Skip to main content

11 kule ting å gjøre i
strandparadiset Jæren

Landets lengste strender, mat fra jord og fjord, spennende kunst og morsomme utendørsaktiviteter!

Legg turen til Jæren i Stavanger-regionen! Det lave, flate, men også dramatiske, kystområdet er helt unikt, og byr på både kulturlandskap og flere historiske steder.

Sjekk hva du bør få med deg på Jæren.

1. Hvite strender

Planlegg hyggelige dager på de mange Jærstrendene!

På Jæren finner du nemlig 25 kilometer med lange sandstrender, noe som betyr at det er nok av plass for familiemoro og romantiske kvelder.

2. Perfekt for kitesurfing

Dette også er et av landets beste områder for kitesurfing.

Solastranden er spesielt populær for alle mulige vannsporter. Fra Stavanger lufthavn, Sola, kan du rusle rett ned til bølgene!

3. Surf på bølgene

Bølger og vind = perfekte forhold for surfing. Her finner du både grunne strender som passer for nybegynnere, og flere surfesteder som passer bedre for mer viderekomne surfere.

Uansett hvor god du er til å surfe, er Jæren det perfekte stedet å prøve! Her har det til og med vært arrangert surfe-EM i både 2017 og 2018, så forholdene er fantastiske!

Har du aldri prøvd surfing før? Bli med på kurs for nybegynnere på Jæren!

4. Strand med stil

Kombiner strandliv med en stilfull overnatting! Sola Strand Hotel ligger rett ved sanddynene på Solastranden, og her finner du både en førsteklasses restaurant og et avslappende spa.

Hvis du vil våkne opp til panoramautsikt over Nordsjøen, er dette stedet for deg!

Hotellet ligger bare to kilometer fra flyplassen, så det er enkelt å komme seg hit.

5. Idylliske sykkelruter

Liker du ikke lange bakker? Da er du kommet til paradis!

Langs sykkelruta Jærruta kan du oppleve det karakteristiske, flate jærlandskapet samtidig som du har fantastisk sjøutsikt.

Reiser du med hele familien, kan det være en god idé å planlegge kortere sykkelruteetapper. Kombiner gjerne syklingen med andre aktiviteter langs ruten.

Du kan også leie elsykler som kan leveres til hotellene i området. Enklere blir det ikke!

6. Nasjonal Turistveg Jæren

Reiser du med bil? Ta turen langs den 41 kilometer lange Nasjonal Turistveg Jæren, som strekker seg fra Bore til Ogna gjennom et fantastisk kulturlandskap!

Denne nasjonale turistveien går rett ved den dramatiske kysten og er virkelig flott!

Kjør langs de smale landeveiene for å utforske mer av området, og planlegg stopp underveis!

Sjekk også ut våre rundturforslag i Stavanger-regionen.

7. Fottur langs Kongevegen

Vandre langs den historiske Kongevegen, en turvei som både folk og fe har brukt gjennom mange tusen år.

Turen kan startes og avsluttes på forskjellige steder, og du finner flere spennende attraksjoner langs veien.

De vanligste strekkene er:

Hå gamle prestegard – Obrestad havn

Obrestad havn – Grødalandstunet

Grødalandstunet – Varhaug gamle kirkegård

Starter du å gå fra Hå gamle prestegard, må du selvsagt planlegge et besøk der først!

8. Kunstopplevelser på Jæren

Kunst- og kultursenteret Hå gamle prestegard ligger vakkert til i en gammel prestegård ved havgapet på Jæren.

I de historiske bygningene kan du se utstillinger av både norske og internasjonale samtidskunstnere.

Når du først er her, bør du også ta turen innom kafeen! Her får du nemlig servert lokale favoritter, inkludert noen fantastiske lapper. 

Du kan også prøve deg på oppskriften fra Hå hjemme.

9. Overnatt i et fyr

Rundt en kilometer fra kunstsenteret Hå finner du Obrestad fyr – et av landets mange flotte fyr.

Det som er spesielt med nettopp Obrestad, er at du faktisk kan overnatte her! Besøker du fyret på en vindfull dag kan du virkelig komme tett på naturkreftene.

