Skip to main content

Mat og drikke i Tromsø

Maten i Tromsø er like fersk som nyfalt snø og like fristende som nordlyset. Restauranten SMAK er en av mange spisesteder med en meny basert på lokale råvarer.

Arktisk mat med en moderne vri

– Å drive restaurant av høy kvalitet så langt nord har sine utfordringer, men vi ser muligheter, sier Espen Ramnestedt, som driver restauranten SMAK sammen med sin kone Eva-Linda.

SMAK har kun plass til 22 gjester og har fått en plass i den respekterte restauranthåndboken White Guide Nordic.

I Tromsø, som er verdenskjent som base for polfarere, har det alltid vært viktig å lage ordentlige måltider basert på de beste lokale råvarene.

– Vi serverer nordnorske retter basert på teknikker og tradisjoner som har gått i arv i generasjoner. Smaken fra barndommen min med et moderne preg, forklarer Espen.

Her kan du smake på delikatesser som fiskesuppe med hummer, uer og gulrøtter, potetvaffel med rømme og løyrom og prisvinnende lokale oster

Marint liv og grønnsaker utvikler seg i et annet tempo i dette klimaet, og derfor smaker arktisk mat fantastisk! Tromsø har en overflod av ferske råvarer av høy kvalitet, og de oppfinnsomme og dyktige kokkene her vet virkelig hvordan man skal utnytte dem best mulig. 

Matkulturen gjenspeiler byens sterke historie med polfarere. På 1850-tallet ble Tromsø et knutepunkt for arktisk utforskning og fikk kallenavnet «Inngangsporten til Arktis». Byen er også kjent som «Nordens Paris» på grunn av den internasjonale stemningen.   

– Naturen rundt her er overveldende, sier Eva-Linda. Selv når du er midt i byen, er fjellene så nærme at det føles som om du kan strekke ut hånden og ta på dem, legger Espen til, før han drar til en gård i nærheten for å hente ingredienser til kveldens middagsservering. 

Finn mer inspirasjon på Tromsøs offisielle nettside.

Glutenfrie spisesteder 

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Fremdeles sulten?

Sider du nylig har besøkt