Skip to main content

Vega

Fjærlett verdensarv

Vegaøyene har blitt kåret til en av verdens 'uoppdagede' øyperler.

Gjennom utstillinger og aktiviteter på Vega Verdensarvsenter blir du tatt med inn i fiskerbondens og øyværingenes liv – og får lære om bakgrunnen for verdensarvstatusen.

På Vegaøyene holder ærfuglen folket med dun, og folket holder ærfuglen trygg for rovdyr i såkalte ehus – ærfuglhus.

Visste du at dun og fjær ble brukt som betalingsmiddel allerede på 800-tallet? I dag blir ærfugldun hovedsakelig brukt i dyner og har flere unike egenskaper man ikke finner i hverken gåsedun eller syntetiske materialer.

Om sommeren kan du bli med på en guidet tur og lære om livet som ærfuglvokter.

Utforsk Vegaøyene på to hjul og ta inn den unike atmosfæren og vakre utsikten.

Vegatrappa består av kloppbelagt sti og bruer frem til selve oppstigningen til Ravnfloget, 350 meter over havet.

Når du kommer til toppen har du tilbakelagt nærmere 2000 trinn og kan nyte en fantastisk utsikt mot Søla og hele verdensarvriket Vega.

Klar for en utfordring? Ravnfloget Via Ferrata er en spektakulær klatreløype som tar deg til toppen av fjellet Ravnfloget, helt ute på vestsiden av øya Vega.

Tilbring natten på Vega Havhotell og nyt en femretters matopplevelse av de beste og friskeste råvarer som hav og land på Vega kan tilby.

Hva venter du på?

Skroll ned og planlegg reisen din til Vegaøyene!

Vegaøyene er en øygruppe utenfor Helgelandskysten i Nordland. Lei en kajak eller ta beina fatt og utforsk langgrunne strender, frodig løvskog, bukter og viker. Mer enn 6500 øyer, holmer og skjær venter på deg.

I 2004 fikk Vega verdensarvstatus og ble dermed det første norske kulturlandskapet som oppnådde en slik status. Begrunnelsen er at generasjoner av fiskere og bønder har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område, med særlig vekt på den unike ærfugltradisjonen.

Ikke gå glipp av Vega kirke i Gladstad, en trekirke fra 1864, hvor du kan utforske bunkere, skyttergraver og kanonstillinger fra annen verdenskrig på Himmelblå-øya Ylvingen.

På Vega får du lokal mat fra skjærgården og resten av Helgeland som nystekt torsketunge og Vegagomme. Øyene har en helt spesiell atmosfære både når stormskyene ligger lavt eller solen lyser opp sommernettene. Her kan du vandre eller sykle, leie en båt eller kajak og utforske kysten, eller gjør som de lokale – sleng ut et fiskesnøre.

Finn mer inspirasjon på Helgelands offisielle nettsted.

Overnatting

Reiseinformasjon

Mer detaljert reiseinformasjon finner du på Helgelands offisielle nettsted.

Planlegg reisen med Entur, som gir deg reiseforslag basert på alle offentlige transportmidler i landet.

Vær og klima

Det varme vannet fra Golfstrømmen siker at Vega har et mye mildere klima enn andre deler i verden på samme breddegrad. Kystklimaet i Vega gir milde vintertemperaturer og relativt kjølige sommertemperaturer.

Januar og februar er de kaldeste månedene, med en gjennomsnittstemperatur på 1 °C. Juli og august er de varmeste månedene med en gjennomsnittstemperatur på 13 °C. Mai og juni er de tørreste månedene med gjennomsnittlig 57 millimeter regn. Oktober er den våteste måneden.

Du kan oppleve midnattssol og nordlys på Vega selv om øyene ligger sør for polarsirkelen. Se siste værmeldig på yr.no.

Les mer om nordlys.

Reis rundt i Nord-Norge

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Vegaøyene tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt