Skip to main content

11 tips til sommerferie med familien

Karuseller, klatreparker, fartsfylte aktiviteter og massevis av gøy på landet! Norge er en naturlig fornøyelsespark, full av familievennlig moro. Her er elleve tips til ting dere kan finne på i sommer.

1. På to hjul i svingene

Pirr adrenalinet og sykkelferdighetene i en av Norges mange, tøffe terrengsykkelparker. Eller hvorfor ikke dra på sykkelferie? Nye inntrykk venter rundt hver sving. Husk å legge inn morsomme opplevelser utenfor sykkelsetet underveis, og ikke planlegg for lange eller for krevende etapper. Om dere vil sykle langt eller kort, langs landevei på en av disse 13 fantastiske sykkelturene eller på stier i skogen eller fjellet, velger dere selv. Med EL-sykkel er dette en ferieform som passer for de fleste!

2. Barnas drømmereisemål

La barna være med å velge feriemålet! De vil garantert bli veldig glade hvis dere legger turen innom et sted som er spesielt tilrettelagt for action og moro. Over hele landet bugner det av morsomme attraksjoner, dyreparker, fornøyelsesparker,inne- ogutendørsmuseer og klatre- og aktivitetsparker,der alt er lagt supert tilrette for familier.

3. Gøy på landet

Stadig flere norske gårder åpner dørene for både overnattingsgjester og gårdsbesøk, og inviterer ofte til kos med dyrene, bugnende gårdsbutikker og masse boltreplass for barna på et stort, idyllisk tun. Kanskje får minsten til og med lov til å prøvesitte en ekte traktor? Kort sagt: En gårdsferie eller besøk på en aktivitetsgård vil gi både barn og voksne gode minner for livet. Dere kan også besøke mange flotte setre i den norske fjellheimen.

4. Ut på tur

Å gå på tur sammen kan være en magisk opplevelse, bare husk å legge opp dagen etter vær og dagsform. Her får du ti lure, barnevennlige turtips som gjør turen til et hyggelig prosjekt for hele familien.

Norge er fullt av flotte turmål, enten dere vil gå i fjellet, i skogen eller nær byen. For de minste kan en liten tur til nærmeste skogstjern være et eventyr – spesielt med litt «sjokoladebensin» og noen leker i sekken. Etter hvert som barna blir større, blir målet ofte en motivasjon i seg selv, i form av en fjelltopp eller en seter som selger nysmurte lefser.

5. Helt vilt

Barn elsker dyr! Og i landets fine dyrehager, fjellgårder og viltparkerkan dere komme tett på dem. Mange steder har eksotiske nordiske dyr som bjørn, ulv (i Namsskogan familiepark kan du sove med dem!) og gaupe. I elgparkene kan dere også treffe skogens konge. Kanskje får dere til og med klappe en?

Hvis dere ønsker å se dyrene i det fri, kan dere bli med på en guidet safari og se elg, moskus, ørn eller bever. Eller bli med på hvalsafari i for eksempel Vesterålen eller Tromsø. 

6. På eventyr i naturen

Naturen vår er ikke bare vakker, den er også et fantastisk lekeland– med store opplevelser for alle! Ta med familien og utforsk istårn, istunneler og issprekker på brevandring. Overvinn bratte fjellsider trygt og luftig i en via ferrata. Bli ett med landskapet på ridetur eller sus gjennom det bak et hundespann.

7. Gøy på vannet

Det er alltid moro med vann! Det vet alle som har vært barn en gang. Prøv å holde balansen på et SUP-brett eller svøm med fisk på en snorklesafari.

Med verdens nest lengste kystlinje, 239 057 øyer og flere tusen innsjøer er Norge også et eldorado for padling. Lær dere kunsten på et kurs eller bli med på en organisert padletur, eller lei en kano eller kajakk og utforsk på egen hånd.

Hvis dere ønsker litt mer fart, kan dere teste surfing. I mange elver er det også tilbud om familievennlig rafting og juving. Vått og gøy blir det garantert – og stas å fortelle om etter ferien!

8. Våkne opp til noe helt spesielt

Familieferien er tiden for å skape spesielle øyeblikk, og hva kan da være bedre enn å sove og våkne opp på høyde med ekornene, i en av Norges mange tretopphytter? Eller kanskje dere heller vil lytte til bølgene under en sveipende fyrlykt på et av våre mange overnattingsfyr? Sove i en yurt, glassiglo, lavvo eller kokong på et glampingsted, eller leke hele dagen på en barnevennlig campingplass, der alt er lagt til rette for barna? Et vell av unike og morsomme overnattingssteder venter på dere!

9. Dresinsykling

Bortglemte jernbanelinjer kan virkelig vekke fantasien til live. Ta med hele familien og tråkk bortover skinnegangen på en dresin. Dere kan leie farkosten i både Valdres, Numedal, Namsos og Flekkefjord. Turene går langs nedlagte toglinjer, garantert uten møtende tog. Derimot kan vi garantere morsomme turopplevelser og artige ferieminner både for store og små.

10. Oppdag en ny verden

Hvis det er dårlig vær ute, venter heldigvis massevis av muligheter inne. Norge bugner av spennende museer og opplevelsessentre for barn. Flere av landets største museer har faktisk egne utstillinger for de minste. Reis tusenvis av år tilbake i tid, prøv dere som vikinger eller lær om naturens store og små mysterier. Mange av opplevelsessentrene har interaktive installasjoner, utstillinger, vitenshow og omvisninger – nok til å holde ungene gående i timevis.

11. Hopp i havet

… eller en deilig, blank innsjø. Ingen sommer uten bading! Norskekysten er heldigvis full av flotte strender og badesteder, fra langgrunne paradiser for de minste til heftige surfestrender og glattskurte svaberg som innbyr til både svalestup og bomba. Med over 200 000 øyer og bukter bør det dessuten være enkelt å finne en liten vik eller holme dere kan ha nesten for dere selv. Kanskje dere oppdager en ny, litt hemmelig favorittbadeplass i sommer? Og husk at det også finnes et vell av flotte strender og badeplasser langs innsjøene våre også! 

Bo godt på et hotell eller lei en koselig hytte eller feriehus – eller bo på en av Norges mest barnevennlige campingplasser

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt