Besøk et sted det er godt å være
Arkitektur som får deg til å føle deg bra
Det er noen steder du kommer til …
… der du bare vil bli for alltid.
Steder som gir deg ro og gjør at du føler deg i ett med naturen …
… eller som skjerper sansene dine og gjør at du knytter bånd til andre mennesker.
Steder der du vil stoppe opp og ta en pause …
… og der du kan se ting fra et nytt perspektiv.
«Er det en bygning? Er det et landskap? Er det en skulptur?»
Jenny B. Osuldsen, professor i landskapsarkitektur
Eller er det rett og slett den dype, menneskelige drivkraften, trangen til å trosse naturkreftene, som gjør at vibygger ly på øde, ofte ugjestmilde steder?
Eller i urbane episentre.
Et finkulturelt Operahus forvandlet til et duvende «isflak» i havnen, elsket og benyttet av alle.
Noen ganger besøker du et sted, en bygning, et lite samfunn, eller til og med et nabolag, og det føles veldig godt bare å være der. Men hva er det med et sted som gir deg den følelsen, og hvor i landet kan du finne dem?
Hva gjør et sted til et godt sted?
Arkitektur, design og menneskelig oppfinnsomhet kan være kraftige virkemidler for å skape elle rendre et sted eller et spesielt rom, og for å påvirke hvordan vi føler oss.
En tidligere spøkelsesby eller et forlatt fiskevær kan få nytt liv som et kreativt og kunstnerisk møtepunkt. På en avsidesliggende klippe, i skogen, eller utenfor et travelt sykehus kan vi bygge tilfluktssteder som kan gi oss ly og beskyttelse for både mektige naturkrefter og hverdagsproblemer.
En bygning kan gi rom for ikke bare deg og kroppen din, men for tanker og nye perspektiver.
Men hvordan kan arkitektur, design og menneskets kreativitet forandre et sted? Hvordan kan det forsterke de gode egenskapene, stedsånden og få både lokale og tilreisende til å føle seg komfortable og påkoblet der?
Hvorfor er dette et godt sted? Hvorfor føler vi oss så vel her?
Opera til folket
– Det er ikke bare bygningen som påvirker hvordan vi opplever den. Det er alltid stedet og konteksten, og det kan også være folkene som er der. Det kan være nesten hva som helst, sier Jenny B. Osuldsen, professor i landskapsarkitektur og partner hos Snøhetta, som er ansett som et av de mest innovative arkitektfirmaene i verden.
– Hvis vi klarer å skape en bygning som gir dette lille ekstra … Så er det slik vi liker arkitektur. Når den rører oss som mennesker, fortsetter hun.
Snøhetta tegnet et av Norges mest suksessrike byggverk i moderne tid, Operaen i Oslo. Her myldrer det alltid av skuelystne mennesker som går på sightseeing på taket, er på date, prater, klatrer og løper. Eller bare hører på musikk, mens de ser på den glitrende Oslofjorden. Du kan også ta en svømmetur på Operastranda ved siden av, etterfulgt av en varmende badstue, før du tar på deg høye hæler og får med deg en moderne utgave av «Elektra.»
Et sted med en twist
Men dette er ikke det eneste stedet som bringer kunst til folket. Mennesker fra hele verden strømmer til Kistefos i Hadeland, som er blitt et av Europas mest imponerende og unike kunstsentre.
– Jeg husker første gangen jeg kom hit. Jeg parkerte bilen og tenkte at jeg var på feil sted. Hvordan kunne det være et kunstmuseum her ute? sier Kate Smith, kurator ved Kistefosmuseet.
Det som en gang var en nedslitt tresliperi langt ute i skogen, en times kjøretur utenfor Oslo, er blitt til dette store, oppsiktsvekkende museumsanlegget, omgitt av en skulpturpark som er fylt med kunst i verdensklasse.
Kunst for alle
Her kan lekne barn og bestemødre, naturelskere og kunstelskere oppleve mange av verdens mest kjente samtidskunstnere, som Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Bjarne Melgaard, Tony Cragg, Elmgreen & Dragset, Fernando Botero og Jeppe Hein, for å nevne noen.
– Folk beveger seg friere her, og interaksjonen med kunsten er mye mer uformell enn i tradisjonelle kunstinstitusjoner. Mens andre kunstgallerier kan være storslåtte og imponerende i utseende, kan folk her på Kistefos være ute i naturen, ta en tur i skogen og plutselig snuble over fantastiske kunstverk på internasjonalt nivå, sier Kate Smith.
Den mest slående bygningen, som virkelig satte stedet på kunstverdenens kart, er kunstgalleriet The Twist, som også fungerer som bro og utsiktspunkt, designet av Bjarke Ingles Group (BIG). Eller er det en enorm skulptur i seg selv?
Hvordan gir du nytt liv til en nedslitt tremassefabrikk langt ute i skogen?
Fyll den med noe av verdens beste samtidskunst!
Spesielle steder
Operahuset og Kistefos er bare to eksempler på Norges mange gode steder å være og besøke! Vi har mange flere bygninger og små og store lokalsamfunn som har denne x-faktoren som gjør folk litt ekstra fornøyde, avslappede og kreative.
Se vår korte (10 minutter) dokumentar der vi spør «Hva gjør et sted til et godt sted å være?». Bli med på reisen vår for å finne svaret!
Fra Kistefos og en moderne skole i tre, til en hytte som gir alvorlig syke barn og deres familier et pusterom, rett ved siden av Radiumhospitalet. Besøk et luksushotell på Inderøy som går i ett med naturen, og fiskerlandsbyen i Vesterålen som nektet å dø, og i stedet ble forvandlet til noe overraskende urbant.
Se listen nedenfor for en rekke gode steder og unike konstruksjoner over hele landet.
1. Et godt sted å bo
En banebrytende hotelldrøm, vakkert integrert i landskapet rundt.
Det er med god grunn at det familieeide hotellet, Øyna Kulturlandskapshotell på Inderøy i Trøndelag, kom på det anerkjente reisemagasinet Fodor's Travel sin liste over «Verdens mest utrolige hoteller» i 2022.
Utsikten over Trondheimsfjorden og Fosenalpene fra de 18 moderne rommene, gir deg følelsen av å sveve. Hopp på en sykkel og utforsk de mange gårdsbutikkene, koselige bakeriene og galleriene langs Den Gyldne Omvei på Inderøy.
Du vil finne mange gode overnattingssteder i Norge, der hotellet er destinasjonen i seg selv. Sjekk inn på prisbelønte Juvet Landskapshotell, Manshausen, eller på et av våre vakre, historiske trehoteller, for eksempel Dalen Hotel, Hotel Union Øye, Walaker Hotell og Utne Hotel.
2. Veien til god arkitektur
La reisen være målet!
Legg ut på biltur langs noen av Norges flotteste veistrekninger. Gjennom variert natur, langs kyst og fjorder, fjell og fosser, og opplev hvordan kunst, design og arkitektur kan løfte det dramatiske landskapet rundt deg og føre deg enda nærmere naturen.
Våre 18 Nasjonale turistveger er blitt forvandlet til arkitektoniske underverker. Oppdag overraskende kunst, vakre turer, spektakulære utsiktspunkt, og ikke minst: verdens vakreste (og dyreste) toaletter!
3. Et urbant fiskevær
Fiskebåter, gourmetmat, kunst og et topp moderne innspillingsstudio!
Finn ut hvordan Nyksund i Vesterålen ble forvandlet fra en t spøkelsesaktig, nedslitt fiskevær i havgapet, til et av de mest overraskende og smakfulle reisemålene i Nord-Norge, med flere restauranter, gallerier og sjarmerende hoteller.
4. En moderne gapahuk
Vi trenger alle ly, spesielt mot vær og vind.
Da trenger du et koselig hi å krype inn i. De norske arkitektene hos Biotope kombinerer fagfeltet arkitektur med en dyp lidenskap for natur og friluftsliv. De har designet noen av verdens vakreste og prisvinnende dagturhytter, fuglekikker-skjul, gapahuker og friluftsamfi, som finnes over hele landet og er åpne for alle.
Nyt stillheten, utsikten og det skiftende lyset, slik som fra dagsturhytta på Øksfjordfjellet i Nord-Norge. Ikke glem å ta med kikkerten!
5. En (rund)tur blant tretoppene
Et godt sted skal være tilgjengelig for alle. Et utmerket eksempel på dette er Tretoppveien i Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Her kan du trille eller rusle en tur i skogen … 15 meter over bakken! Tretoppveien er rullestol- og barnevognvennlig og tar deg opp til en utsiktsplattform med 45 meter i diameter på toppen av Klokkarhamaren. Pakk med egen lunsj som du kan nyte på en av rasteplassene med fantastisk utsikt over innsjøene.
Du bør også sjekke ut landets lengste tårntur,i Stovnertårnet utsiktstårn, som slynger seg opp mellom trærne på Stovner i Oslo. Det er også trillevennlig.
6. Et koselig tilfluktssted
Et godt sted er som en varm klem, og en hytte gir en umiddelbar følelse av å være både ute og inne på samme tid.
I mer enn tusen år har vi nordmenn bygget hytter for å beskytte oss mot de kalde vinternettene. Det er her vi kommer for å slappe av, for å samles foran peisen, lese bøker, spille familiespill og ha kvalitetstid med våre nære og kjære.
Nesten alle hytter her til lands er laget av tre, fra koselige tradisjonelle tømmerhytter, til moderne hytter med enorme vinduer som lar naturen og lyset komme inn. Noen hytter finnes til og med oppe blant tretoppene!
Hva er din favoritt: moderne eller tradisjonell?
7. Havnepromenaden
Trafikk. Tung industri. For bare noen år siden var havneområdene i Oslo definitivt ikke noe godt sted å være.
I dag er hele sjøfronten mot Oslofjorden blitt forvandlet til levende, nye nabolag fylt med museer, restauranter, kul arkitektur og mange flytende badstuer og solbrygger.
Hele kystlinjen er nå også tilgjengelig for alle, noe som gjør Havnepromenaden til en av de mest spennende i verden. Hele ruten er ni kilometer lang, men du kan selvfølgelig velge å gå bare deler av den, eller leie en bysykkel!
8. Alle gode ting er tre
Fra vikingenes gamle langhus, tradisjonelle stavkirker og koselige tømmerhytter, til de hvite, tradisjonelle trelandsbyene på Sørlandet og banebrytende, bærekraftige bygninger.
Norsk trearkitektur har tusenårgamle røtter og forteller historien om landet vårt. Tømmer er et levende og pustende materiale som kan motstå både stormer, regn og snø, som holder seg godt gjennom generasjoner når det vedlikeholdes på riktig måte.
I dag tar norske arkitekter trekonstruksjonene til nye nivåer, og bygger prisvinnende, høye tårn og moderne kontorlokaler i tre – steder som får oss til å føle oss både bra og «hjemme».
9. Historiske gårder
Autentiske, koselige og fulle av historie.
Mange av landets gårder har vært i samme familie i generasjoner, men har nå åpnet dørene sine for besøkende. Noen har til og med røtter i middelalderen, mens et besøk hos andre er som å reise tilbake til 1800-tallet. Flere av dem kombinerer gamle tradisjoner med moderne funksjoner, noe som skaper en interessant og dynamisk atmosfære.
Ta med hele familien på gårdsferie! Bo landlig og luksuriøst og spis utmerket lokalmat, eller nyt koselige og rustikke overnattingssteder på mindre gårder. De minste kan kose med søte husdyr og prøve seg på morsomme gårdsaktiviteter.
10. Levende biblioteker
Trenger du en elektrisk sykkel? En gitar? Eller et fint sted å studere eller jobbe?
Norske biblioteker tilbyr så mye mer enn bare bøker på en hylle. Mange er utmerkede eksempler på banebrytende arkitektur og sosiale møtesteder, som yrer av livlig debatt og spennende foredrag. De kan til og med være et sted du går for å spille gitar, eller for å reparere en bukse.
Flere av bibliotekene våre regnes som noen av de vakreste i verden! Ta en titt på fantastiske Deichman Bjørvika i Oslo, kåret til verdens beste nye folkebibliotek, biblioteket i Vennesla, og enda flere flotte norske biblioteker.
Flere gode steder
Det er mange flere spesielle steder du ikke vil gå glipp av! Her er noen.
Hva er et godt sted for deg?
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.