Skip to main content

Sulten på vegetarmat?

Her er de beste vegetarrestaurantene

Tradisjonelt sett har det norske kjøkken bestått av mye kjøtt og potet. Men nå ser vi at flere og flere restauranter og kaféer tilbyr grønne alternativer.

Hanne-Lene Dahlgren, vegetarentusiast

Med lokaldyrkede grønnsaker, og frukt og bær i verdensklasse, er det enkelt å både finne og lage fantastiske vegetarretter.

Vegetarentusiasten

– Jeg kaller meg selv en vegetarentusiast. Når man sier at man er vegetarianer, blir man ofte satt i en trang bås, og folk blir redd for å gjøre feil. Derfor kaller jeg meg heller vegetarentusiast. Det betyr rett og slett at man digger vegetarmat, forklarer Hanne-Lene.

Hanne-Lene er blogger, kokebokforfatter og podcaster. Bøkene hennes, En skikkelig digg kokebok 1 og 2, er blant de mestselgende vegetarkokebøkene her til lands.

– For meg handler det om å vise folk at det finnes så mye sinnsykt god vegetarmat. Du går glipp av så mange gode smaker hvis du dropper grønnsakene. I tillegg så er det å spise mindre kjøtt bra for klimaet, helsen vår og dyrevelferd, poengterer Hanne-Lene.

Phtot: Hanne-Lene Dahlgren

Grønt er skjønt

– Oppskriftene jeg utvikler, er basert på ingredienser du finner i matbutikken. Og så elsker jeg å bruke råvarer i sesong. Norge er jo et fantastisk kål-land, og så er vi gode på rotgrønnsaker og potet, som alle er perfekte til vegetarretter. I sesong er vi jo også helt rå på bær, da er kvaliteten virkelig i verdensklasse. Om våren og sommeren fråtser jeg i bær, forteller Hanne-Lene.

Prøv Hanne-Lenes deilige oppskrifter het potetgryte og frisk jordbær- og rabarbrasalat.

Visste du at norske grønnsaker er kjent for å være ekstra søte og smakfulle? De lange sommerdagene og det kjølige klimaet gjør at grønnsakene her til lands vokser saktere og får en bedre smak.

Har du lyst å kjøpe lokalproduserte grønnsaker, eller frukt og bær i verdensklasse, anbefaler Hanne-Lene et besøk hos en gårdsbutikk.

Mange gårder tilbyr også selvplukk – en morsom aktivitet for hele familien!

Spisesteder for vegetarelskere

Som mange andre steder i verden, øker plantebasert mat i popularitet også her hjemme. Stadig flere restauranter har vegetariske og veganske retter på menyen, og nye kjøttfrie steder åpner rett som det er.

– Det er ikke noe problem å spise vegetarisk eller vegansk i Norge, spesielt i de store byene, som gjerne har flere kaféer og restauranter å velge mellom. Mindre bygder har litt å gå på, men det kommer seg, sier Hanne-Lene.

Er du i Oslo, anbefaler Hanne-Lene å besøke restaurant ASIA på Aker Brygge.

– De har en stor meny, så er mye å velge mellom. Og så klimamerker de rettene sine, det er flott, forteller Hanne-Lene.

Kokebokforfatteren anbefaler også SALT – en kulturarena med streetfood og utsikt til Operahuset, samt den plantebaserte kaféen Oslo RAW, restaurantene Cultivate Food and Happy Foods, og Håndbakt – som har fokus på økologiske råvarer.

Planlegger du en grønn ferie i Stavanger? Hanne-Lene vet akkurat hvor du skal gå.

– Spis på Bellies, en koselig restaurant som tilbyr 100 prosent plantebaserte og innovative retter.Menyen styres av sesong, og lokale råvarer står i sentrum.

Her finner du flere vegetarvennlige steder å spise som Hanne-Lene anbefaler:

Digge festivaler

Kan en grønn og smaksfull ferieSørlandet friste? Hanne-Lene anbefaler å sjekke ut Spis Grønt Uka i Kristiansand.

– Denne uken har restaurantene i byen fokus på sunnere, grønnere og mer bærekraftige produkter og matretter. Forrige gang jeg var der, spiste jeg 19 ulike retter på to dager – det var helt fantastisk, forteller Hanne-Lene.

I hovedstaden vokser Oslo Vegetarfestival seg større og større hvert år. Festivalen, som pleier å gå av stabelen i mai, bugner av vegetariske retter, inspirerende kokkekurs, foredrag og smaksprøver.

Et annet godt tips fra Hanne-Lene er å bestille mat og få den levert av Foodora eller Wolt. Perfekt for en piknik om våren eller sommeren!

Eller ta en weekendtur til idylliske Fruktbygda i Telemark eller en av de flotte frukt- og sidergårdene i Hardanger – vakker natur og fristende frukt i skjønn forening!

Vegetaroppskrifter

Prøv disse smakfulle rettene – helt uten kjøtt.

Vår norske kokebok

Sider du nylig har besøkt