Skip to main content

Gårdsaktiviteter

Ja, det ER gøy på landet! Hopp i høyet og kos med dyra på koselige besøksgårder, spis deilig gårdsmat og smak på perlende sider. Om sommeren kan du besøke en av Norges sjarmerende setre.

Lave skuldre, spontane smil og nye, firbente venner – en gårdsferie får hele familien grundig ned på jorda igjen. Å ta med barna til en av de mange flotte besøksgårdene eller levende setrene som finnes rundt omkring i landet vårt, er en super ferieopplevelse for familier, spesielt for de som har små, dyreglade barn. Flere steder kan du også være med på riding, og i Nordfjord kan du besøke den flotte fjordhesten

I tillegg finnes det mange fine gårdsbutikker og -kafeer, der du kan fråtse i lokale oster, eplemoster og sider. 

Besøksgårder for dyreelskere

Her kan ungene holde på i timevis med å kose med kaniner, mate høner og kanskje få seg en ridetur eller en løpetur med geitene! Bare pass på alt fra mobiltelefoner til hårstrikker – disse luringene spiser det meste! Når det er tid for påfyll av energi, kan dere ta turen innom gårdskafeen.

Alpakkavandring

En gårdsaktivitet som er blitt veldig populær, er å gå tur med en alpakka! Stadig flere norske gårder huser nå alpakkaer eller lamaer, siden de er svært ettertraktet på grunn av den myke, varme ullen, som brukes til å lage flotte strikkeplagg. De nysgjerrige dyrene er veldig morsomme turkamerater!

Seterkultur

Mange av gårdene ligger i særdeles vakre kulturlandskaper som også gir en god dose zen for voksne. Det samme gjelder setrene, som ofte ligger høyt til fjells, og som gir et innblikk i noen av de eldgamle norske setertradisjonene. I dag har norske sauer, kuer og geiter faktisk lovpåplagt «sommerferie» på utebeite, og mange er ute fra tidlig mai til nærmere september.

Ost i verdensklasse

Det saftige gresset gjør også melka ekstra sunn og god, og på mange av gårdene og setrene kan du prøve nydelige, hjemmelagde meieriprodukter i form av rømme, prim, nykinnet smør og ikke minst utrolig gode oster. Ofte blir det servert på hjemmebakt brød eller flatbrørd eller annen tradisjonsbakst. Geitekarameller blir også fort en favoritt blant de små!

Gårdsovernatting

En rekke norske gårder tilbyr gårdsovernatting. De er også fine baser for utforsking av nærområdet. De fleste har flotte områder for vandring, sykling, fiske og andre aktiviteter like i nærheten. Noen gårder tilbyr gårdsferie og -overnatting med svært høy standard, som skapt for en romantisk voksenferie. Her kan du slappe helt av, omgitt av rotnorske gårdstradisjoner – og også nyte fantastisk og særdeles kortreist mat.

Sider, eplemost og fruktgårder

Gull i glasset! De siste årene har det vært en boom i antall norske fruktbønder som satser på ulike nisjer innen gårdsmat og drikke. Bli med på eplemost- og sidersmaking, for eksempel i sidermekkaet Hardanger, og kjøp nyplukkede frukter fra gårdsutsalgene landet rundt i sesong. Eller bli med og plukk dem selv!

I Fruktbygda Gvarv i Telemark kan du vandre fra gård til gård mellom frukt- og vinmarker! Sov i en vintønne og besøk lokale låvebryggerier som bruker frukt som sin hovedingrediens.

Planlegg gårdsferien

Utforsk landets mange gårder og levende setre.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt