant til, og enkelte museer, kafeer og restauranter kan stenge for en hel sesong.
Det kan også være verdt å undersøke hvilke toalettfasiliteter som finnes, for det kan være langt mellom fasilitetene i nord. De fleste bensinstasjoner har toaletter, og det samme gjelder for populære turistområder, museer og kafeer. Gå på do når du kan og ha respekt for naturen og andre menneskers eiendom.
Hva bør man spise?
Norsk sjømat er aller best på vinteren. Kom og smak på fersk og salt kongekrabbe, kamskjell og kråkebolle, og selvsagt må du prøve en tradisjonell tørrfiskrett.
Skreien kommer fra Barentshavet til Norge hvert år for å gyte. Den lange reisen gir fisken en fantastisk smak. Det pleier å være rikelig med skrei rundt Lofoten, Vesterålen og Senja fra januar til april, så det er gode muligheter for å bli med på en fisketur.
Du burde også smake på reinsdyrkjøtt, som brukes mye i tradisjonell samisk mat. Det kan serveres i gryter, som en biff, tørket osv. Les mer om Nord-Norges arktiske mattradisjoner.
Vinter i Nord-Norge
Vintereventyret venter på deg!
Jul i Nord
Opplev jul nord for polarsirkelen.
Sommer i Nord-Norge
Opplev den nydelige midnattssolen.
Reis gjennom Nord-Norge
De beste ferietilbudene
Bestill ditt neste nordnorske eventyr nå.