Skip to main content

10 tips til deilige våropplevelser

Fuglekvitter, uteservering og varmende sol i fjeset. Møt våren i en idyllisk sørlandsperle, se frukttrærne blomstre i Hardanger eller spenn på deg skiene for siste gang.

1. Dra på småbyferie i sør

Våren kommer naturlig nok til de sørligste delene av landet først, så hvorfor ikke legge påskeferien eller en langhelg til en småby sørpå? Sommergjestene har ennå ikke inntatt gatene, og det er lett å få plass på koselige familiehoteller og pensjonater. På restaurantene og kafeene får du bord i sola uten å måtte bestille på forhånd, og selv om det kanskje er vel friskt i sjøen, er det fine muligheter til å gå tur langs vannet – enten i byen eller på en kyststi rett utenfor.

Nordmenn går veldig mye, og noe av det vi setter aller mest pris på med byene våre, er at det er så utrolig enkelt å komme seg rundt til fots. Bykjernene er så kompakte og fulle av opplevelser at man ikke trenger å kaste bort tiden på bilkjøring, trikk, buss eller T-bane, og du kan faktisk oppleve svært mye i Norges største byer på bare 10.000 skritt.

2. Opplev fruktblomstringen på Vestlandet

I noen uker i mai (hvilke varierer fra år til år) står titusenvis av frukttrær i full blomst på Vestlandet. Innrammet av isblå fjorder og snødekte fjelltopper – de samme fjellene som beskytter de små flekkene med fruktbar jord – utgjør de et uforglemmelig syn. Fjorden reflekterer sola, og dermed skapes det et unikt mikroklima som er perfekt for dyrking av frukt, særlig epler og moreller. Om våren våkner også byene sakte men sikkert opp fra dvalen. Vil du oppleve våren på sitt beste og kombinere urbane vibber og natur, finnes det mange fjordbyer du kan besøke!

Tips: Du har sikkert hørt om fruktblomstringen i Hardanger, og her kan du besøke idylliske fruktbygder som Lofthus, Kinsarvik og Ulvik. Området rundt Sognefjorden er også et godt alternativ. Og du må for all del ikke forlate Vestlandet før du har smakt på resultatet av fjorårets blomstring – nydelig eplemost og sider fra lokale produsenter. Dersom du ikke feriedager å bruke på denne tiden av året, er workation et supert alternativ!

3. Kjenn kraften av en buldrende foss

I mai og juni våkner de mange dramatiske fossefallene til liv etter vinteren. Når snøen og isen smelter, er vannivået på sitt høyeste, og fossene på sitt vakreste. Bare pass på å trå forsiktig – det kan fortsatt være is på bakken på denne tiden av året.

Tips: Vøringsfossen nær Eidfjord i Hardanger er en av Norges flotteste og mest berømte fosser. Fra den imponerende utsiktsplatformen (et must for arkitekturelskere) tar utsikten over det brølende vannet og de dype juvene pusten fra deg.

4. Hør fuglesangen

Om våren koker det langs hele norskekysten! Trekkfuglene som dro sydover i høst er endelig tilbake, og mange sjeldne arter finner veien til Norge. Ta med deg kikkert og kamera, og kanskje til og med en lydopptaker, for dette er en opplevelse for både øyne og ører. Men hold deg unna reir med egg og nyklekkede unger i hekketiden. Les mer om fuglekikking.

Tips: Varanger i Finnmark er et av verdens beste steder å se arktiske fuglearter. Det lokale arkitektkontoret Biotope har tegnet prisvinnende skur for de mange fuglekikkerne som kommer til området for å se fugler som stellerand, praktærfugl, polarlomvi og lappiplerke. Fugleelskere strømmer også til øyene Runde, Lovund og Røst rundt midten av april, når tusenvis av lundefugler returnerer til hekkeplassene sine.

5. Gå på loppis, marked og festivaler

Nå er det vårrengjøring! Det er tid for å kaste ut det gamle, men istedenfor å kjøpe inn nytt, kan du gå for gjenbruk. På skoler og i parker i hele landet arrangeres det loppemarkeder og bruktmarkeder der du kan finne skjulte skatter. Kjøper du klær, møbler og annet interiør brukt, kan du gå hjem med god klimasamvittighet.

Eller kanskje vil du heller dra på et av de mange Bondens marked, der du kan velge mellom et stort utvalg lokale og ofte økologiske råvarer? Produktene vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked. Som oftest finner du ost, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker.

Våren sparker også i gang festivalsesongen. Visste du at det i Norge er mer enn 900 festivaler gjennom året? Er du interessert i musikk, mat, sport, film, fotografi, teater, litteratur eller historie, finner du garantert en festival som passer for deg.

Tips: I hovedstaden kan du gå på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i mars eller Inferno Metal Festival i påsken. I motsatt ende av landet er Den stille uke også tid for Samisk påskefestival i Kautokeino. På Vestlandet kan du få med deg Vossajazz i Voss, Balejazz i Balestrand, Maijazz i Stavanger – og Nordic Light International Festival of Photography i Kristiansund. I Trondheim står Nidaros Blues for tur mot slutten av april.

6. Bo i toppen av et tre

Noe av det fineste med våren er å oppleve at naturen nok en gang kaster av seg vinterfrakken og blir grønn og frisk. Dagene blir lengre og varmere, sangfuglene går amok, og duften av ferske granskudd river i nesa. Og finnes det noe bedre sted å oppleve alt dette enn fra toppen av et tre? Flere steder i landet kan du overnatte i koselige tretopphytter med alle bekvemmeligheter.

Tips: Bestill i god tid – trehyttene er veldig populære, og mange fullbookes lang tid i forveien.

7. Dykk i krystallklart vann

Hvis du liker å dykke, bør du dra på undervannseventyr tidlig om våren. På denne tiden av året begynner det å bli lunk i vannet, men det er fremdeles like klart som om vinteren. Senere i sesongen blir sjøen gjerne mer grumsete, og da må du ha med deg lommelykt for å se noe. Men på den lyse siden: Lykten vil tiltrekke seg mange av dyrene som lever under vann.

Tips: Saltstraumen utenfor Bodø er verdens sterkeste tidevannsstrøm og et av de mest berømte stedene å dykke her til lands (alltid med instruktør!). Her kan du se mengder av fisk, flagrende tareskog, fargerike anemoner og nakensnegler. Under vann ved Hattan i Møre og Romsdal preges det varierte landskapet av sandbunn, tareskog, hummer og krabbe.

8. Ta årets første bad

1. mai er en magisk grense – de tøffeste tar årets første bad før denne datoen. Du kan selvsagt bare hoppe fra en hvilken som helst klippe eller brygge der bading er tillatt, men hvorfor ikke ta den helt ut? Svett ut problemene i en offentlig badstue – eller lei en privat en til deg og vennene dine – før du fyller energilageret med en forfriskende svømmetur.

Tips: Det finnes noen helt spesielle badstuer rundt om i landet, som bade- og velværebåten Vulkana i Tromsø og den gullskimrende Soria Moria i Dalen i Telemark. Oslo har flere fjordbadstuer rett ved Operaen: I den største av tre badstuer i fiskehjellene SALT er det ikke alltid varmt, men også ofte konserter, foredrag og andre kulturbegivenheter. Og når nettene blir lysere og fjorden varmere, er badstuflåtene til KOK og Sørengas badstu- og helårsbadeanstalt et fint sted å tilbringe kvelden med gode venner.

9. Påskestemning i skiløypene

På fjellet og i nord er det ofte skiføre til slutten av april/begynnelsen av mai. Noen dager er varme nok til at du kan kaste jakka, og kveldene er så lyse at du kan ta deg god tid på vei til neste hytte. Er du langt nok nord sent nok på våren, får du til og med midnattssol! Mange steder er våren dessuten den beste tiden for toppturer. NB! Husk solkrem og solbriller, ellers kan du bli både brent og snøblind.

Tips: Ta toget til Finse og gå fra hytte til hytte over Hardangervidda elller i Skarvheimen. Er du klar for en skikkelig utfordring, kan du gå «Josten på langs» (alltid med guide) – 60 kilometer i utfordrende terreng på Jostedalsbreen.

10. Utnytt drømmesesongen i skibakkene

Foretrekker du alpint, er mange av skianleggene åpne til slutten av april. Sent på våren er det ikke like mye folk i bakkene, men de som er der, sørger garantert for strålende stemning! Kortere køer, sol som varmer og fantastiske forhold gjør ekstra stas for både store og små. Og trenger du en pause eller føler deg ferdig for dagen, kan du ofte se en konsert eller ta del i en spontanfestival før du drar tilbake til hytta, hotellet eller den hotteste afterskibaren. Norge byr også på flust av fine områder for å prøve kiting.

Tips: I skianlegget Narvikfjellet kan du stå på ski til langt ut i mai hvis snøen holder.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt