Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Expa Travel - Ekte opplevelser

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway
Den legendariske kiosken Raketten Bar & Pølse i Tromsø i Nord-Norge
Den legendariske kiosken Raketten Bar & Pølse i Tromsø i Nord-Norge
Raketten Bar & Pølse i Tromsø.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Raketten Bar & Pølse i Tromsø.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Storbystedene med sjel

Fra legendariske pølsekiosker til royale vannhull og ærverdige hoteller: Disse urbane institusjonene er verdt en byferie i seg selv.

Enkelte steder er mer legendariske enn andre. Ekko av historie sitter klistret i veggene, og fortidens atmosfære holdes levende av nye generasjoners entusiasme.   

Nylig ble et av disse norske landemerkene løftet fram av The Guardian. Den britiske avisen besøkte Syverkiosken i Oslo – en av de siste pølsekioskene i byen som opererer uavhengig av de store kjedene, og som har gjort det siden 1979.

– Jeg er fortapt i hotdog-himmelen, skriver avisens matskribent David Atkinson om pølsene Erlend Dahlbo disker opp med fra den snart 40 år gamle familieeide bua ved Alexander Kiellands plass.

Pølsekiosken Syverkiosken Oslo Østlandet
Syverkiosken i Oslo.
Photo: Didrick Stenersen

I de kongelige eskapaders fotspor

Det finnes imidlertid mange andre steder i Norge som bugner av personlighet, historie og sjel – og som egenhendig rettferdiggjør et besøk til byen de ligger i. 

Et av dem finner vi innerst i Vågen i Bergen. Dyvekes Vinkjeller baserer seg på historien om nederlandske Dyveke Sigbrittsdatter, som i en årrekke var den skandaliserte elskerinnen til kong Christian II av Norge og Danmark, og som døde under mystiske omstendigheter 21. september 1517.

Dyveke bodde i Hollendergaten 10, som ble oppført i sin nåværende form året etter bybrannen i 1702. Den stemningsfulle og autentiske vinkjelleren som er oppkalt etter henne ligger rett over gaten. Det prisbelønte restaureringsarbeidet er utført i samarbeid med Bergen kommune, Riksantikvaren og Byantikvaren.

I samme område av Bergen ligger Enhjørningen Fiskerestaurantbyens eldste av sitt slag, og en institusjon som strekker seg tilbake til hansatiden. Navnet Enhjørningen ble nevnt allerede i 1304, og tradisjonen ivaretas med stor flid på dette svært populære serveringsstedet blant lokalkjente bergensere.

Bryggen i Bergen ligger på Unesco's verdensarvliste
Bryggen i Bergen.
Photo: Florian Olbrechts

Og så skal heller ikke Bergens egen stolthet innen pølsekiosker glemmes. Trekroneren i Kong Oscars gate startet allerede i 1948, og med et omfattende utvalg pølser – inkludert Europas største, med en vekt på overdådige 250 gram – lokker etablissementet sultne turister så vel som fastboende stamgjester.

Idyll i gamle Trondheim

I Midt-Norges hovedsete Trondheim mangler det heller ikke steder med historisk pondus og kontemporær sjarm. 

Baklandet Skydsstation har blitt kalt “det kanskje koseligste stedet i Skandinavia” av ingen ringere enn National Geographic, og med utsikt til Nidarosdomen serverer innehaver Gurli Riis Holmen hjemmelaget mat og deilig kakao på sitt fineste servise. 

Restauranten Baklandet Skydsstation i Trondheim i Trøndelag
Baklandet Skydsstation i Trondheim.
Photo: Martin Håndlykken / Visitnorway.com

Selve bygningen, som er den eneste i sitt slag som er fredet i gamlebyen Bakklandet, har historiske røtter tilbake til 1700-tallet.

15 minutter med buss unna sentrum ligger Skistua, som byr på en eventyrlig utsikt 436 meter over havet. Den tradisjonsrike “Skistuen ved Graakallen” ble åpnet i 1896, men etter et uheldig møte med en nyttårsrakett brant hytta ned til grunnen 1. januar 1947. 

Etter flere år med forfall på 80- og 90-tallet ble det skikk på stua i det nye millenniet, og i dag kombinerer mange skituren med en matbit i disse vakre og rolige omgivelsene. Viltgryte, tomatsuppe og pannekaker er blant de enkle, men gode rettene som står på menyen.

Pølser og raketter

Vi kan ikke helt gi slipp på pølsene riktig ennå. I Tromsø er det nemlig et vel så legendarisk landemerke som de to nevnte pølsekioskene – nemlig Raketten Bar & Pølse, som står plassert – formet som en rakett – på Stortorget i byen.

«Løkkekiosken», som den opprinnelig het, ble reist av 18(!) år gamle Margit Løkke i 1911. Kiosken er allerede utpekt som kulturminne av Riksantikvaren, men et solid utvalg av ølsorter så vel som pølser sørger for et jevnt tilfang av besøkende og stamkunder som holder stedet levende.

Raketten drives i dag av Erlend Mogård-Larsen, som også styrer kunstprosjektet Salt i Oslo. Beskrivelsen av det vesle lokalet – «Norges minste bar siden 2014 og Tromsøs møteplass siden 1911» – er strengt tatt alene nok til å avlegge det en visitt. I august er i tillegg torget åsted for musikkfestivalen Rakettnatt, som har blitt en av Tromsø-sensommerens heftigste fester.

Den legendariske kiosken Raketten Bar & Pølse i Tromsø i Nord-Norge
Raketten Bar & Pølse i Tromsø.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Mat for kropp og sjel

I Stavanger er et av de mest tradisjonsrike og populære landemerkene et bakeri. Fredriks har mettet sultne siddiser siden 1899, da Alfred Delin Fredriksen åpnet det som etterhvert har blitt byens lengslevende bakeri og konditori på Storhaug. Der ligger det fortsatt, og bedriften er fortsatt eid av familien Fredriksen. 

Ifølge lokalkjente er spesialiteten horn med ost og skinke – med eller uten frø – men konditoriet fikser naturligvis også de deiligste og mest forseggjorte kaker til små og store anledninger.

En annen og enda eldre institusjon i vestlandsbyen er slakteren A.Idsøe. Den kjente kjøtt- og pølseforretningen ble etablert i 1828 og er faktisk byens eldste butikk.   

For tørste voksne er barene Cardinal og Cementen to gode alternativer. Førstnevnte legger sin ære i å ha Norges største ølutvalg, med rundt 600 sorter tilgjengelig, mens sistnevnte i en årrekke har vært blant landsdelens sentrale konsertscener.

Munch, Ibsen og Madonna

Tilbake til Oslo, som selvsagt har langt flere legendariske steder med historisk sus å by på enn Syverkiosken. Vi pirker i isfjellet og plukker to.

Kunstnere, politikere, skuespillere og helt vanlige gjester spiser, skåler, krangler og blir venner igjen på Lorry, en ikonisk og særegen restaurant som befinner seg der Oslo sentrum møter vestkanten. Stedets historie strekker seg tilbake til 1870-tallet, og samme familie – gjennom tre generasjoner – har drevet landemerket de siste 60 årene.

Restauranten Lorry i Oslo på Østlandet
Lorry i Oslo.
Photo: Visit Oslo / Tord Baklund

Om en god natts søvn i en bygning fullstappet med historie tiltaler deg, er Grand Hotel i hovedstadens paradegate å anbefale. Her vanket i sin tid Evard Munch, Henrik Ibsen og den berømte/beryktede Kristianiabohemen på Grand Café, mens kjente fjes som Madonna, Bruce Springsteen og Barack Obama føyer seg inn i hotellets celebre tradisjon i våre dager.

Utforsk våre storbyer

Få tips fra lokalkjente for spennende helgeturer i Norges største byer. 

Finn din favorittby

Klikk på ikonene på kartet for å få mer informasjon.

Finn din favorittby i Norge
Få alle tipsene til hva du bør se og gjøre i Oslo, inkludert noen store attraksjoner som det spektakulære MUNCH museet og… Read more
Oslo
Hvor reiser du når du har lyst til å kjenne på storbypulsen, men samtidig ønsker deg avslappet småbysjarm? Til Bergen,… Read more
Bergen
I Trondheim venter en smakfull miks av koselige nabolag, historiske attraksjoner og toppmoderne museer og spisesteder.  Read more
Trondheim
Tromsø byr på en unik blanding av urbant storbyliv og naturfenomener som nordlys og midnattssol.    Read more
Tromsø
Stavanger byr på koselige gater, trendy gatekunst og noen av landets beste restauranter. Byen er også en super base for naturattraksjoner… Read more
Stavanger
Kristiansand er mange nordmenns feriefavoritt, og her finner du Dyreparken, den hvitmalte Posebyen og skjærgården med sine deilige… Read more
Kristiansand
Som Saltens lille storby byr Bodø på en herlig kombinasjon av naturbaserte aktiviteter og kulturelle opplevelser. Bestig høye… Read more
Bodø
På Sunnmøre kan du vandre, stå på ski, beundre Ålesunds jugendstilarkitektur, utforske fjordene eller simpelthen bare… Read more
Ålesund
Andre byer som er verdt et besøk
Brosteinsgater, idyllisk skjærgård og et av Norges smaleste hus venter i Tvedestrand, Bokbyen ved Skagerrak. Read more
Tvedestrand
Fra Romsdalseggen og Trollveggen til Raumabanen og Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen – rundt Åndalsnes finner du flere… Read more
Åndalsnes
På Nordvestlandet, helt ytterst i havgapet, venter deilig klippfisk, festivaler og verdens vakreste bilreise langs Atlanterhavsveien. Read more
Kristiansund
Molde har en prima beliggenhet midt mellom noen av Vestlandets mest kjente attraksjoner. Opplev Europas nest eldste jazzfestival, Moldejazz, nyt den… Read more
Molde
Ute etter sol, sommer og festival? Men også historie og naturskjønne omgivelser? Da er Larvik og Stavern stedet for deg! Du kommer… Read more
Larvik
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Planlegg reisen

  Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag! 

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Nyt Norge

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbake til toppen