Skip to main content

Norges beste steder for
sjokolade-elskere

Har du noen gang smakt sjokolade med brunost? Eller kombinasjonen sjokolade og blåskimmelost?

Dyktige konfekt- og sjokolademakere eksperimenterer med nye smakskombinasjoner, med ingredienser fra den norske naturen.

Som søte multer. Veldig godt alene, men eksepsjonelt godt sammen med kvalitetssjokolade.

Og havsalt, hentet opp av verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen.

Søtt og salt, en uslåelig kombinasjon.

Bli med på en søt reise gjennom landet, og finn ut hvor du bør reise for den beste gourmetsjokoladen i Norge!

Nordmenns kjærlighet til sjokolade

I 1889 åpnet en liten sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo. Fabrikken Freia, oppkalt etter kona til en av eierne, hadde en treg start, helt til Melkesjokoladen ble introdusert i 1906. Senere, i 1926, kunne man se norske kyr på sommerbeite på emballasjen, og det ble satt fokus på melkeinnholdet i sjokoladen. Meieriene oppfordret nordmenn til å drikke mer melk, mens Freia promoterte seg med slagordet «Spis mer melk».

I dag er Freia og Nidar de største sjokoladeprodusentene i Norge, og melkesjokoladen er fortsatt veldig populær. Kanskje takket være den friske, norske melken som gjør melkesjokoladen fløyelsmyk og god?

Melkesjokolade er godt, men du får også tak i langt mer dristige smakskombinasjoner. Besøker du en av våre små, lokale sjokoladefabrikker, kan du få smake på små, håndlagde kunstverk med helt unike ingredienser. Kanskje du finner en ny favorittsjokolade?

Bli med på en sjokoladereise gjennom Norge!

Nordnorsk sjokolade

– Jeg ble lært opp i Frankrike, og derfor bruker jeg mye franske teknikker, men jeg henter også inspirasjon fra den norske kulturen. I tillegg prøver jeg å bruke så mange lokale ingredienser som mulig, forteller konditor Craig Alibone.

Craig studerte ved École Nationale Supérieure de Pâtisserie i Yssingeux, der han ble undervist av noen av verdens største konditorer, som Bruno Moncudiol, Sébastien Serveux og Jean Marc Guillot.

Etter å ha forelsket seg i ei jente fra Bodø, flyttet Craig til byen, og i 2020 introduserte engelskmannen Nord-Norge for sin prisvinnende sjokolade med konditoriet Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria.

– Kjæresten min har familie på Hamarøy, og de har en stor eiendom der det vokser mye frukt og bær. Hver sommer drar jeg dit og høster, så bruker vi det jeg finner, som for eksempel blåbær og multer, i sjokoladen og kakene vi produserer. Jeg liker å bruke ingredienser i sesong, forteller Craig.

Bodøværingene har lagt sin elsk på Craigs sjokolade med salt karamell, som er hans mestselgende produkt. De små konfektbitene ser ut som kunstverk, med blått og hvitt mønster, etterlignet av Saltstraumen, Norges sterkeste malstrøm, som ligger rett utenfor byen. Sjokoladen inneholder Arctic Salt, som produseres av vann fra strømmen.

– Jeg liker å bruke smaker folk gjenkjenner, men som ikke nødvendigvis brukes i kombinasjon med sjokolade. Tanken er å utfordre hvordan folk tenker og ser på sjokolade, sier Craig.

Craig lager også noen mer uvanlige sjokolader. Kunne du tenke deg å prøve en sjokoladeplate med smak av eik? Kombinasjonen høres kanskje litt rar ut, men sjokoladeplaten fikk bronse i den internasjonale sjokoladekonkurransen International AoC Award i 2019, og er definitivt verdt en smak. En annen smakskombinasjon du også bør prøve, er sjokolade og olivenolje – en fantastisk match.

– Olivenolje passer perfekt sammen med sjokolade. Oljen gir en fantastisk munnfølelse, forklarer Craig.

Mens du er i nord, bør du også besøke Heidis Sjokoladedrøm på Dønna på Helgelandskysten – kanskje Norges minste sjokoladefabrikk. Heidi lager all sjokoladen for hånd, i tillegg serverer hun god, nybrent kaffe, lokalprodusert rabarbrajuice og andre lokale skatter. Har du lyst, kan du også lære mer om sjokoladefaget og få en omvisning i produksjonslokalet.

Etter mye godsaker i nord, er du kanskje klar for å bevege deg sørover til Trøndelag? I den lille bygda Selbu lager Jentene på Tunet fantastisk sjokolade, inkludert en nordlyssjokolade med smak av solbær, salt karamell og mango.

Fjordsjokolade

Et annet sted du bør besøke, er Geiranger Sjokolade. Fabrikken ligger vakkert til i et båthus, like ved Geirangerfjorden – en del av UNESCOs verdensarv.

Du kan booke et besøk i fabrikken, der du selv kan få prøve deg som sjokolademaker – i tillegg til å smake fantastisk sjokolade, så klart!

Geiranger Sjokolade eksperimenterer med flere ulike smaker, inkludert brunost, som gir sjokoladen en karamellignende smak. En annen spennende kombinasjon du bør prøve, er sjokolade med blåskimmelost. Fabrikken lager nemlig en egen sjokolade med Kraftkar, en norsk ost som har vunnet flere internasjonale utmerkelser de siste årene, og som ble kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards i 2016.

Fabrikken produserer også sjokolade med smak av den populære akevitten Gammel Opland, i tillegg til den uslåelige kombinasjonen sjokolade og lakris.

En annen sjokoladeprodusent, som ligger ved en annen fjord, er Fjåk ved Hardangerfjorden. Prøv melkesjokoladen deres med smak av norsk sopp, blåbærsjokoladen, eller kanskje det frister med reinsdyrlav- og tyttebærsjokolade? Du finner de spennende sjokoladeplatene i flere butikker på Vestlandet.

Reiser du til Stavanger, finner du sjokoladefabrikken Chili Chocolate midt i hjertet av byen. Fra sjokoladebutikken kan du se rett inn i produksjonen! Som navnet kanskje tilsier, selger Chili Chocolate også chiliprodukter, inkludert marmelade, honning, og selvsagt også sjokolade med chili.

Mens du først er i Stavanger, bør du også besøke Sjokoladepiken – et koselig sted med søte sjokolader.

Sjokolade på Østlandet

La oss dra videre til Østlandet, der du finner flere fantastiske sjokoladefabrikker og butikker.

På Kvarstad i Ringsaker, nær E6, ligger Kvarstad Sjokolade – et koselig familiedrevet sted som serverer smakfull konfekt. Kvarstad har også en koselig gårdskafé med lokale favoritter på menyen.

Kjører du i 30 minutter fra Kvarstad, kommer du til Gjøvik Sjokolade. Der kan du smake fantastisk, håndlaget sjokolade og frisk, italiensk gelato.

Søtsaker i hovedstaden

Et besøk hos Pascal, er et must for alle med søtsug i Oslo. Pascal revolusjonerte kake-Norge med sine smakfulle kaker, konfekt og makroner, og konditoren regnes som en av verdens beste i sitt fag.

Smak Pascals hjerteformede konfekt, fylt med deilig salt karamell, eller skjem bort deg selv med hans petite fours.

Når du først er i Oslo, bør du også stikke innom Mathallen, hovedstadens store markedsplass for spennende matvarer og kvalitetsingredienser. I Mathallen finner du flere spennende sjokolader, laget av småskalaprodusenter.

Sulten på mer? Hotel Bristol serverer en nydelig, hjemmelaget varm sjokolade, som virkelig er verdt å prøve. Eller kanskje du vil prøve oppskriften selv hjemme?

Om du reiser gjennom Norge, er et godt tips å stoppe innom en gårdsbutikk! Gårdsbutikkene selger mange fantastiske lokale varer, også ofte inkludert lokalprodusert sjokolade.

Finn et sjokoladested

Søtt og godt

Eplekake fra Fruktbygda, varm sjokolade fra Hotel Bristol og masse annet godt!

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt