Skip to main content

11 tips til mer bærekraftige måter på utforske Norge på

Store inntrykk, små avtrykk. Nyt Norge, ditt nærmeste ferieland! Bli med på elektrisk fjordsightseeing, reis på sykkelferie, nyt lokalmat og dra på søppelrydding i kajakk. Her er tipsene for en herlig ferie.

1. Bruk offentlig transport

Å reise med offentlig transport er en god start, og toget er en av de mest miljøvennlige måtene å ta seg rundt i Norge på. Togturene med Bergensbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen og Ofotbanen er kåret til noen av verdens vakreste, og dermed blir turen en del av opplevelsen. Du kan også ta tog eller buss til mange flotte turmål på høyfjellet og i fjordene.

Øyhopping med rutebåter er en super måte å utforske norskekysten på, for eksempel fra Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim, Sandnessjøen eller Bodø. En del reisemål tilbyr dessuten ferdig oppsatte rundtur-pass og reisepass som gir deg muligheten til å utforske populære områder med offentlig transport.

Norge er imidlertid et langstrakt land, og det kan hende du må fly for å komme deg til reisemålet. Da kan du kjøpe klimakvoter gjennom ulike tilbydere.

Med reiseplanleggeren Entur kan du søke etter reiser og få alternativer basert på hele Norges kollektivtilbud.

2. På tokt langs Norges kyst

Opplev det beste av den vakre norgeskysten mellom Bergen og Kirkenes med rederier som jobber i tett samarbeid med lokalbefolkningen og lokale matleverandører.

Hurtigruten gjør hele flåten sin mer bærekraftig, og jobber mot å bygge det første helelektriske nullutslipps-skipet for norskekysten innen 2030. Flere av skipene deres er allerede oppgradert med hybridkraft, for en roligere og mer miljøvennlig reise.

Havila Kystruten tilbyr cruise på nye, innovative skip, som er blant de verdensledende på miljøfronten. De går på ren batterikraft i kortere perioder og LNG-gass, (liquefied natural gas).

Foto: Cappella

3. Elektrisk road trip

Norge er i toppsjiktet med flest elbiler i forhold til folketall. Med mer enn 25 000 ladestasjoner og 6000 hurtigladere rundt om i landet er det fullt mulig å komme seg rundt i ferien på eget vis. Mange overnattingssteder tilbyr nå dessuten lademuligheter. Du finner en oversikt på ladestasjoner.no. I Oslo tilbyr Greenmobile leie av elektrisk bybil per minutt, og i Geiranger og Flåm kan du dra på sightseeing i morsomme små el-biler med eMobility.

Med en EL-sykkel er det også morsommere og langt mer overkommelig for de aller fleste å reise på sykkelferie i vårt kuperte land.

4. Reisemål som jobber med bærekraft

Et godt sted å bo, er et godt sted å besøke. Stadig flere reisemål er blitt en del av merkeordningen Bærekraftig Reisemål, som betyr at reisemålene jobber aktivt og systematisk for å minimere turismens negative effekter på lokalsamfunnet, og styrke de positive, gjennom blant annet å ta bedre vare på stedets natur, kultur, miljø og sosiale verdier, samtidig som de ønsker å gi gjestene en enda bedre opplevelse. 

Å bli merket som et bærekraftig reisemål betyr at destinasjonen hele tiden må dokumentere at de blir bedre på bærekraft, ikke at stedet som merkes er bærekraftig på absolutt alle områder.

Besøk reisemål som har fokus på bærekraft.

5. Miljøhovedstaden Oslo

Oslo har noen av de mest innovative miljøløsningene i Europa og var i 2019 Europeisk miljøhovedstad. Kom og opplev fjordbyens nye ansikt, og oppdag hvorfor den er kåret til en av verdens beste steder å besøke på flere internasjonale topplister de siste årene. Du kan for eksempel gå eller sykle langs Havnepromenaden og se bybonden på Losæter, nyte badeanlegg, flytende saunaer og spennende museer. Lei en kajakk, sykkel eller el-sparkesykkel og utforsk byen.

Visste du forresten at to tredjedeler av hovedstadens areal består av skog og vann, og er osloborgernes naturlige lekeplass?

6. Drøm søtt

Sov godt på et av Norges miljøsertifiserte hoteller. Stadig flere norske overnattingsbedrifter har fokus på alt fra å kutte energiforbruket til kreative måter å forhindre matsvinn. Visste du forresten at disse hotellene følger enda strengere krav enn det som er lovpålagt? Se etter etiketten med to grønne blader på Visit Norway, som indikerer miljøsertifiserte aktiviteter, restauranter og overnatting.

7. Et naturlig aktivitetsmekka

Norge er en naturlig fornøyelsespark! Bruk din egen muskelkraft på vandring, sykling, skigåing, klatring, kajakk- og isbreturer og et vell av andre morsomme aktiviteter. Du kan leie utstyr og bli med på guidede turer i hele landet. Bruk kjerne en lokalkjent guide, som kan bidra til en mer interessant opplevelse. I tillegg støtter du lokaløkonomien.

Ønsker du motorisert drahjelp, blir tilbudet av el-sykler, el-sparkesykler, Segways og andre kule elektriske farkoster du kan leie, stadig bedre. Eller prøv deg på ekte, naturlige hestekrefter – i full galopp på en hvit drømmestrand eller over fjellviddene.

8. Elektriske fjordturer

Opplev de vakre fjordene eller dra på hvalsafari med prisvinnende, stillegående hybridskip eller helelektriske sightseeingbåter. Brim Explorer og The Fjords byr på sightseeingturer i Oslofjorden, og sistnevnte i verdensarvfjordene på Vestlandet. Book en tur med Fjord Tours.

Du kan også utforske flere og flere fjorder, inkludert UNESCO-listede Geirangerfjord-området fra elektrisk RIB, eller utforske den vakre Telemarkskanalen på kajakk eller elektrisk båt.

Lenger nord tar Hybridskipet Brim Explorer deg med deg på sightseeingturer i Lofoten om sommeren, og på hvalsafari fra Tromsø vinterstid – noe den britiske avisen The Telegraph har kåret til en av verdens 50 beste opplevelser!

9. Smaken av et sted

Prøv lokale, kortreiste delikatesser og drikke. Nyt smaken av saktevoksende bær og grønnsaker, og kjøtt og melk fra fjellbeitende sauer, geiter og utegående kuer. Fisk din egen fisk, eller få den tilberedt av prisbelønte kokker. De fleste spisesteder i Norge har nå også gode vegetarretter på menyen.

Mange spisesteder har ekstra fokus på bærekraftige: Oslo-baren Himkok fikk i 2018 prisen «Verdens mest bærekraftige bar» under kåringen The World’s 50 Best Bars. Restaurant Credo, som nylig er flyttet til Nasjonalbiblioteket i Oslo, fikk i 2019 den første nordiske bærekraftprisen i regi av Michelinguiden, og på den unike restauranten Rest i Oslo lages kulinarisk gull av restemat.

10. Støtt lokalsamfunnet

Ved å bruke feriepengene dine på lokale, kortreiste delikatesser, unikt håndverk og lokale opplevelser med lavt miljøavtrykk, er du med på å gjøre et reisemål til et bedre sted både å bo og besøke. Ta også turen til de flotte og litt mer ukjente stedene utenfor turistløypa, og reis sakte – nyt den gode tiden.

En lokal guide kan gi oppholdet en ekstra dimensjon. Og husk at mange spennende festivaler, konserter og kulturarrangementer foregår landet rundt – fra tomatfestivaler til gårdsopera. Du kan også delta på lokale miljøinitiativer, som strandrydding.

11. Velg økoturismesertifiserte bedrifter

Norsk Økoturisme er en av de strengeste turistsertifiseringene her til lands. Får å få dette merket må bedriftene oppfylle 100 strenge kriterier innenfor internt miljøarbeid, natur- og kulturbruk.

Med andre ord, besøker du et sted med denne sertifiseringen, vet du at de her jobber hardt for å redusere de negative påvirkningene av turisme, samtidig som de fremmer de gode.

Finn miljømerkede aktiviteter og overnattingssteder.

Besøk reisemål som har fokus på bærekraft

Disse reisemålene er med i merkeordningen Bærekraftig reisemål.

Finn miljøsertifiserte reiseaktører

Finn miljømerkede aktiviteter og overnattingssteder rundt om i Norge.

Gode reisetilbud

La proffene pakke norgesferien! Sjekk de gode tilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt