Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Vega Vega
Credits
Vega.
Photo: Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com / Vega
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De skattede øyene

Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste og er kåret til en av verdens 20 uoppdagede øyperler av den britiske avisen Observer.

Det er mer enn 6500 grunner til å besøke Vegaøyene utenfor Helgelandskysten i Nordland. Så mange øyer, holmer og skjær venter nemlig på å bli utforsket av nettopp deg.

Fugletittere kan gå amok på Vega, for øyene har mer enn 200 fuglearter. Men ærfuglen er kongen på haugen, og samspillet mellom ærfuglene og øybefolkningen er helt spesielt. Lokalbefolkningen lager fremdeles reir og verner de hekkende fuglene, slik de har gjort til alle tider. Til gjengjeld kommer fuglene tilbake år etter år. Når de forlater reirene, donerer de den dyrebare edderduna til deilige dyner til menneskene. På utværet Lånan kan du bo sammen med fuglevokterne og hjelpe til med ærfuglholdet.

I 2004 fikk Vega verdensarvstatus, med følgende begrunnelse: «Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.»

Vegaøyene har også fått merket for Bærekraftig reisemål, et kvalitetsmerke for destinasjoner som jobber systematisk for å redusere reiselivets negative påvirkning på miljøet og gir gjestene sine gode opplevelser, samtidig som de tar vare på natur, kultur og miljø, styrker sosiale verdier og er økonomisk levedyktige.

På Vega lever man livet langsomt. Her kan du senke skuldrene og finne roen i naturskjønne omgivelser. Men det betyr ikke at det ikke skjer noe på øyene. Kos deg på de langgrunne strendene på Eidem i sør, besøk fiskehavnene på Nes, Holand og Kirkøy i nord, klatre på rullestein og fotografer utsikten mot vest og gå tur i de grønne løvskogene og buktene i øst.

Øyene har en helt spesiell atmosfære, om stormskyene ligger lavt eller solen lyser opp sommernettene. Her kan du vandre eller sykle, leie en båt og utforske kysten, og kanskje til og med slenge ut et snøre – å fiske i sjøen, elvene og innsjøene er populært blant de fastboende. Og hvordan bedre tilbringe kvelden og natten enn i en gammel rorbu i sjøkanten?

Verdensarvutstillingen, ærfuglmuseet E-huset Museum og Lille Lånan på Nes gir deg mer informasjon om verdensarvstatusen og den unike egg- og dunproduksjonen. Du kan også besøke Vega kirke i Gladstad, en trekirke fra 1864, og utforske bunkere, skyttergraver og kanonstillinger fra annen verdenskrig på Himmelblå-øya Ylvingen.

Nes Vega
Nes
Rita Johansen
Vega Church in Gladstad
Gladstad
Orsoyla Haarberg / www.visithelgeland.com / Vega
Tåvær view of Vega
Tåvær
Inge Ove Tysnes
Eider at Vega
Vega
Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com / Vega
Ad

Et bærekraftig reisemål

Mange steder opererer etter bærekraftige prinsipper, men å bli merket som en bærekraftig destinasjon er det ikke alle som kvalifiserer til. Da må man bevise gjennom mange år at man jobber målrettet for å tilby unike opplevelser, samtidig som man forsøker å begrense den negative effekten turisme kan medføre.

I tillegg må destinasjonen kontinuerlig jobbe for å forbedre sin forretningspraksis og forholdet til lokalsamfunnet, basert på bærekraftige prinsipper.

Finn ut mer om bærekraftig turisme i Norge

Bærekraftig reisemål logo

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Nærmeste flyplass er Brønnøysund Lufthavn, og hit går det direktefly fra Oslo Lufthavn Gardermoen.
  • Fra flyplassen kan du ta drosje til hurtigbåtkaia og båt til Vegaøyene.
Med buss:
  • Fra Mosjøen er det bussforbindelse til Brønnøysund og Sandnessjøen. Derfra går det hurtigbåter til Vegaøyene.
Med bil:
  • Kystriksveien Rv17 mellom Steinkjer og Bodø går forbi Horn og Tjøtta, og derfra går det bilferger til Vegaøyene.
  • E6 går gjennom Helgeland, og herfra kan du ta Tosenvegen Fv76, Fv78 via Mosjøen eller E12 via Mo i Rana til Horn eller Tjøtta.
Med tog:
  • Det går daglige togavganger til Grong og Mosjøen. Derfra fortsetter du med lokalbuss, og så hurtigbåt fra Sandnessjøen eller Brønnøysund.
Med båt:
  • Det går bilferge fra Horn og Tjøtta.
  • Det går hurtigbåt fra Brønnøysund og Sandnessjøen.
  • Hurtigruten stopper i Brønnøysund, Sandnessjøen og Nesna to ganger om dagen.

 

Vegaøyene tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad