Skip to main content

Midnattssolen er ikke bare et naturfenomen – det er nesten som en tilstand her i Nord-Norge. Ikke bli forundret hvis det plutselig blir umulig å gå å legge seg. Når sola skinner midt på natten, MÅ man bare fortsette å være ute! Og ikke bli overrasket hvis naboen banker på for å ta en kopp kaffe eller drar på fisketur, selv om det egentlig er langt over leggetid.

Du har ekstra mange timer til å finne på gøyale ting når du reiser nord for polarsirkelen om sommeren. Her er våre beste tips til ulike aktiviteter under midnattssolen.

1. Strandliv

Sol og strandferie hører sammen – og bading, hvis du er tøff nok! Når midnattssolen flommer, er det få ting i livet som er bedre enn en tur til en av Nord-Norges kritthvite strender. Mange av dem vender mot vest eller nord, så du får den perfekte utsikten til sola når den står på sitt laveste. Ofte er det en campingplass i nærheten, så du kan bo tett på naturen. Handle gjerne lokal mat, som oster, fisk og spekemat, og lag en herlig piknik. Ikke glem noe godt i glasset, for eksempel fra et lokalt bryggeri. Nyt!

2. Cruise under midnattsolen

Det er på havet det kanskje er aller beste å være. Blir du med på et cruise med Hurtigruten eller Havila langs den vakre kysten i nord, får du se havet og midnattssola fra første klasse. I tillegg kan du bli med på spennende aktiviteter og utflukter.

Mange andre aktører tilbyr ulike former for midnattssolcruise med rib eller mindre båter, for eksempel inn i den vakre Trollfjorden mellom Lofoten og Vesterålen og i farvannene rundt Tromsø. Noen ganger er ørnesafari inkludert – det kryr av disse mektige fuglene langs kysten.

3. Nattevandring

Det er ingen grunn til å sove bort sommernatten når den er så vakker. I nord er det tusenvis av eventyrlig fjell og kjerreveier som venter på at du skal ta deg en tur – når som helst på døgnet. Det er også mulig å haike opp på fjellet med en gondolbane flere steder, for eksempel i Tromsø og Narvik. Her er noen ekstra fine turer å ta under midnattssolen.

4. Fisketur og hvalsafari

Havet er åpent 24 timer i døgnet det også, og fisken biter spesielt villig om natten. Er du riktig heldig, kan du putre rundt på blikkstille vann og bare kjenne at livet er godt. Båter og utstyr kan leies nesten overalt, og du kan bli med på arrangerte fisketurer også midt på natten. Forhør deg lokalt om mulighetene.

Eller kanskje du vil beundre noen av havets største skapninger? Sett kursen mot Vesterålen og bli med på hvalsafari fra Andenes eller Stø. Synet av de majestetiske dyrene i det unike sommerlyset er noe du sent vil glemme! Du kan også dra på safari for å se lundefugl, havørn, sel og andre arktiske dyr og fugler.

5. Padletur i skjærgården

Tenk deg å padle ut sent på kvelden, og gjøre strandhugg på en kritthvit, uberørt strand. Bare du, måkene, havet og himmelen. Og kanskje noen du er glad i. Mange steder i Nord-Norge er velsignet med fantastiske skjærgårder eller beskyttede fjorder, og du kan ofte leie kajakk, SUP eller robåt. Havet er imidlertid fortsatt iskaldt og kan være røft selv på sommerstid så langt nord, derfor er det lurt å padle i tørrdrakt og med en erfaren guide.

Se nærmere på noen padleturer under midnattssolen under, eller sjekk ut flere padletilbud i Nord-Norge.

6. Sykling i lav sol

Ta med sykkelen på øyhopping, for eksempel langs den vakre Helgelandskysten. Det enkleste er å bestille en ferdigpakket tur, der det bare er å møte opp og tråkke i vei.

Du kan leie sykler flere steder i regionen, og el-sykler kan være et lurt valg når du får nordavinden rett imot. I sommerferien kan det være smart å sykle noen av de mest trafikkerte etappene på kveldstid, når verden har falt litt til ro.

Landeveissykling er i tillegg populært i deler av Salten, Lofoten, Vesterålen og Senja.

De som elsker terrengsykling, vil også trives godt her – landskapet er jo helt rått! Du må ferdes varsomt siden naturen er sårbar, men det finnes kule områder for terrengsykling blant annet i Narvik og Lyngenfjord. I Finnmark kan sykle over vidda og overnatte på turisthytter underveis.

7. Unike overnattinger

Dersom du skal nordover, hører det med å sove minst en natt – eller så mange du kan – i en stemningsfull rorbu eller et sjøhus, i et fyr eller glampingtelt, på en havcamping, eller et annet unikt overnattingssted. Ingenting slår utsikten over hav, himmel og midnattssol. Så kan du sitte i solveggen og klype deg i armen etter en lang og spennende dag.

Få en oversikt over overnattingsmulighetene i Nord-Norge og finn stedene som passer deg!

8. Gjør som de lokale

De ekstra timene med lys fra midnattssolen gjør festivalsesongen i nord til noe helt spesielt. Sjekk ut urfolkfestivalen Riddu Riđđu i Manndalen, padlefestivalen Arctic Sea Kayak Race eller Festspillene i Nord-Norge i Harstad. På Trænafestivalen på Helgelandskysten kan du bli med på konsert inne i en grotte.

Uteservering er naturligvis også populært om sommeren – her er det lyst til langt etter stengetid! Er du i Tromsø, bør du dessuten få med deg en stemningsfull midnattssolkonsert i Ishavskatedralen.

9. Andre ting du kan gjøre

Det finnes også mange ting du bare kan oppleve her nord. Hva med å bli med på kongekrabbesafari utenfor Kirkenes, spille golf i midnattssola, ri på hvite strender, kose med elleville huskyvalper eller gå Norge på tvers ved Narvik? Sistnevnte er ikke så vanskelig som det høres ut, men du kan også haike med Ofotbanen.

I nord kommer du tett på den samiske kulturen, spesielt i områdene rundt Alta, Karasjok og Kautokeino. Kanskje du får høre en joik eller to?

Varanger er en av planetens beste destinasjoner for arktisk fuglekikking, mens Saltstraumen utenfor Bodø er verdens sterkeste malstrøm. Du kan likevel bli med en instruktør og dykke i strømmen – den er faktisk et av de mest berømte stedene å dykke her til lands.

10. Populære steder å se midnattssolen

Det ultimate stedet er kanskje Nordkapp, et av Fastlands-Norges aller nordligste punkter. Sommarøy og Kvaløya utenfor Tromsø er også populære steder, i likhet med yttersida av øyrikene Lofoten, Vesterålen og Senja. I Salten og langs Helgelandskysten er det populært å kjøre Kystriksveien, en av verdens flotteste veistrekninger. I Bodø kan du nyte skuet fra en av byens superkule takterrasser.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt