Skip to main content

Design

En ny bølge av designere markerer seg, mens de klassiske ikonene tas frem fra glemselen. Særegne lys og lamper, lekkert regntøy, ull – og pass – er blant det norske designere har fått internasjonal oppmerksomhet for.

Du trenger verken ha et stilrent hjem eller abonnere på glossy motemagasiner for å ha et forhold til begrepet «Skandinavisk design».

Den skandinaviske stilen vokste først fram som en samlebetegnelse på 1950-tallet, da designere fra Norge, Sverige og Danmark reiste ut i verden med produkter som bar kjennetegn av minimalisme og funksjonalisme. Disse stilelementene preger mye av den skandinaviske designtradisjonen også i dag.

Vi nordmenn har kanskje ikke vært fullt så flinke til å promotere vårt eget design som våre svenske og danske naboer. Men det at norsk design ikke har en like sterk tradisjon, kan også være en fordel: Dagens norske designere har mulighet til å uttrykke seg fritt, uten å måtte leve opp til rammer definert av forgjengerne.

Og mange av de yngre norske designerne har virkelig vakt oppsikt, også i utlandet. Uttrykket er ulikt, men felles for de fleste av dem er ønsket om å eksperimentere og å ta sjanser.

Der natur og minimalisme møtes

Mange norske designere jobber mot det globale markedet og blir gjerne inspirert av store internasjonale trender. Det gjør det vanskelig å definere det «typisk norske designet». Like fullt er det trygt å si at rene linjer og naturinspirerte former og materialer er dominerende.

Norsk natur og livsstil spiller naturlig nok også inn. For ikke å snakke om været! Det er nok ingen tilfeldighet at noen av våre mest gjennomdesignede plagg er regntøy eller varme ullprodukter av høy kvalitet. Eller at flere norske designere interesserer seg spesielt for lys og spennende lamper.

Litt mer overraskende er det kanskje at flere av de mest oppsiktsvekkende norske designene de siste årene har blitt gjort på oppdrag fra staten. Ta for eksempel de nye pengesedlene Snøhetta og Metric design har designet, og som har blitt hyllet som en «umiddelbar klassiker». Det samme gjelder det nye norske passet, som har friske farger og forenklede konturer av et norsk landskap.

Den engelske avisen «The Guardian» skrev blant annet følgende: «Hvis passet er et symbol på nasjonal identitet, har Norges nye reisedokument definitivt sementert landets rykte som en slank, minimalistisk skjønnhet av en nasjon».

Glade klær og elegant regntøy

Norge har flere designere som opererer i high-end-klassen, og norsk design selges i store motebutikker i byer som New York, Tokyo og Paris.

Norwegian Rain og Swims er to produsenter av regntøy som har hatt stor suksess, mens Holzweiler står bak blant annet en hyllet skjerfkolleksjon, med skjerf laget av en blanding av kasjmir, silke og ull. Merket Fall Winter Spring Summer understreker hvor mye vi påvirkes av de ulike årstidene. De benytter gjerne ull eller silke, og uttrykket balanserer mellom det rene feminine og det mer androgyne.

Mens byTimo lager vintageinspirert mote, satser Line of Oslo på behagelige antrekk for travle kvinner. Merket Johnnylove fra Trondheim er ett av mange eksempler på at spennende norsk design ikke er begrenset til Oslo.

Design gjør verden bedre

Design er, som vi vet, mer enn møbler, klær og dekor, og norske designskoler legger stadig mer vekt på rollen designere kan spille i å løse samfunnsproblemer – både i privat og offentlig sektor.

Hvordan kan designere jobbe for å redusere miljøutslipp og bidra til et bærekraftig samfunn? Hvordan kan man skape offentlige rom der barn kan bevege seg fritt og leke på sine egne betingelser?

Et mye omtalt eksempel på designeres viktige rolle i offentligheten var da et designteam med jobbet sammen med Oslo Universitetssykehus for å redusere ventetiden til kreftpasienter. Prosjektet klarte til slutt å få ventetiden ned fra tolv uker til syv dager!

Designinstituttet på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) rangeres i dag som et av verdens beste, og på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) kan du gå på utstillinger, konferanser og andre arrangementer med fokus på design og arkitektur.

Norske ikoner – gamle og nye

Da Norge mot slutten av 1960-tallet fant olje i Nordsjøen, ble produktdesign mindre prioritert, og designpionerene ble kanskje litt glemt i den store sammenhengen. Det prøver norske designentusiaster å gjøre noe med. Norwegian Icons er et initiativ som har som formål å fortelle verden om norsk design fra perioden 1940 til 1975. De har stilt ut i byer som London, Milano, Tokyo og New York, og har nå showroom i Oslo og Tokyo. Der kan du se mer enn 500 dekorative verker og møbler av blant andre Torbjørn Afdal, Grete Prytz Kittelsen, Tone Vigeland, Fredrik Kayser og Sven Ivar Dysthe.

Hvis du er på jakt etter nyere norsk design, skjer det mye spennende på for eksempel Hadeland Glassverk, som har blitt kjent for sine blåste kunstverk av glass. Glassverket utfordrer grensene mellom design og produksjon, og bruker i dag de samme metodene som for 250 år siden.

Selv om de fleste og mest kjente produktdesignerne tradisjonelt sett har vært menn, tar nå flere og flere kvinnelige designerne dekorens verden med storm. Se opp for arbeider signert av Ingrid Aspen, Kristine Bjaadal og Silje Nesdal.

3 nordmenn om norsk design

Designer Kristine Five Melvær

– Jeg tror norske designere har en stor grad av frihet i nye prosjekter. I motsetning til våre naboland mangler vi en sterk nasjonal industri, som ville fungert som en samlende, men også begrensende, plattform, sier Kristine Five Melvær, en prisvinnende designer som jobber med kjøkkentøy, lamper, møbler, tekstil og grafisk design.

– Siden mange designere søker etter partnere utenfor Norge, har det vært en tendens at hver enkelt designer dyrker sine personlige styrker, interesser og uttrykk. På den måten utvides et allerede rikt og bredt felt av ung norsk design.

Designer Andreas Engesvik

Oslo-baserte Andreas Engesvik er en internasjonalt kjent designer som blant arbeider med møbler og porselen. Han har jobbet for flere store merker, deriblant Iittala, Muuto, Fontana Arte, Ligne Roset og Asplund.

Hva er unikt med norsk design?
– Norsk design er friere og mer poetisk en annen skandinavisk design. Samtidig er den sterkt forankret i de skandinaviske tradisjonene, noe som er mer relevant enn noensinne.

Hvilken rolle har norsk design internasjonalt?
– Vi lever i en verden som er i konstant endring, noe som betyr at vi stadig må tenke nytt. Designløsninger fra vår del av verden kan bidra til å løse utfordringer andre steder. Oslo er et mekka for innovasjon og ny design.

Hva er drivkraften bak norsk design?
– Norsk design tar utgangspunkt i en sunnere form for forbruk. Det er en trend som kommer til å dominere fremover.

Hvordan kommer vi til å merke det?
– Det sikreste tegnet på denne trenden er at jeg ikke lenger har oversikt over alle nykommerne innen norsk design. For første gang på mange år har vi nå et sterkt og raskt voksende designmiljø.

Hvordan holder du deg oppdatert?
– Jeg tar ofte turen innom Norway Designs i Oslo, som selger en fin blanding av både klassisk og ny design.

Hva er ditt beste kjøp noensinne?
– Det må nok være Ekstrem-stolen jeg hadde hjemme før. Den ble designet av Terje Ekstrøm i 1972 og er et mesterverk i norsk designhistorie. I tillegg er den morsom å bruke.

Helt kort, hva kan vi forvente oss av norsk design?
– Først og fremst er den solid og funksjonell. I tillegg har folk en tendens til å bli følelsesmessig bundet til norsk design.

Modell Iselin Steiro

Norske Iselin Steiro har vært en internasjonalt kjent supermodell siden 2003. Hun har prydet Vogues forside utallige ganger, spilt David Bowie som ung mann i musikkvideoen «The stars are out tonight», og er rangert som «industry icon» av models.com. De siste årene har hun kombinert modellkarrieren med å studere arkitektur.

Hva er norsk designs største styrke?
– Den er stilren, enkel og praktisk – og også elegant, siden vi ofte bruker tradisjonelle materialer. Materialene utfyller designet uten å gå på bekostning av kreativiteten.

Hvor viktig er den «naturlige følelsen» for norsk designs posisjon på det internasjonale markedet?
– Jeg tror verden ser på vår design som naturlig og delvis urørt. Tradisjonelle materialer, som for eksempel ull, bidrar til å markere Norge og resten av Skandinavia. Ull har mange naturlige egenskaper, som at det puster, isolerer og holder på varmen også når det er vått, noe mange andre prøver å etterligne.

Blant personlige motefavoritter trekker Iselin fram Oslo-baserte F5, StudioBazar og Kollekted by.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt