Skip to main content

6 supre reisemål for barnefamilier

Over hele landet bugner det av morsomme, rare og spennende attraksjoner som garantert vil skape eventyrlige minner når du reiser på familieferie. Her får du tips til ting å gjøre i seks regioner som satser stort på små turister.

Kristiansand og Sørlandet

Sørlandet er en av de klassiske familiefavorittene og har en fabelaktig skjærgård, deilige strender og mange barnevennlige høydepunkter. Dyreparken i Kristiansand er selvsagt det store trekkplasteret, med både dyrehage, Kaptein Sabeltanns Verden, Kardemomme by, Hakkebakkeskogen og et kjempestort, flott badeland (egen billett). Vil dere slå på stortromma, kan dere bo på hotellet Abra Havnm i Safaricampen eller i Kardemomme by.

I Kristiansand by finner dere også familievennlige attraksjoner som den flotte Bystranda med palmer. Skulle det regne, er det fortsatt deilig badetemperatur inne hos naboen Aquarama, som er Sørlandets største badeland.

Ti minutter utenfor sentrum ligger Høyt & Lavt Kristiansand, Sørlandets største klatrepark. Det er også spennende å ta en tur opp til Kanonmuseum Møvik Fort, som byr på storslått utsikt og en liten jernbane med sommeravganger. På Vitensenteret kan dere more dere med interaktive utstillinger innen naturvitenskap og teknologi (har også en avdeling i Arendal).

Hvis sola skinner, er den populære stranden Hamresanden like utenfor byen, ellerøyhopping i skjærgården med MS Bragdøya, hete tips. Ta også gjerne en tur ut til Norges sørligste punkt, Lindesnes, hvor dere kan tilbringe en magisk natt i fyrboligen. På veien til Lindesnes er det flott å gjøre et stopp på friområdet Furulunden og Sjøsanden i Mandal, som er en av landets flotteste sandstrender.

Det er koselig å sitte og dingle med en deilig is på Fiskebrygga og deretter gå en tur ut på Odderøya, der det er flere fine badebukter, gallerier, kafeer og ofte spennende konserter. Her ligger også det Kilden Teater- og Konserthus, som både byr på aktuelle kulturarrangementer for hele familien og er en arkitektonisk attraksjon, like ved Kunstsiloen

Kristiansand har mange fine og spesielt familievennlige campingplasser, som Kristiansand Feriesenter, Skottevik Feriesenter, Roligheden Camping og Åros feriesenter.

Tips: Blir kjøreturen mellom Oslo og Kristiansand for lang for barna, er et flott å stoppe i den kule, gratis, oppblåsbare badeparken i Tvedestrand, rett ved E 18! 

Finn flere familieaktiviteter i Kristiansand.

Hallingdal

Hallingdal har blitt et av våre aller morsomste dalfører.

I BjørneparkenFlå kan du møte bjørn, ulv, elger og mange andre nordiske dyr, og det er et innendørs krokodilleland. Parken har også et bredt aktivitetstilbud og et plaskeland for barna.

For mer dyreliv, sving oppomdyre- og naturparken på Langedrag, hvor dere kan oppleve ulv og gaupe på nært hold, mate reinsdyr og hilse på skogens konge.

På vei gjennom Hallingdal kan dere stoppe iMeteorittparken Gardnos rett utenfor Nesbyen, og bli med en geolog inn til et ekte meteorittkrater (også lekepark). Slår været seg vrangt, er det alltids sydentemperatur i badelandet Tropicana på Pers Hotell på Gol.

I Ål er Hallingdal Feriepark blitt et opplevelsesmekka, med klatrepark, besøksgård, eventyrgolf og en kul innendørs lekepark. Ferieparken er en fem-stjerners campingplass, og her finner du også flotte Hallingdal sykkelpark.

Geilo kan dere bo i relativt rimelige leiligheter, og flere hoteller har svømmebasseng. Gå den fine, familievennlige turen opp Prestholtstien – sherpatrappen opp på Hallingskarvet – og smak på den nyystede geitosten på stølsysteriet her. Geilo sommerpark på Vestlia har et bredt aktivitetstilbud med zipline, aktivitetspark, lekeland og badeland, samt heisbasert downhill-sykling. 

Både her og i resten av Hallingdal er det et aktivt terrengsykkelmiljø og et mylder av fantastiske sykkelstier. Syklister vil også elske det gode sykkeltilbudet i Hemsedal, som årlig utvides med nye stier og heisbasert sykling. 

På stølsvidda på Golsfjellet finner du også en av Norges koseligste og mest barnevennlige sykkelturer, Mjølkevegen!

Finn flere familieaktiviteter i Hallingdal.

Oslo og omegn

Osloregionen tilbyr utallige morsomme ting å gjøre med barn. Et av de største høydepunktene er TusenFryd, landets største fornøyelsespark, som har fartsfylte berg- og dalbaner med VR-teknologi, Kutoppen og et stort badeland.

Teknisk Museum venter mer enn kule, 100 interaktive installasjoner og rundt 25 temautstillinger, og på Det internasjonale barnekunstmuseet kan dere se verden gjennom barns øyne. De fleste museene i Oslo har også familieaktiviteter, spesielt i helger og ferie, og det samme gjelder for Folkemuseet på Bygdøy. 

Glad i dyr? I Oslo Reptilpark kan du oppleve mer enn 100 dyr, inkluert kvelerslanger, øgler, og skilpadder. Det finnes også mange besøksgårder i Oslo. 

På varme sommerdager er det deilig å kjøle seg ned på Sørenga Sjøbad, Huk, Tjuvholmen eller i Frognerbadet. Eller finn en badeperle på øyhopping til Hovedøya, Gressholmen og Langøyene. Det er også moro å studere skulpturene i Ekebergparken og Frognerparken (har også stor lekeplass!), og å prøve seg på skateboard, BMX, streetbasket og frisbeegolf i aktivitetshallen Skur 13 på Tjuvholmen.

Oslo Sommerpark på Tryvann har 11 forskjellige klatreløyper og zipliner med ulik vanskelighetsgrad.

Finn flere familieaktiviteter i Oslo.

I Osloregionen

I Asker ligger idylliske Bergvang besøksgård, med masse ulike dyr, ridning og hundekjøring.

Skulpturparkene på Ramme gård i Vestby og på Kistefos på Hadeland er også supre steder å reise me hele familien (men husk ekstra skift på sistnevnte, kidsa blir garantert bløte i vann/speilskulpturen her). Hadeland Glassverk har også mange aktivitetstilbud til barnefamiliene i feriene. Bading eller padling i Randsfjorden hører med. Henie Onstad Kunstsenter i Bærum er også ypperlig for familier, med barneaktivteter og en flott, liten strand rett utenfor og Kadettangen badestrand like ved. 

Østfold: Inspiria science center i Sarpsborg, en times kjøretur fra Oslo, mikses lek og læring gjennom mer enn 70 interaktive utstillinger. Rett overfor finner du et innendørs badeland på Quality hotel Sarpsborg. 

Vestfold: I Foldvik Familiepark i Larvik er det duket for gøy på landet med alt fra høyhopping og traktorkjøring til kosing med søte gårdsdyr. Ikke langt unna, på Steinsholt, ligger Høyt & Lavt Vestfold, Skandinavias største klatrepark med mer enn 19 løyper. Mer landlig moro venter på Buggegården i Horten,  med et populært familieteater. I Skien kan du besøke Skien Fritispark og et flotte, innendørs klatresenteret Høyt under taket.

I tillegg er det mange kule trampolineparker og innendørs klatre- og lekeland i denne regionen, blant annet rett ved E18 på Sem utenfor Tønsberg. 

Gudbrandsdalen

Området rundt Lillehammer har mye å by på for eventyrlystne familier. Hunderfossen Familiepark er det største trekkplasteret, med et vell av attraksjoner og tema fra eventyr og Flåklypa-universet. Smårollingene koser seg også med husdyrene på Barnas Gård, rett ved siden av. For de minste (opp til åtte år) er dessuten Lilleputthammer Familiepark en hit, like ved. Her kan de kjøre alle attraksjoner trygt, helt selv. Også teaterforestillinger og klatrepark.

I Hafjell Bike Park er det godt tilrettelagt for moro på to hjul. Sykkelparken tilbyr heisbasert sykling, med 14 løyper fra grønn til svart vanskelighetsgrad. Regner det, er det deilig å bade på Jorekstad fritidsbad.

I Lillehammer er Maihaugenet must. Det levende utendørsmuseet har vandreteater og flust av familievennlige aktiviteter i feriene.

Litt lenger opp i Gudbrandsdalen kan dere bli med på rafting, riverboard og juving i Sjoa, eller prøve dere som bobkjelkekjørere i Lillehammer Olympiske Bob- og akebane (fra ti år). De runde, myke fjellområdene rundt inviterer til fine og familievennlige fot- og sykkelturer.

Finn flere familieaktiviteter i Gudbrandsdalen.

Stavangerregionen

Stavangerregionen lokker med langstrakte strender, storslåtte naturfenomener  som Preikestolen (fint turmål for spreke unger) og ikke minst mange aktiviteter og museer som er tilrettelagt for barn. Den tradisjonsrike Kongeparken, med over 60 attraksjoner og opplevelser, er en sikker vinner for små og større barn. Tør du prøve verdens høyeste drop-tårn, Stupet?

I Stavanger sentrum kan dere lære om kystkultur og sjøfartshistorie på Stavanger Maritime Museum, og Norsk Oljemuseum byr på et spennende dypdykk i oljehistorien. Rett ved siden av ligger Geoparken, en lekeplass og bypark som tester nye former for gjenbruk av både ideer, materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien. Og hvordan var egentlig livet i vikingtiden? Finn svaret på Arkeologisk Museum.

Vitenfabrikken i Sandnes er en av Rogalands mest besøkte familieattraksjoner, med flere etasjer fylt med interaktive utstillinger om vitenskap og natur. På Egersund Chokoladefabrik kan barna lage sin egen sjokolade.

For badeglade strandløver er Stavanger-regionen et paradis med sine milelange, hvite strender. Langgrunne Solastranden og Orrestranden egner seg ekstra godt for barnefamilier.

Eller hva med en ridetur i det vakre landskapet rundt Tryggvi Islandshestgård eller en padletur på Refsnesvatnet? Kano og kajakk leier dere hos Preikestolen Fjellstue, som også tilbyr SUP-brett for å utforske Lysefjorden.

Finn flere familieaktiviteter i Stavangerregionen.

Telemark

Telemark passer perfekt for energifylte barnefamilier. Det aller største trekkplasteret er Bø Sommarland, Skandinavias største vannpark, hvor hele familien kan boltre seg i bassenger og fartsfylte rutsjebaner. Rett ved, i Høyt & Lavt Klatrepark Bø i Telemark, kan dere ta familieferien til nye høyder i 70 ulike klatreapparater i skogen.

I Grenland og Skien fritidspark kan dere kose dere i badeland og teste gøyale aktiviteter som frisbeegolf og utendørsklatring. På DuVerden Sjøfartmuseum og vitensenter i Porsgrunn kan barna lære om sjøfartshistorie og prøve seg som kaptein i en skipssimulator. Telemark museum tilbyr daglige aktiviteter for barn på alle sine museer og spennende Escape rooms.

I Telemark er det også gøy på landet. På Hulfjell gård i Drangedal kan dere oppleve 20 forskjellige dyreraser, en ni meter høy klatrevegg, vanntrampoline med sklie og et hoppeslott. De har også en liten badepark her.

Med både innendørs- og utendørsbasseng er Rjukanbadeteller Badeparken i Langesund sikre vinnere – enten solen skinner eller ei.

Badeglade vil også elske familievennlige First Camp Norsjø, med mange familieaktiviteter og tilbud om wakeboard.

Finn flere familieaktiviteter i Telemark.

Turvennlige Telemark

I sommermånedene kan dere bli med på pirat-quiz-tur på Telemarkskanalen eller prøve familievennlige sykkelruter langs kanalen. 

Et mylder av elver, innsjøer og kanaler legger til rette for fine padlemuligheter, og i Nissedal kan dere ha det jettemoro i jettegrytene – et naturskapt badeland med basseng og sklier.

I Fyresdal kan du trygt ta med barnevogn på skogstur langs den spektakulære Tretoppveien i flotte Hamaren aktivitetspark, med mange tilbud til familier. 

Telemark byr på mange barnevennlige vandreturer. Gaustatoppen på 1883 meter over havet er lett tilgjengelig og middels krevende å bestige, den kan også nås med Gaustabanen. På toppen kan dere nyte en vaffel til Sør-Norges videste utsikt.

Fra Rjukan kan dere ta også Krossobanen opp til toppstasjonen Gvepseborg, som har storslått utsikt over Rjukan, Gaustatoppen og Vemork. Her ligger også Rjukan klatrepark med flere historiske klatreløyper. Fra Gvepseborg er det fint å gå Solstien, en times rundtur, og å sykle innover Hardangervidda til Kalhovd turisthytte

Finn flere barnevennlige aktiviteter

Her kan du søke etter aktiviteter for hele familien i hele landet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt