Skip to main content
Unknown Component
civid: 65c4becca25264143d8b1b5a
name: plugins_common_social_share (widget)

Mat og drikke i Tromsø

Arktisk mat med en moderne vri

Tromsø byr på et stort utvalg aktiviteter, og de arktiske mattradisjonene sørger for at du får nok energi underveis. Restaurant SMAK er bare ett av mange spisesteder der menyen er basert på lokale råvarer.

– Å drive en kvalitetsrestaurant så langt nord har sine utfordringer, men vi ser mulighetene, sier Espen Ramnestedt, som driver Smak sammen med sin kone Eva-Linda. Smak har fått plass i den anerkjente restaurantguiden White Guide Nordic og er en liten, intim restaurant med plass til 24 gjester.

I Tromsø, som er verdenskjent som base for polfarere, har det alltid vært viktig å lage ordentlige måltider basert på de beste lokale råvarene.

Eva-Linda liker å fortelle om de lokale ingrediensene til restaurantgjestene.

– Jeg vil gjerne dele entusiasmen til de lokale produsentene.

– Vi bruker gamle teknikker og tradisjoner nedarvet gjennom generasjoner i våre nordnorske retter. Det er smaken av min barndom, men med en moderne vri, forklarer Espen.

Hos Smak får du servert delikatesser som fiskesuppe med hummer, snabeluer og gulrøtter, potetvafler med løyrom samt rømme og en lang rekke prisbelønte lokale oster.

Flere andre spisesteder i Tromsø har fått strålende anmeldelser av både lokale og tilreisende på TripAdvisor og liknende steder. Blant dem er elegante Skirri som serverer reinsdyr, kalv og dagens fisk, folkelige Emmas Under og sjømatrestauranter som Fiskekompaniet Sjøsiden og Rå Sushi.

Du kan også prøve Presis Tapas, den allsidige Bardus Bistro, det internasjonale kjøkken hos Kitchen & Table og Compagniet, som regnes for å være byens eldste restaurant. I tillegg er folk over seg av begeistring for Mathallen Tromsø, som er kjent for sine smakfulle fiskeretter og en avslappet stemning.

Maten smaker fantastisk overalt, ikke minst fordi alt fra fisk til grønnsaker vokser saktere her oppe enn i andre deler av verden på grunn av det arktiske klimaet. Tromsøya er et skattkammer av ferske råvarer, med oppfinnsomme kokker som virkelig får råvarene til å skinne.

– Byens omgivelser er overveldende, tilføyer Eva-Linda på Restaurant Smak.

Matkulturen gjenspeiler byens lange tradisjoner for polarforskning. Fra 1850-tallet var nemlig Tromsø utgangspunkt for flere fangst- og forskningsekspedisjoner til arktiske strøk, noe som ga byen kallenavnet Porten til Ishavet. Og fordi Tromsø i dag har en internasjonal stemning, kalles den også Nordens Paris.

– Selv når du befinner deg midt i byen, er fjellene så nær at du nesten kan ta på dem, sier Espen på Smak, før han begir seg til en nærliggende gård for å hente råvarer til kveldens middagsservering.

Finn mer inspirasjon på Tromsøs offisielle nettsted.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Fremdeles sulten?

Les også

Sider du nylig har besøkt