VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Future of the fjords
Future of the fjords.
Photo: Visit Flåm

muteplay/pauseplay/pause

Over hele landet ser du stadig oftere elsykler, elbiler og el- «alt mulig». Nye elferger sjøsettes og annen e-transport gjør at du praktisk talt kan reise elektrisk nærmest uavbrutt – stillegående, smidig og nær naturen. Og det blir ganske tøffe bilder av det også.

Når vennene dine spør hvordan turen din var, kan svaret bli:

– Stemningen var elektrisk.

– Elektrisk?

– Ja, helt elektrisk.

Med litt planlegging kan dette ene, energifylte ordet bli en presis oppsummering av rundreisen.

Trå til med sykkel eller elsykkel, ofte på nye sykkeltraseer eller stier, ta toget (selvsagt også eldrevet) til en av landets mange fjorder, og hopp om bord i en elektrisk cruiseferge og film landskapet uten en dieseldrevet båtmotor som bakgrunnsstøy.

Senere kan du ratte opp bratte, svingete fjellveier med elbil – og på toppen finner du kanskje en ladestasjon.

Med utslippsfri ferietransport glir du ubemerket inn i vakre, urørte landskap, og forstyrrer knapt lyden av for eksempel fossefall.

Den moderne reisemåten er elektrisk

– Fordi dette skipet er hundre prosent batteridrevet, er det eneste du hører propellene som treffer vannflaten”, sier John Nauckhoff, selveste kapteinen om bord på den nylig sjøsatte, helelektriske Future of the fjords som seiler mellom Gudvangen og Flåm i Nærøyfjorden.

Cruisefergens prisvinnende design gir ikke plass til biler, men til gjengjeld er alle former for sykler høyst velkomne hele året rundt.

Future of the fjords ble verdens første helelektriske skip i vektbesparende karbonfibermateriale, og søsterskipet Vision of the fjords ble klodens første hybridskip i sin sjanger da de første fjordpassasjerene satte føttene om bord i 2016.

Vision of the Fjords
Skipet Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS

Designet og bygget i Norge

– Jeg er oppriktig stolt over å ha bidratt til utviklingen og byggeprosessen av Future of the Fjords, forteller kaptein Nauckhoff, og fortsetter:

– Mange passasjerer kommer bort til meg og sier at dette er deres livs flotteste tur.

Begge skip ble bygget lokalt på verftet til Brødrene Aa i Hyen, som ligger pent til ved en av Nordfjords sidearmer. Byggeteknikken er patentert og eksportert til land som Kina.

«Mange passasjerer kommer bort til meg og sier at dette er deres livs flotteste tur».

Stadig flere hoteller og andre overnattingssteder legger til rette for økobevisste reisende, og leier ut sykler og elsykler som står klare til utforsking av sjarmerende sommergater eller nærliggende naturområder.

Hiv deg på en sykkel, en trikk eller et tog

Hotel Aak i Åndalsnes er blant stedene med tilbud om elsykler på timebasis, med eller uten lokalkjent guide som viser deg storslåtte landskap. Batterikraften gjør det meste av jobben når du tråkker langs Raumaelva, opp den svingete Trollstigen eller legger i vei til den vertikale Trollveggen.

I Bergen kan du hoppe på Fløibanen som har vært elektrisk basert siden åpningen helt tilbake i 1918. Den 850 meter lange ferden opp fra byen til fjellet tar bare åtte minutter og brukes fortsatt av lokalfolk som hvilken som helst buss, samtidig som den er blant Bergens absolutt mest populære turistmagneter.

Bergen har også egen trikkelinje, Bybanen, som tar deg fra sentrum helt til flyplassen i løpet av 45 minutter, takket være spor som sjelden krysser annen trafikk.

Two cyclists on a rainy Trollstigen road, Fjord Norway
Trollstigen.
Photo: Hotel Aak

Elektrisk også midt i Norge

Folk i Trondheim er med rette stolte av å ha verdens nordligste trikkelinje. Gråkallbanen går fra de historiske og sjarmerende sentrumsgatene rundt Nidarosdomen til den landlige utkanten av byen med flotte turområder.

Hovedstaden satser seriøst på offentlig transport på kryss og tvers, og folk bruker trikken, bussen, og t-banen som aldri før, også for fottur i marka eller for å stå på ski. Sjekk også ut stadig nye strekk med sykkeltraseer som dukker opp i et tempo som Oslo aldri har sett maken til.

Sykkelen din er velkommen om bord på offentlig transport, så lenge du har husket billett for deg selv.

Når du har lyst til å se Norge på sitt peneste, er jernbanen en avslappende og behagelig reisemåte. Gjennom 733 tunneler og over 2577 broer har du panoramautsikt til noen av våre mest kjente landskap ved hjelp av magisk, elektrisk kraft som holder fin fart inntil 160 km/t. Og, ja, det er fri internett om bord.

Mye mer e-moro

Dette var bare noen raske eksempler på elektrifisering av et helt turistland, og ta gjerne turen innom lokale turistkontorer som gjerne foreslår flere spennende transportmuligheter i støtet.

– Mitt motto er å jobbe med vakre prosjekt som jeg bryr meg om, og dette elektriske skipet er uten tvil en slik arbeidsplass, fastslår kaptein John Nauckhoff om bord i Future of the fjords.

– Fra rekka på båten er utsikten til fjordlandskapet like mektig uansett vær og sesong. Husk at du aldri vil kunne oppleve en regnbue på en solrik dag.

Stemningen vil med andre ord alltid være – elektrisk.

Forlat naturen slik du fant den

Norge er et naturskjønt land, med dramatiske fossefall, krystallklare fjorder, majestetiske fjell og spektakulære isbreer. Å bevare dette landskapet, disse samfunnene og den tradisjonsrike livsstilen er viktig for oss alle.

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er en del av det norske arvestoffet, og vår respekt for omgivelsene er formet av dette.

Fotsporene du etterlater deg bør derfor være så små som mulig. Forlat området i samme stand som du ønsker å finne det.

Grønn norgesferie

Planlegg reisen med Entur

Reiseplanleggeren Entur gjør planlegging av kollektivreiser enkel. Entur søker på tvers av alle kollektivselskaper og fylkesgrenser og gir deg reiseforslag, samme hvor langt du skal og hvor mange bytter du må gjøre underveis. Du kan i de fleste tilfeller også kjøpe billetter ved hjelp av Entur (det er enklest via deres app).

Last ned Entur fra AppStore eller Google Play.

Finn grønne reisealternativer 

For å finne bærekraftige alternativer klikk på «Filtrer søket ditt» nedenfor og velg «Reis grønt - Miljøsertifiserte tilbydere».

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen