Skip to main content

3 idylliske rundturer
på Sørlandet

med offentlig transport

Opplev det glade Sørlandet med offentlig transport! Tilbring late dager på solvarme skjær og vandre blant de små, sjarmerende trehusene – eller dra til fjells, med eller uten ski på beina! Her er de tre beste turforslagene våre:

Her får du tips til tre rundturer med offentlig transport på Sørlandet, inkludert et forslag om å forlenge turen og oppleve noen høydepunkt på Vestlandet også!

Alle turene har startpunkt i Sørlandets hovedstad, Kristiansand, «Syden-byen» med palmetrær og sandstrand, morsomme aktiviteter, flotte hotell, en yrende kulturscene og anerkjente restauranter. For småbarnsfamilier er det største trekkplasteret Dyreparken i Kristiansand – her er det også badeland.

De fleste reisene på Sørlandet går med buss, tog, båt og ferge. Sørg for å legge inn rikelig med stoppesteder – for nå er du i den delen av landet med flest antall solskinnstimer i året!

Bruk reiseplanleggeren

Rutetidene endres ofte, og det kan være stor variasjon mellom sommerruter, helgeruter, helligdager og hverdager. Derfor anbefaler vi deg å bruke en reiseplanlegger, slik som appen Entur når du planlegger reisen. Husk å plotte inn eksakte datoer!

Slik kommer du deg til Kristiansand

Kristiansand er det største knutepunktet for transport på Sørlandet med tog-, buss-, ferge- og flyforbindelser til resten av landet. Det er enkelt å komme seg hit fra Oslo med tog eller buss.

Husk: Tidsestimat for turene under er basert på kortest mulig forbindelse. Noen turer kan ta lengre tid.

1. Kristiansand - Mandal - Flekkefjord - Egersund - Stavanger

Kristiansand - Mandal - Lyngdal

Denne ruten går nordvestover fra Kristiansand til Stavanger. Første stopp er nydelige Mandal, en 45 minutters busstur unna. Her kan du vandre i de koselige, små gatene og få kulturelt påfyll hos Buen kulturhus. Mandal kan også skilte med noen av de flotteste strendene i området.

Dra sørvest for Mandal for å komme til Norges sørligste punkt, Lindesnes fyr, ute i havgapet. På Lindesnes finner du også restauranten Underverdens største undervannsrestaurant. Reserver bord god tid i forveien for å nyte et gourmetmåltid under vannoverflaten. Det finnes bussforbindelser hit, men det enkleste er å leie en bil. Avstikkeren lar seg kombinere med et opphold på Lindesnes Havhotell, som har en idyllisk beliggenhet ved vannet.

Fra Mandal kan du busse videre til Lyngdal på en halvtime, og her kan du overnatte på Rosfjord Strandhotell. Som navnet tilsier, ligger hotellet ved stranden og fjorden. Dra innom Sørlandsbadet, et badeland med basseng både inne og ute.

Du kan også ta bussen til Farsund og Lista fyr (1 time og 10 minutter inkludert litt gåing). Stopp opp og ta inn synet av de hvite sandstrendene, hytten Lyset på Lista sørger for at du kan beundre dem uansett vær. Området er populært blant surfere, og har i tillegg et yrende fugleliv.

Lyngdal - Flekkefjord - Hidra

Ta bussen videre til den koselige lille byen Flekkefjord (45 minutter), den vestligste byen på Sørlandet. Opplev spennende gatekunst og dra på shopping i nisjebutikker. I Flekkefjord må du prøve den artige aktiviteten skinnesykling langs de 17 kilometerne med nedlagte jernbanespor som tidligere utgjorde Flekkefjordbanen. Det er veldig gøy, og hele familien kan bli med.

Ta deretter fergen ut for å besøke den naturskjønne øya Hidra i havgapet utenfor Flekkefjord. Fergeturen tar bare syv minutter. Her kan du slappe av, padle kajakk, bade eller fiske mellom holmer og historiske havner. Herfra kan du også gå mange fine fotturer.

Fullfør rundturen tilbake til Kristiansand med buss fra Flekkefjord (1 time 45 minutter), eller fortsett videre med tog ...