10. Smakfull lokalmat

Det milde kystklimaet i regionen gjør det mulig å gro og høste fantastiske smaker. Det betyr kan du kan vente deg både ferske sjømatretter og knasende gode grønnsaker.

Her venter også prisvinnende oster og noen av landets søteste tomater, for å nevne noe.

I tillegg til restauranten på Sola Strand Hotel og kafeen til Hå gamle prestegard, bør du definitivt også innta et måltid i Strandhuset på Ølberg.

Stedet ligger vakkert til på Ølbergstranden, og hver søndag serverer de sin berømte buffé.

Få tips til flere gode spisesteder i regionen.

11. Ta toget!

Har du lyst til å gjøre reisen om til en del av opplevelsen? Da bør du ta toget!

Med Jærbanen kan du enkelt reise mellom Stavanger og Egersund, en togtur som tar omtrent en time. Linjen tar deg med langs den ville kysten og det åpne havet, en kort, men også flott tur.

Om du reiser fra Oslo, kan du ta Sørtoget hele veien fra Østlandet til Vestlandet. Denne turen tar omtrent åtte timer, og det er mye fint å se ut vinduet! Her får du variert natur og et billedskjønt landskap.

Toget passerer mange familievennlige destinasjoner på veien.

Utforsk Jærstrendene

Stor og livlig eller liten og intim? Finn din favorittstrand på Jæren.

Ogna: Enkel å komme seg til med bil eller tog. Reiser du med Jærbanen ligger det et stopp 15 minutter fra stranden. Reiser du med bil, kan du følge Nordsjøvegen. På stranden finner du både en campingplass med kiosk, sti ned til stranden og flere turstier.

Brusand: Denne stranden er tilknyttet Ogna, og her finner du en egen campingplass for både campingbiler og campingvogner. Dette er også et fint badested og perfekt for både surfing og fisking. Her ligger også restene av «Hitlertennene», et krigsminnesmerke fra andre verdenskrig.

Nærlandstranden og Refsnesstranden ligger i nærheten av Obrestad fyr og Nasjonal turistveg Jæren. Refsnesstranden er tilgjengelig for de fleste, med en stor parkeringsplass og stier ned til vannet. Like i nærheten er det også installert dusjer.

Orrestranden ligger på Klepp, og er perfekt å stoppe på om du kjører langs Nasjonal turistveg Jæren. Her finner du en stor parkeringsplass og toalett, og det er også mulig å kjøpe mat og drikke på informasjonssenteret Orre Friluftshus. Stranden er også miljøsertifisert med Blått Flagg.

Borestranden er et populært sted for surfere, og stranden ligger langs Nasjonal turistveg Jæren. Her kan du lære å surfe, ta et nybegynnerkurs i kitesurfing og overnatte. Om sommeren kan du leie surfeutstyr og handle i kiosken på stranden. Du finner også toaletter og dusjer i tilknytning til parkeringsplassen.

Hellestøstranden er et friluftsområde på Sola med universell tilrettelegging. Dette er det perfekte stedet for deg som søker sol og avslappende dager. Her arrangeres også en årlig dragefestival!

Ølbergstranden bør du reise til om du vil slikke sol og bade. I området er det også fine turmuligheter. Det blir også sagt at du får områdets beste softis i Ølbergkiosken! Stranden ligger sørvest for flyplassen Sola og like ved Ølberg havn.

Vigdelstranden er en mindre strand, ikke langt fra Ølberg. Det er toaletter i området og en sti ned til stranden.

Solastranden er en langgrunn strand, noe som gjør den populær for kitere og surfere. I den nordlige enden av stranden ligger Sola Strand Hotel og en golfbane. Stranden ligger også like ved flyplassen.

Regestranden er nabostranden til Solastranden. Her finner du en stor parkeringsplass, og i området er det også spennende gatekunst.

Har du lyst på mer?

Stavanger-regionen byr på mange spennende opplevelser!

Utforsk Stavanger-regionen

Finn ditt neste eventyr

Sjekk ut toppattraksjoner og overnattinger på Jæren.

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt