Skip to main content

Bestig Galdhøpiggen – Norges høyeste fjell

Å se Norge fra 2469 meters høyde på Galdhøpiggen er en unik opplevelse. Det er flere måter å nå toppen på, men den enkleste ruten er fra Juvasshytta.

Utsikten fra Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell, kan få enhver til å miste pusten. Den ruvende, sorte pyramiden er den høyeste fjelltoppen ikke bare i Norge, men i hele Nord-Europa. På en skyfri dag blir du møtt av blå himmel og panoramautsikt over hele Jotunheimen.

Galdhøpiggen har lenge vært en yndet attraksjon, og er et selvfølgelig mål for mange norske og internasjonale turister. Men ferden dit krever balansekunst, samarbeid og utholdenhet. Den korteste ruten går fra Juvasshytta, og siden du må forsere isbreen Styggebreen på veien, må du gå med en guide. 

Med sele og tau over breen

Juvasshytta ligger oppe på fjellet, en halvtimes kjøring fra bygda Lom, omkring 600 meter nedenfor den populære toppen.  Den godt besøkte turisthytta 1840 meter over havet tilbyr overnatting for slitne turgåere. Den befinner seg langt over tregrensa, og en solid permafrost sitter i bakken, som er dekket av steiner i alle størrelser og fasonger.

Juvasshytta er, sammen med turisthytta Spiterstulen, et naturlig utgangspunkt for turen opp til Norges tak. Herfra har du utsyn til den mektige fjelltoppen og stien som snirkler seg opp gjennom steinrøysene.

Et av høydepunktene på den drøyt tre timer lange turen opp, er den fascinerende Styggebreen.

– Breen i seg selv er ikke særlig stygg. Grunnen til at den heter Styggebreen, er at «stygg» kan bety «farlig» på dialekten de snakker nede i dalen, forklarer Erlend Vindenes til de ivrige fotturistene.

Erlend jobber som brefører og har vært på toppen av Galdhøpiggen over 70 ganger.

– Grunnen til at den kan være farlig, er at vi ikke ser sprekkene som gjemmer seg under snøen, forteller han.

Før ferden over breen kan starte, blir alle deltakerne i følget spent fast med sele til et langt tau. Det er helt nødvendig når du går på bre.

Norges dype fjorder og høye fjelltopper er et direkte resultat av siste istid, som begynte å ebbe ut for rundt 10 000 år siden. I dag er mange av disse fjellene attraksjoner som lokker turister i hopetall. Mange turer, slik som den til Galdhøpiggen, anses som relativt trygge – så lenge du tar dine forholdsregler.

– Du må respektere breen, sier Dawa Chhiri.

Den nepalske sherpaen har guidet turister opp til Galdhøpiggen i over ti år. Isbreer er alltid i bevegelse, og sprekkene utvider seg og blir mindre etter værforhold og sesong. Derfor er det viktig å ha riktig utstyr, og alltid gå i følge med en sertifisert brefører.

Turgåere i alle aldre

Trygt over breen venter siste hinder før målet er nådd: en snødekt bratt motbakke opp til toppen. Her kan du være sikker på å få testet både styrke og utholdenhet.

Noen tar en pust i bakken, mens andre går målbevisst i takt. Strevet er snart glemt når du endelig sitter på Norges tak. Her kan du få deg en velfortjent matbit og noe varmt i koppen, mens du nyter den fantastiske utsikten.

Selv om det kan være en tøff utfordring, går rundt  25 000 turister turen til Galdhøpiggen hver sommer.  Aldersgrensa for å gå over breen fra Juvasshytta er sju år, men barn bør være vant til å gå i fjellet i flere timer før de legger ut på denne turen. 

– Den eldste vi har hatt opp i år, var 86 år gammel, sier Per Arne Vole, brefører og driver av Juvasshytta.

Det er også mulig å gå til Galdhøpiggen fra Spiterstulen. Dette er imidlertid en lengre og tøffere tur. Turen er merket som krevende, og beregnet til ni timer tur-retur. for denne ruten trenger du ikke en guide, da den ikke går over en bre.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Vil du prøve brevandring?

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt