Skip to main content

Opplev fantastisk natur, se nordlyset eller midnattssolen på en uforglemmelig rundtur med tog, buss, ferge og hurtigbåt. Her er de fire beste turforslagene våre i Nord-Norge:

I Nord-Norge kan du ikke forvente at bussen kommer hvert 10. minutt. Noen steder går det kun en buss eller båt om dagen, andre steder bare noen få ganger i uka!

Men med nøye planlegging er det fullt mulig å ta seg frem i Nord-Norges ville og vakre natur for å nå reisemålet ditt. Gjennom tidene har sjøveien fungert som hovedpulsåren i denne delen av landet. Fremdeles er det mange små øysamfunn uten fastlandsforbindelse. På en del bilferger (men ikke alle) er det gratis når du går ombord!

Du kan ta tog fra Oslo eller Trondheim helt til Bodø. De vanligste fremkomstmidlene er buss, hurtigbåt og ferge. Hurtigruten og Havila Kystruten seiler langs kysten mellom Bergen og Kirkenes, og det er mulig for passasjerer å stige av og på fra havn til havn nordpå.

Det anbefales å bruke reiseplanlegger

Rutetidene endres ofte, og det kan være stor variasjon mellom sommerruter, helgeruter, helligdager og hverdager. Derfor anbefaler vi deg å bruke en reiseplanlegger, slik som appen Entur når du planlegger reisen. Husk å plott inn eksakte datoer!

Viktige knutepunkter for offentlig transport

Bodø, Harstad/Narvik, Tromsø og Alta har de største flyplassene, og er gode knutepunkt for videre transport. Mindre byer, som Kirkenes og Bardufoss har også direkteflygninger daglig. Det fins flere mindre flyplasser operert av flyselskapet Widerøe.

Husk: tidsestimat for turene under er basert på kortest mulig forbindelse. Noen turer kan ta lenger tid.

1. Nordland og Helgeland 

Trondheim - Bodø

Mange mener at Helgeland er det vakreste området i Norge. Denne rundturen starter i Trondheim, med en fantastisk togtur til Bodø. Nordlandsbanen er Norges lengste togreise, og krysser Polarsirkelen. På de 729 kilometerne mellom Trondheim og Bodø, kan du lene deg tilbake og nyte ti timer med iøynefallende utsikt. Toget går to ganger daglig fra Trondheim. Book tidlig hvis du ønsker plass i soveavdelingen, for nattoget er kalt en av verdens vakreste togreiser av Lonely Planet.

Bodø - Helgelandskysten - Sandnessjøen

Stig av toget i Bodø og opplev alt denne mini-metropolen har å by på. Sjekk de lokales innsidetips til en langhelg, er fyll hele uka med artige aktiviteter, god mat og naturopplevelser i det nydelige omkringliggende distriktet, Salten.

Videre tar du hurtigbåten Nordlandsekspressen (NEX1) fra Bodø i retning Sandnessjøen. Her bør du prøve øyhopping, og hoppe av og oppleve flere øyer og småsteder langs Helgelandskysten. Ikke bare reiser du som lokalbefolkningen, du får også oppleve perler som er utilgjengelige med bil.

Båtturen tar rundt fem timer … eller fem dager, siden du kan drive med øyhopping. Det er nesten som interrail, bare med båt! Utforsk spennende øyvær som mytiske Træna, whisky-øya Myken, Lundefugl-riket Lovund, eller opplev total ro på Arctic Hideaway i Fleinvær, eller på vakre Rødøy, Støtt eller Bolga.

Merk deg at NEX1 ikke stopper innom alle disse øyene. Det er mulig du må bytte til en korresponderende båt for å komme deg ut til noen av de.

Denne båtturen kan du ta i begge retninger, fra Bodø til Sandnessjøen, eller fra Sandnessjøen til Bodø. Nordlandsekspressen går hele året rundt. På sommerstid blir det satt opp ekstra avganger ut til de små kystperlene.

Reisetips: Vi anbefaler deg å kjøpe Travel Pass Nordland for en uke med ubegrenset tilgang til hurtigbåter, ferger og busser i Nordland til en fornuftig pris. Reiseplanleggeren Reis Nordland er både praktisk og oppdatert. Vær oppmerksom på at noen turer går kun "på signal", og at du derfor må ringe å melde fra til båten på forhånd om du vil til eller fra enkelte småsteder.

Sandnessjøen – Trondheim

I Sandnessjøen kan du gå De syv søstre, den kjente og spektakulære fjellrekka på Alstenøya. Vi anbefaler å leie en sykkel for å utforske de nydelige omkringliggende øyene, som Dønna og Herøy. Er du interessert i kunst og arkitektur, ta turen litt lenger sør til Petter Dass-museet i Alstahaug. Museet og omgivelsene viser århundrer av nordnorsk kultur- og arkitekturhistorie.

Fra Sandnessjøen kan du fly direkte til Oslo med Widerøe, eller ta bussen til Mo i Rana eller Mosjøen, og derfra ta Nordlandslinjen tilbake til Trondheim (evt. direkte til Værnes lufthavn) eller Bodø.

Du kan også ta bussen (3 timer), eller hurtigbåt (2 timer) fra Sandnessjøen til Brønnøysund og se den kjente Torghatten, fjellet med hull tvers igjennom (!), og den nærliggende øya Vega som er på UNESCO's verdensarvliste grunnet det spesielle samspillet mellom ærfuglene og kystfolket som bor der.

Det er fint mulig å utforske vidundrene langs Kystriksveien, kåret til en av verdens vakreste reiseruter! Mulighetene er mange: sykkel, leiebil eller lokalbuss.

Reisetips: Widerøe tilbyr Fly and Bike, som gjør at du kan hente og levere en leiesykkel på utvalgte flyplasser. Book en sykkel på Helgeland eller i Bodø her.

2. Fra fjord til fjell i Nordland og Troms

Bodø og Salten - Lofoten

Utover Bodø har den omkringliggende regionen, Salten mye å tilby. Sjekk ut topp ting å gjøre i området, og opplev en tur til den mektige isbreen, Svartisen, og RIB-tur til verdens sterkeste malmstrøm, Saltstraumen.

Fra Bodø kan du ta Nordlandsekspressen (NEX2) cirka fire timer nordover til Svolvær i Lofoten. På veien kan du stige av på vakre Helnessund og Steigen (en time fra Bodø, og du kan bo på de eventyrlige sjøhyttene på Manshausen) eller Skutvik på Hamarøy (rundt 2,5 timer fra Bodø, med Tranøy, Hamarøyskaftet og Hamsunsenteret som hovedattraksjoner. De kan nås med buss). Fra Skutvik kan du også ta bilferga til Skrova/Svolvær i Lofoten på sommerstid. Det er bilen som koster, du går gratis ombord som passasjer. Disse mindre kjente perlene tilbyr spektakulære fjell, kritthvite strender og asurgrønt vann.

Omvei: Ta bilfergen mellom Bodø og Moskenes, ytterst i enden av Lofoten, derfra er det busskorrespondanse til resten av Lofoten, helt til Narvik. Noen fergeruter går til de øde øyene Røst og Værøy, som begge er vel verdt et besøk!

Snarvei: Dra direkte fra Svolvær til Sortland inn til byene Harstad eller Narvik eller Harstad/Narvik lufthavn Evenes hvis du ønsker en kortere tur.

Lofoten - Vesterålen - Senja

Fra Svolvær i Lofoten kan du ta bussen til den blå byen ved sundet – Sortland i Vesterålen (2t 15min). Vesterålen er en helt unik oppdagelse for de som elsker fantastiske fjellturer, fiske og dyreliv. Lokalbussen binder Sortland med andre deler av regionen.

Trekk nordover til Andenes (bussturen tar 2 timer) for å bli med på hval- eller lundefuglsafari. Hvis du fascineres av verdensrommet og nordlyset, må du ta turen til Spaceship Aurora romsenter.

Om sommeren kan du ta ferge fra Andenes videre til Gryllefjord i Senja (rundt 1t 40min), Norges nest største øy, perfekt for utendørs rekreasjon. Se opp, kanskje du ser hvaler på overfarten!

Fra Gryllefjord kan du ta lokalbussen og hoppe av på Hamn – øyas største resort med avslappet atmosfære, og et feriested for eventyrere med et bredt tilbud av aktiviteter hele året rundt.

Lokalbussen går også direkte til knutepunktet Finnsnes, med daglige avganger til Tromsø med buss (2t 15min) og båt (1t 15min), det går også busser til Bardufoss lufthavn med flere flygninger daglig.

Senja - Tromsø - Narvik - Bodø

Tilbring noen dager i den arktiske hovedstaden Tromsø, og smak deilig lokalmat, opplev samisk kultur, vandre i midnattsola eller se nordlyset danse over deg vinterstid.

Fullfør rundturen ved å fly hjem fra Tromsø, eller forleng reisen med en 3,5 timers busstur til fjelltur-, ski- og sykkelparadiset Narvik, som har togforbindelse til Sverige takket være den historiske Ofotbanen.

Til slutt kan du fly tilbake fra Harstad/Narvik lufthavn i Evenes, eller fullføre rundturen med en busstur på 6 timer og 15 minutter for å komme tilbake til startpunktet, Bodø.

3. Tromsø til Nordkapp

Tromsø - Lyngen - Alta

Det Arktiske triangelet! Startpunktet for denne turen er ishavsbyen – Tromsø. Få innsidetipsene fra de lokale for hvordan du kan tilbringe en langhelg i Tromsø. Du kan også starte reisen fra Alta, 2-timer med fly fra Oslo.

Hvis du reiser med buss (kun én avgang daglig!) fra Tromsø til Alta (6t 30min), bør du stoppe i Lyngen for å oppleve noen av verdens råeste toppturer på ski – eller til fots. Dessuten er Lyngenfjordregionen en av Norges fremste destinasjoner for terrengsykling!

Lurer du på hva en arktisk livsstil innebærer? Alta har svaret, for byen har vært et møtested for urfolk siden steinalderen og du kan komme tett på samisk kultur. Tilbring gjerne natten i en lavvo under nordlyset eller midnattsola.

En av de største attraksjonene i Alta er de mange tusen helleristningene med jaktmotiv på Hjemmeluft, som er verdensarvlistet. En annen unik opplevelse er Sorrisniva ishotell. Kommer du sommerstid? Ingen problem, de har en luksuriøs villmarks lodge også! Trasti & Trine er et annet godt valg, spesielt om du setter pris på god mat. Området er også fint for hundekjøring, fiske og friluftsliv.

Sommerstid kan du se Alta Canyon, Nord-Europas største elvegjel på nært hold i elvebåt!

Alta - Nordkapp

Den naturskjønne bussreisen (vanligvis operativ mellom 1. mai og 30. september) mellom Alta og Nordkapp tar 4 timer og 20 minutter. Ha kameraet klart, for det er ikke uvanlig at bussen må stoppe for kryssende reinsdyr.

Veien slynger seg forbi den lille byen Honningsvåg, med flere overnattingsmuligheter 40 minutter unna din endelige destinasjon, Nordkapp. Du befinner deg nå på Europas nordligste punkt! Nordkappplatået er en 307 meter høy klippe som går rett ut i havet. Like ved finner du også et av Europas største fuglefjell med tusenvis av lundefugler, havsuler, lomvi, havhest og skarv som samles på Gjesværstappan.

Honningsvåg - Hammerfest - Tromsø

Honningsvåg er inngangsporten til Nordkapp, og både Hurtigruten og Havila Kystruten legger til havn her. Denne lille, sjarmerende byen har butikker og kan friste med arktiske matopplevelser!

På returen til Tromsø kan du dra via Hammerfest (verdens nordligste by!) med buss (omtrent 3t 15min) eller med båtene Hurtigruten/Havila (5t til Hammerfest). To populære fotturer fra Hammerfest som gir god belønning i form av panoramautsikt er sikksakkveien opp til Salen, bare 15 minutter fra sentrum, eller den mer krevende turen opp Tyven (418 moh.).

En toppattraksjon i Hammerfest er Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms. Utstillingen formidler de dramatiske hendelsene under 2.verdenskrig, tvangsevakuering, nedbrenning og gjenreising.

Fra Hammerfest kan du ta hurtigbåten tilbake til Alta (1t 40min) og derfra fly til Tromsø. Alternativt kan du ta bussen (10t 15min), eller seile med Hurtigruten eller Havila (11t) tilbake til Tromsø.

Reisetips: Med Sommerbilletten kan du reise så mye du vil i syv dager på alle busser og båter i Finnmark og Troms for 990 kroner om sommeren. Billetten kan kjøpes i appene Troms Billett og Snelandia Mobilnett.

4. Helt nordøst i Norge

Kirkenes - Sør-Varanger

Kirkenes er startpunktet for denne reisen som tar deg helt nordøst i landet, kjennetegnet av sin helt særegne natur. Vi foreslår at du flyr til Kirkenes – som har flere daglige flyvninger fra Oslo og forbindelser til Alta og Tromsø – eller seiler med enten Havila Kystruten eller Hurtigruten. Disse skipene legger til ved flere havner langs nordkysten, og Kirkenes er den nordligste endestasjonen.

Kirkenes er et perfekt utgangspunkt for arktiske eventyr, oppleve midnattsolen eller nordlyset, hundekjøring, kongekrabbesafari og fiske. Attpåtil kan du sjekke inn på det unike snø- og ishotellet Snowhotel Kirkenes.

Interessert i historie? Da må du besøke Grenselandmuseet. Utstillingene her formidler historien om bosetning, utvikling, identitet og krigshistorie i grenselandet mellom Norge, Finnland og Russland.

Kirkenes ligger midt i kommunen Sør-Varanger. Den populære Øvre Pasvik nasjonalpark finner du 100 km sør for byen, i Pasvikdalen, hvor Norges største brunbjørnstamme bor! Kom deg dit med buss fra Kirkenes eller meld deg på en guidet tur.

Kirkenes - Vardø - Vadsø

Hadde det ikke vært rått å oppleve Norges østligste by? Den letteste ruten fra Kirkenes til Vardø er enten med Havila/Hurtigruten (3t 15min) eller med buss (rundt 4t og 20m) langs den ville og spektakulære Nasjonal turistvei Varanger. Om sommeren kan du sykle hele veien, en relativt lett, men lang, tur.

Vardø er kjent for gatekunst, snøballkrig-konkurranse, fiske og midnattsol. Visste du at den største heksejakten i Norge skjedde her i Vardø på 1600-tallet? 91 mennesker ble brent som hekser på bålet på Steilneset. Steilsneset minnested, heksemonumentet, er åpent for besøkende – hvor du kan lære mer om det mørke kapittelet i norsk historie. Gå ikke glipp av Vardøhus festning, verdens nordligste festning, også kalt Norges grensepost mot øst.

Vardø er berømt for å være et av de beste stedene i verden for å observere arktiske fuglearter. Hornøya rett utenfor byen er hjem til over 100 fuglearter, deriblant 7500 lundefugler.

Bussen til Vardø passerer Vadsø og den gjemte perlen Ekkerøy, et vakkert fiskevær med fine sandstrender og et fuglefjell. Varangerhalvøya nasjonalpark er et friluftsparadis, ypperlig for jakt og fiske i variert turterreng. Den 19 kilometer lange fotturen i  Nattfjelldalen anbefales!

Returner til Kirkenes ved å stige ombord i Hurtigruten, Havila Kystruten eller ta bussen.

Reisetips: Med Sommerbilletten kan du reise så mye du vil i syv dager med alle busser og båter gjennom fylkene Finnmark og Troms for 990 kroner om sommeren. Billetten kan kjøpes i appene Troms Billett og Snelandia Mobilnett.

Merk deg: Les alltids rutetidene nøye før du drar, og sjekk det underveis på reisen. Visit Norway er ikke ansvarlig for endringer i rute eller rutetider.

Sider du nylig har besøkt