Skip to main content

Storbystedene med sjel

Fra legendariske pølsekiosker til royale vannhull og ærverdige hoteller: Disse urbane institusjonene er verdt en byferie i seg selv.

Enkelte steder er mer legendariske enn andre. Ekko av historie sitter klistret i veggene, og fortidens atmosfære holdes levende av nye generasjoners entusiasme.

Nylig ble et av disse norske landemerkene løftet fram av The Guardian. Den britiske avisen besøkte Syverkiosken i Oslo – en av de siste pølsekioskene i byen som opererer uavhengig av de store kjedene, og som har gjort det siden 1979.

– Jeg er fortapt i hotdog-himmelen, skriver avisens matskribent David Atkinson om pølsene Erlend Dahlbo disker opp med fra den snart 40 år gamle familieeide bua ved Alexander Kiellands plass.

I de kongelige eskapaders fotspor

Det finnes imidlertid mange andre steder i Norge som bugner av personlighet, historie og sjel – og som egenhendig rettferdiggjør et besøk til byen de ligger i.

Et av dem finner vi innerst i Vågen i Bergen. Dyvekes Vinkjeller baserer seg på historien om nederlandske Dyveke Sigbrittsdatter, som i en årrekke var den skandaliserte elskerinnen til kong Christian II av Norge og Danmark, og som døde under mystiske omstendigheter 21. september 1517.

Dyveke bodde i Hollendergaten 10, som ble oppført i sin nåværende form året etter bybrannen i 1702. Den stemningsfulle og autentiske vinkjelleren som er oppkalt etter henne ligger rett over gaten. Det prisbelønte restaureringsarbeidet er utført i samarbeid med Bergen kommune, Riksantikvaren og Byantikvaren.

I samme område av Bergen ligger Enhjørningen Fiskerestaurantbyens eldste av sitt slag, og en institusjon som strekker seg tilbake til hansatiden. Navnet Enhjørningen ble nevnt allerede i 1304, og tradisjonen ivaretas med stor flid på dette svært populære serveringsstedet blant lokalkjente bergensere.

Og så skal heller ikke Bergens egen stolthet innen pølsekiosker glemmes. Trekroneren i Kong Oscars gate startet allerede i 1948, og med et omfattende utvalg pølser – inkludert Europas største, med en vekt på overdådige 250 gram – lokker etablissementet sultne turister så vel som fastboende stamgjester.

Idyll i gamle Trondheim

I Midt-Norges hovedsete Trondheim mangler det heller ikke steder med historisk pondus og kontemporær sjarm.

Baklandet Skydsstation har blitt kalt “det kanskje koseligste stedet i Skandinavia” av ingen ringere enn National Geographic, og med utsikt til Nidarosdomen serverer innehaver Gurli Riis Holmen hjemmelaget mat og deilig kakao på sitt fineste servise.

Selve bygningen, som er den eneste i sitt slag som er fredet i gamlebyen Bakklandet, har historiske røtter tilbake til 1700-tallet.

15 minutter med buss unna sentrum ligger Skistua, som byr på en eventyrlig utsikt 436 meter over havet. Den tradisjonsrike “Skistuen ved Graakallen” ble åpnet i 1896, men etter et uheldig møte med en nyttårsrakett brant hytta ned til grunnen 1. januar 1947.

Etter flere år med forfall på 80- og 90-tallet ble det skikk på stua i det nye millenniet, og i dag kombinerer mange skituren med en matbit i disse vakre og rolige omgivelsene. Viltgryte, tomatsuppe og pannekaker er blant de enkle, men gode rettene som står på menyen.

Pølser og raketter

Vi kan ikke helt gi slipp på pølsene riktig ennå. I Tromsø er det nemlig et vel så legendarisk landemerke som de to nevnte pølsekioskene – nemlig Raketten Bar & Pølse, som står plassert – formet som en rakett – på Stortorget i byen.

«Løkkekiosken», som den opprinnelig het, ble reist av 18(!) år gamle Margit Løkke i 1911. Kiosken er allerede utpekt som kulturminne av Riksantikvaren, men et solid utvalg av ølsorter så vel som pølser sørger for et jevnt tilfang av besøkende og stamkunder som holder stedet levende.

Raketten drives i dag av Erlend Mogård-Larsen, som også styrer kunstprosjektet Salt i Oslo. Beskrivelsen av det vesle lokalet – «Norges minste bar siden 2014 og Tromsøs møteplass siden 1911» – er strengt tatt alene nok til å avlegge det en visitt. I august er i tillegg torget åsted for musikkfestivalen Rakettnatt, som har blitt en av Tromsø-sensommerens heftigste fester.

Mat for kropp og sjel

I Stavanger er et av de mest tradisjonsrike og populære landemerkene et bakeri. Fredriks har mettet sultne siddiser siden 1899, da Alfred Delin Fredriksen åpnet det som etterhvert har blitt byens lengslevende bakeri og konditori på Storhaug. Der ligger det fortsatt, og bedriften er fortsatt eid av familien Fredriksen.

Ifølge lokalkjente er spesialiteten horn med ost og skinke – med eller uten frø – men konditoriet fikser naturligvis også de deiligste og mest forseggjorte kaker til små og store anledninger.

En annen og enda eldre institusjon i vestlandsbyen er slakteren A.Idsøe. Den kjente kjøtt- og pølseforretningen ble etablert i 1828 og er faktisk byens eldste butikk.

For tørste voksne er barene Cardinal og Cementen to gode alternativer. Førstnevnte legger sin ære i å ha Norges største ølutvalg, med rundt 600 sorter tilgjengelig, mens sistnevnte i en årrekke har vært blant landsdelens sentrale konsertscener.

Munch, Ibsen og Madonna

Tilbake til Oslo, som selvsagt har langt flere legendariske steder med historisk sus å by på enn Syverkiosken. Vi pirker i isfjellet og plukker to.

Kunstnere, politikere, skuespillere og helt vanlige gjester spiser, skåler, krangler og blir venner igjen på Lorry, en ikonisk og særegen restaurant som befinner seg der Oslo sentrum møter vestkanten. Stedets historie strekker seg tilbake til 1870-tallet, og samme familie – gjennom tre generasjoner – har drevet landemerket de siste 60 årene.

Om en god natts søvn i en bygning fullstappet med historie tiltaler deg, er Grand Hotel i hovedstadens paradegate å anbefale. Her vanket i sin tid Evard Munch, Henrik Ibsen og den berømte/beryktede Kristianiabohemen på Grand Café, mens kjente fjes som Madonna, Bruce Springsteen og Barack Obama føyer seg inn i hotellets celebre tradisjon i våre dager.

Finn din favorittby

Klikk på ikonene på kartet for å få mer informasjon.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Planlegg reisen

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt