6 supre reisemål for barnefamilier

Over hele landet bugner det av morsomme, rare og spennende attraksjoner som garantert vil skape eventyrlige minner når du reiser på familieferie. Her får du tips til ting å gjøre i seks regioner som satser stort på små turister.

Følg Visit Norway i sosiale medier

Instagram
Facebook
Twitter
YouTube

Last ned Visit Norway-appen (kun på engelsk)

I appen finner du tusenvis av overnattingssteder, spisesteder, aktiviteter, attraksjoner og opplevelser.

iPhone: Visit Norway for iOS
Android: Visit Norway for Android

Telemark

Telemark passer perfekt for energifylte barnefamilier. Det aller største trekkplasteret er Bø Sommarland, Skandinavias største vannpark, hvor hele familien kan boltre seg i bassenger og fartsfylte rutsjebaner. Rett ved, i Høyt & Lavt Klatrepark Bø i Telemark, kan dere ta familieferien til nye høyder i 70 ulike klatreapparater i skogen.

I Grenland og Skien fritidspark kan dere kose dere i badeland og teste gøyale aktiviteter som frisbeegolf og utendørsklatring. På DuVerden Sjøfartmuseum og vitensenter i Porsgrunn kan barna lære om sjøfartshistorie og prøve seg som kaptein i en skipssimulator. Telemark museum tilbyr daglige aktiviteter for barn på alle sine museer og spennende Escape rooms.

I Telemark er det også gøy på landet. På Hulfjell gård i Drangedal kan dere oppleve 20 forskjellige dyreraser, en ni meter høy klatrevegg, vanntrampoline med sklie og et hoppeslott. De har også en egen badepark her.

I sommermånedene kan dere bli med på pirat-quiz-tur på Telemarkskanalen eller prøve familievennlige sykkelruter langs kanalen. En miniatyrutgave av kanalen er utstilt på Vest-Telemark Museum. 

Et mylder av elver, innsjøer og kanaler legger til rette for fine padlemuligheter, og i Nissedal kan dere ha det jettemoro i jettegrytene – et naturskapt badeland med basseng og sklier.

Telemark byr på mange barnevennlige vandreturer fra kyst til fjell. Gaustatoppen på 1883 meter over havet er lett tilgjengelig og middels krevende å bestige, den kan også nås med Gaustabanen. På toppen kan dere nyte en vaffel til Sør-Norges videste utsikt. Fra Rjukan kan dere ta Krossobanen opp til toppstasjonen Gvepseborg, som har storslått utsikt over Rjukan, Gaustatoppen og Vemork. Her ligger også Rjukan klatrepark med flere historiske klatreløyper. Fra Gvepseborg er det fint å gå Solstien, en times rundtur, og å sykle innover Hardangervidda til Kalhovd turisthytte.

Med både innendørs- og utendørsbasseng er Rjukanbadet eller Badeparken i Langesund sikre vinnere – enten solen skinner eller ei.

Hallingdal

Hallingdal har blitt et av våre aller morsomste dalfører. I Bjørneparken i Flå oppstår det magiske møter mellom mennesker og dyr hver dag. Her venter et bredt aktivitetstilbud og et badeland for barna. For mer dyreliv, sving oppom dyre- og naturparken på Langedrag, hvor dere kan oppleve ulv og gaupe på nært hold, mate reinsdyr og hilse på skogens konge.

Nede i Hallingdal kan dere stoppe i Meteorittparken Gardnos rett utenfor Nesbyen, og bli med en geolog inn til et ekte meteorittkrater (også lekepark). Slår været seg vrangt, er det alltids sydentemperatur i badelandet Tropicana på Pers Hotell på Gol.

I Ål er Hallingdal Feriepark blitt et opplevelsesmekka, med klatrepark, besøksgård, eventyrgolf og en kul innendørs lekepark. Ferieparken er en fem-stjerners campingplass, og her finner du også flotte Hallingdal sykkelpark.

Geilo kan dere bo i relativt rimelige leiligheter, og flere hoteller har svømmebasseng. Gå den fine, familievennlige turen opp Prestholtstien – sherpatrappen opp på Hallingskarvet – og smak på den nyystede geitosten på stølsysteriet her. Geilo sommerpark på Vestlia har et bredt aktivitetstilbud med zipline, aktivitetspark, lekeland og badeland. Både her og i resten av Hallingdal er det et aktivt terrengsykkelmiljø og et mylder av fantastiske sykkelstier.

Gudbrandsdalen

Området rundt Lillehammer har mye å by på for eventyrlystne familier. Hunderfossen Familiepark er det største trekkplasteret, med et vell av attraksjoner og tema fra eventyr og Flåklypa-universet. For de minste (opp til åtte år) er dessuten Lilleputthammer Familiepark en hit, like ved. Her kan de minste kjøre alle attraksjoner trygt, helt selv, og de har også en miniatyrutgave av Storgata i Lillehammer, teaterforestillinger og klatrepark. Smårollingene koser seg også med husdyrene på Barnas Gård rett utenfor Hunderfossen.

I Hafjell Bike Park er det godt tilrettelagt for moro på to hjul. Sykkelparken er ledende i landet på heisbasert sykling, med 14 løyper fra grønn til svart vanskelighetsgrad. Regner det, er det deilig å bade på Jorekstad fritidsbad.

I Lillehammer er Maihaugen et must. Det levende utendørsmuseet har vandreteater og flust av familievennlige aktiviteter i feriene.

Litt lenger opp i Gudbrandsdalen kan dere bli med på rafting, riverboard og juving i Sjoa, eller prøve dere som bobkjelkekjørere i Lillehammer Olympiske Bob- og akebane (fra ti år). De runde, myke fjellområdene rundt inviterer til fine og familievennlige fot- og sykkelturer.

Det er mange familievennlige campingplasser i dalen, som populære Mageli camping som har svømmebasseng og badestrand ved Gudbrandsdalslågen. Leilighetskomplekser rundt skianleggene tilbyr hyggeligere priser om sommeren. For en litt annerledes overnatting kan dere ta inn i Elgtårnet i Espedalen, eller bo på en hyggelig gård, for eksempel Paulsrud gård i Vestre Gausdal.

Kristiansand og Sørlandet

Sørlandet er en av de klassiske familiefavorittene og har en fabelaktig skjærgård, deilige strender og mange barnevennlige høydepunkter. Dyreparken i Kristiansand er selvsagt det store trekkplasteret, med både dyrehage, Kaptein Sabeltanns Verden, Kardemomme by, Hakkebakkeskogen og et flott badeland (egen billett). Vil dere slå på stortromma, kan dere bo på hotellet Abra Havn eller i Kardemomme by.

I Kristiansand by finner dere også familievennlige attraksjoner som den flotte Bystranda med palmer. Skulle det begynne å regne, er det fortsatt deilig badetemperatur inne hos naboen Aquarama, som er Sørlandets største badeland.

Ti minutter utenfor sentrum ligger Høyt & Lavt Kristiansand, Sørlandets største klatrepark. Det er også spennende å ta en tur opp til Kanonmuseum Møvik Fort, som byr på storslått utsikt og en liten jernbane med sommeavganger. På Vitensenteret kan dere more dere med interaktive utstillinger innen naturvitenskap og teknologi (har også en avdeling i Arendal).

Hvis sola skinner, er den populære stranden Hamresanden like utenfor byen, eller øyhopping i skjærgården med MS Bragdøya, hete tips. Ta også gjerne en tur ut til Norges sørligste punkt, Lindesnes, hvor dere kan tilbringe en magisk natt i fyrboligen. På veien til Lindesnes er det flott å gjøre et stopp på friområdet Furulunden og Sjøsanden i Mandal, som er en av landets flotteste sandstrender.

Det er koselig å sitte og dingle med en deilig is på Fiskebrygga og deretter gå en tur ut på Odderøya, der det er flere fine badebukter, gallerier, kafeer og ofte spennende konserter. Her ligger også det nye landemerket Kilden Teater- og Konserthus, som både byr på aktuelle kulturarrangementer og er en arkitektonisk attraksjon i seg selv.

Kristiansand har mange fine og barnevennlige campingplasser, som Kristiansand Feriesenter, Skottevik Feriesenter og Åros feriesenter.

Osloregionen

Osloregionen tilbyr utallige morsomme ting å gjøre med barn. Et av de aller største høydepunktene er naturligvis TusenFryd, landets største fornøyelsespark, som har fartsfylte berg- og dalbaner med VR-teknologi, spillboder og et stort badeland.

Teknisk Museum venter mer enn 100 interaktive installasjoner og rundt 25 temautstillinger om teknikk og medisin, og på Det internasjonale barnekunstmuseet kan dere se verden gjennom barns øyne. Her er malerier, skulpturer, keramikk og mer, laget av barn fra mer enn 180 land, stilt ut. De fleste kunstmuseene i Oslo har også familieaktiviteter.

I Oslo Reptilpark bor det mer enn 100 store og små krabater, deriblant kvelerslanger, øgler, pilgiftfrosk og skilpadder. Parken har fôringsshow på tirsdager.

På varme sommerdager er det deilig å kjøle seg ned på Sørenga Sjøbad, Huk, Tjuvholmen eller i Frognerbadet. Eller hva med å finne en egen badeperle på øyhopping til Hovedøya, Gressholmen og Langøyene? Det er også moro å studere skulpturene i Ekebergparken og Frognerparken (har også stor lekeplass!), og å prøve seg på kule aktiviteter som skateboard, BMX, streetbasket og frisbeegolf i aktivitetshallen Skur 13 på Tjuvholmen.

Oslo Sommerpark på Tryvann har mer enn 200 elementer i trærne fordelt på 11 forskjellige løyper med ulik vanskelighetsgrad. Parken har også flere zipliner, den lengste med spenn på hele 230 meter! På Inspiria science center i Sarpsborg, en times kjøretur fra Oslo, mikses lek og læring gjennom mer enn 70 interaktive utstillinger.

I Foldvik Familiepark i Larvik er det duket for gøy på landet med alt fra høyhopping og traktorkjøring til kosing med massevis av søte, små gårdsdyr. Ikke langt unna ligger Høyt & Lavt Vestfold, Skandinavias største klatrepark! Her kan store og små boltre seg i trærne og bryne seg på hele 254 elementer fordelt på 19 løyper. Mer landlig moro venter på Buggegården i Horten, som også har et populært familieteater om gårdsjenta «Rottenikken» og fjøsnissen.

Stavangerregionen

Stavangerregionen lokker med langstrakte strender, storslåtte naturfenomener og ikke minst mange aktiviteter og museer som er tilrettelagt for barn. Den tradisjonsrike Kongeparken, med over 60 attraksjoner og opplevelser, er en sikker vinner. Tør du prøve verdens høyeste drop-tårn, Stupet, der du plutselig suser ned 80 meter i 125 kilometer i timen?

I Stavanger sentrum kan dere lære om kystkultur og sjøfartshistorie på Stavanger Maritime Museum, og Norsk Oljemuseum byr på et spennende dypdykk i oljehistorien, fra hvordan gass ble til for millioner av år siden til hvordan man lever og jobber på en plattform. Rett ved siden av ligger Geoparken, en lekeplass og bypark som tester nye former for gjenbruk av både ideer, materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien. Og hvordan var egentlig livet i vikingtiden? Finn svaret på Arkeologisk Museum.

Vitenfabrikken i Sandnes er en av Rogalands mest besøkte familieattraksjoner, med flere etasjer fylt med interaktive utstillinger om vitenskap og natur. På Egersund Chokoladefabrik kan barna lage sin egen sjokolade.

For badeglade strandløver er Stavangerregionen et paradis med sine milelange, hvite strender. Langgrunne Solastranden og Orrestranden egner seg ekstra godt for barnefamilier.

Eller hva med en ridetur i det vakre landskapet rundt Tryggvi Islandshestgård eller en padletur på Refsnesvatnet? Kano og kajakk leier dere hos Preikestolen Fjellstue, som også tilbyr SUP-brett for å utforske Lysefjorden.

Følg Visit Norway i sosiale medier

Last ned Visit Norway-appen (kun på engelsk)

I appen finner du tusenvis av overnattingssteder, spisesteder, aktiviteter, attraksjoner og opplevelser.

iPhone: Visit Norway for iOS
Android: Visit Norway for Android

Finn reisemålene på kartet

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn flere barnevennlige aktiviteter

Her kan du søke etter aktiviteter for hele familien i hele landet.

Sider du nylig har besøkt