Flekkefjord - Egersund - Stavanger - Kristiansand

Ta en kort tur med lokalbuss til Sira stasjon på Sørlandsbanen, deretter en 45-minutters togtur vestover til den sjarmerende byen Egersund. Denne byen har alt fra kystlinje og byliv, til skoger og fjell!

Når du først er i området, bør du ta på turskoene og gå ut til den usedvanlige steinformasjonen Trollpikken rett utenfor byen. Egersund Taxi tilbyr fastpris fra togstasjonen til stien som leder ut til Trollpikken.

I Egersund bytter du tog til Jærbanen, som drar i retning Stavanger. Vi anbefaler sterkt å hoppe av på Ogna eller Brusand for å oppleve de lange, berømte Jærstrendene. Det er bare en 10 - 15 minutters gåtur fra togstasjonen til du kan kjenne sanden mellom tærne og bade i bølgene.

Etter en time og ti minutter med tog fra Egersund, ankommer du endestasjonen Stavanger, hvor kystlandskap, Fargegaten, banebrytende restauranter og et yrende kulturliv venter deg.

Vil du gå en av Norges mest kjente turer? I Stavangerregionen finner du nemlig noen av Norges viktigste naturopplevelser. Den ikoniske Preikestolen ruver 604 meter opp fra Lysefjorden og er omtalt som verdens mest fantastiske utsiktspunkt av Lonely Planet!

Tips: Fra 1.juli 2023 er det gratis å benytte seg av offentlige busser, båter og tog i hele Stavanger kommune.

For å fullføre rundturen, tar du Sørlandsbanen tilbake til Kristiansand (omtrent 3 timer).

2. Kristiansand - Setesdal - Haugesund - Stavanger

Kristiansand - Evje

Fra Kristiansand kan du komme deg til folketradisjonens vugge, Setesdal. Den nydelige dalen på 210 kilometer ligger sentralt til på Sørlandet og kan nås med buss. Fin utsikt og forskjellige aktiviteter venter rundt hver sving!

Ta bussrute 170 til Evje (1 time), og du vil finne en naturperle. Evje og Hornnes kommune er kjent for mineralrike bergarter, og Mineralparken har 1200 ulike typer stein. I nærheten finner du Evje Mineralsti, som tar deg med 2,5 kilometer til fem ulike gruver. Hornnes Camping er en populær campingplass med en herlig badestrand.

Sulten på fart og spenning? Nord for Evje tilbyr TrollAktiv rafting, sykkelpark, klatring og mer. Det er også mulig å tilbringe natten her.

Reisetips: Lei en elsykkel for å oppleve Setesdal. Det finnes så mange som 7 utleiesteder i Setesdal.

Evje - Valle - Hovden

Stig av bussen og dra på tur med en gammel dampbåt, eller fortsett ferden på buss 170 langs vakre Byglandsfjorden til Valle (1,5 timer). Fyll på med deilig lokalmat på restauranten Sølvgarden før du begir deg ut på artige aktiviteter! Valle har både via ferrata og fjellyoga! Gå ikke glipp av Setesdalsmuseet på Rysstad, som viser norske folketradisjoner og gjenstander.

Ta bussen til Hovden (1 time), et paradis for friluftsentusiaster – uansett om du kommer vinterstid til preparerte langrennsløyper eller om våren, sommeren eller høsten, som byr opp til fine fjellturer. Hovden Fjellstoge tilbyr overnatting i vakre omgivelser. Nyt atypisk taco i en dome på The Village Hovden på Hegni Friluftsområde.

Hovden - Haukeli - Haugesund - Stavanger

Neste og siste stopp på bussrute 170 er Haukeli (30 minutter). Dette er et egnet sted for for jakt, fiske, fotturer og ski. Dessuten er Haukeli et viktig knutepunkt helt i enden av Setesdal.

Veivalg én: Vil du ha en smakebit av høydepunktene på Vestlandet også? Haukeliekspressen tar deg med buss over fjellet (3,5 timer) til vikingbyen Haugesund mellom Stavanger og Bergen. Regionen er kjent for festivaler som Sildajazz, fjellet Himakånå som er Trolltungas lillesøster, Vikingaarden på Avaldsnes og Langfoss, som er kåret av CNN som en av verdens ti vakreste fosser.

Reiser du med offentlig transport mellom Haugesund og Stavanger, er buss ideelt. Kystekspressen tar deg til Stavanger på 2 timer og 10 minutter, mens du kan slappe av og nyte utsikten over det ville kystlandskapet. Ta en avstikker til Karmøy, og om sommeren bør du dra innom Åkrasanden, som er kåret til Norges fineste sandstrand! Du kan også besøke historiske Skudeneshavn før du fortsetter videre til Stavanger.

Er du klar for å utforske den ville vesten i Stavanger-regionen? Sjekk ut disse høydepunktene og få de lokales beste innsidetips i Stavanger.

Ta Sørlandsbanen tilbake til Kristiansand (omtrent 3 timer) eller kombiner turen med turforslag nummer 1.

Veivalg to: Fra Haukeli kan du enkelt komme deg til Odda (1 time 50 minutter og et bussbytte). Dette er startpunktet til berømte Trolltunga, som mange drømmer om å få huket av på bucketlisten! Odda ligger midt mellom Hardangervidda og Folgefonna Nasjonalpark, og er et perfekt utgangspunkt for å utforske yrende og vakre Hardanger.

Veivalg tre: Haukeli har også direkteruter til Oslo (4,5 – 5 timer) og Bergen (5 timer).

3. Kristiansand - Lillesand - Grimstad - Arendal - Risør

Kristiansand - Lillesand - Grimstad

Denne rundturen er en koselig bybonanza! La oss starte sightseeingturen i båt! Opplev idylliske Blindleia fra sommerfergen M/B Øyafra Kristiansand til Lillesand (3 timer). Her får du sett sørkysten på sitt fineste! Du kan også ta bussen om du foretrekker det (omtrent 38 minutter).

I Lillesand kan du overnatte i Mysteriehuset, der du kan løse mysterier inspirert av virkelige hendelser. Nyt fersk sjømat fra havna eller ta deg en svømmetur på en av de mange badeplassene.

Fra Lillesand kan du ta bussen videre til Grimstad (10-15 minutter), som er hjembyen til den kjente forfatteren og dramatikeren Henrik Ibsen. Besøk Ibsen-museet og andre fascinerende museum, og dra på shopping i fine nisjebutikker. Smag & Behag er kjent for sine kulinariske retter, og Apotekergaarden tilbyr fristende mat og konserter i bakgården.

Grimstad - Arendal - Tvedestrand

Hopp så på bussen til Arendal (20 minutter). Ta glassheisen til toppen av Fløyheia for å få panoramautsikt over byen. Besøk museet KUBEN, spis på en av de innbydende utendørskafeene på Pollen brygge, og ta båten ut til nydelige Merdø, en sjarmerende, bilfri øy rett utenfor byen.

Fra Arendal fortsetter ferden videre med buss til Tvedestrand (40 minutter), ofte kalt bokbyen, siden du kan finne mange bruktbutikker med bøker her. Tvedestrand er også en nydelig sommerby med noen av Nord-Europas eldste trehus. Rusle gjennom de sjarmerende gatene, plask rundt i badeparken, eller haik med båten ut til idylliske Sandøya. Er du glad i vannaktiviteter, tilbyr Kote Null aktiviteter som havrafting, fridykking, SUP og kajakk.

Tvedestrand - Risør - Kristiansand

Den endelige destinasjonen er Risør, 50 minutter unna med buss. Hvite trehus og flere spennende restauranter karakteriserer byen som er et møtested for artister og kunstnere. Det er mye som skjer, inkludert Risør Trebåtfestival som holdes hver sommer.

Fra Risør (og de andre nevnte byene) kan du enkelt returnere til Kristiansand med buss (2 timer), eller nordover til Oslo (4 timer) med buss eller tog.

Reisetips: Opplev variert sørlandsnatur fra togvinduet med Sørlandsbanen, som går mellom Oslo og Stavanger. Toget går innom flere av stedene nevnt over.

Utforsk Sørlandet

Les også

Sider du nylig har besøkt