Skip to main content

Hit bør du reise med små barn

Skal du på norgesferie med småbarn i bagasjen? Her får du gode tips til steder og aktiviteter som passer ekstra godt for dem mellom 1-8 år. Skroll ned for praktiske tips som gjør familieferien til en fulltreffer!

Norge er et eldorado for barn, enten det er utendørs i fjell og skog, eller innendørs, når været ikke spiller helt på lag. Her er noen gode tips for å gjøre ferien hyggelig for både barn og voksne.

1. En dag på stranda

Det enkle er ofte det beste! Alt du trenger er oppholdsvær, en bøtte og et godt, gammeldags krabbesnøre.

Stranda, spesielt om den er langgrunn, er den perfekte naturlige lekeplassen for små og store.Fisk etter krabber, lei en padlebåt, ta en dukkert og unn dere en is fra kiosken. Gå på skattejakt for å lete etter skjell og andre underlige skatter fra havet.

De fleste strender byr på masse plass for hele familien. Ta med en parasoll, så sikrer du deg skygge uansett hvor du er. Se etter en av de mange strendene i Norge som er merket med Blått Flagg, som betyr at de har god vannkvalitet, noe som er ekstra viktig med små barn i bagasjen. 

Finn den perfekte plassen:

2. Besøk en bondegård

Hopp i høyet, kos med kaniner eller kanskje prøv hesteridning for første gang? En besøksgård er en garantert hit for hele familien!

Du finner slike gårder over hele landet, med et bredt utvalg av morsomme gårdsaktiviteter. La barna løpe med geiter, bli med på foring, eller sitt på med en traktor. Flere tilbyr dessuten gårdsovernatting, en sjanse til å puste ut og senke skuldrene. Foldvik Familiepark i Stavern byr også på mange andre morsomme aktiviteter i tillegg. 

Sjekk ut disse bondegårdene, fulle av aktiviteter for hele familien:

Lyst på en unik opplevelse? Hils på lamaer eller bli med på alpakkavandring. Disse søte og skøyeraktige dyrene finner alltid på noe sprell og kommer definitivt til å gi alle en god latter.

Her kan du møte dem:

3. Fornøyelsesparker for små barn

De fleste fornøyelsesparkene i Norge har egne parkområder for små barhvor de kan boltre seg fritt med aktiviteter som passer for dem. Det finnes også parker laget spesielt for de yngre, mellom 1-8 år, som Lilleputthammer familiepark ved Hunderfossen, der alle barn kan kjøre alle attraksjoner. De kan også leke i parkens miniatyrby, eller ta en av de søte mini berg-og-dal-banene.

I Kristiansand Dyrepark er flere områder spesielt designet og rettet mot små barn, og både her og i Kongeparken utenfor Stavanger kan du overnatte i hus tatt rett ut av norske eventyr eller i safari- eller glamping telt. En uforglemmelig opplevelse for alle som er med!

Gjør deg klar for en spennende dag med de små:

4. Dyreparker og akvarier

Bli bedre kjent med bjørner, ulver og andre spennende dyr i en dyrehage eller i et naturreservat, eller tilbring en avslappende dag på akvariet. Det er til og med mulig å klappe selveste skogens konge, elgen, i noen parker. Hva tenker du om å overnatte med ulver? I Namsskogan familiepark kan du sove trygt og godt «midt i» et ulvehi – en opplevelse du aldri kommer til å glemme!

Husk å sjekke når det er foringstid for de forskjellige dyrene, en unik mulighet til å bli enda bedre kjent med dyrene!

Finn en dyrepark, naturreservat eller akvarium:

5. Fottur med barna

Ut på tur, aldri sur! Spesielt om dere snur i tide... Korte turer kan være like koselige som lange. Destinasjonene kan også være mange, enten du velger fjellet, skogen, eller turer til idylliske vann eller langs sjøen, der det både kan fiskes og bades. 

Skog, fjell og mark byr på mange mysterier for de små. Se etter maurtuer, klatre i trær eller prøv å finne dyrespor – mulighetene er uendelige!

Det er ofte lurt å planlegge ekstra tid når man er på tur med små barn, og ta med noe ekstra godt i sekken så dere har noe å se frem til.

Få flere tips for tur med småbarn:

6. Sykkelpark – gøy for alle aldre

Sykkelparker er blitt superpopulære her i landet, og de blir stadig flere og bedre. Disse passer også ekstra godt for familier med barn i ulike aldre, da de har tilbud til alle som kan sykle litt, vanlige nybegynnere og utfordringer for mer erfarne syklister. De minste kan holde på en hel dag på en gøyal pump track, der de må pumpe sykkelen rundt en bane, i stedet for å tråkke på pedalene.

De største parkene ligger i Trysil, Hemsedal, Geilo og på Hafjell, men det er massevis av dem rundt i hele landet.

7. Familievennlige klatreparker

Lyst på en luftig utfordring? Besøk en av de mange klatreparkene her til lands! De fleste av dem har et bredt utvalg av forskjellige løyper med ulik vanskelighetsgrad, inkludert enkle løyper, ofte kalt grønne løyper, som passer til små barn.

Besøk en klatrepark:

8. Bytur for hele familien

Helgeturer og bybesøk er ikke bare for voksne. De store byene tilbyr en rekke museer, aktivitetssentre og vitensentre med interaktive opplevelser for små og store barn. Hva med å besøke et av våre fine friluftsmuseum? Her finner du ofte guidede turer og morsomme aktiviteter i feriene.

De fleste byer har også lekeplasser, både innendørs og utendørs, samt vakre parker og morsomme fontener. Og ikke glem de fine bystrendene!

Finn et vitensenter:

Finn et friluftsmuseum:

9. Digg mat og en god natts søvn ...

... er ofte hovedingrediensene for en bra ferie! Hvis en restaurant ikke har barnemeny, er det som regel mulig å spørre om en halv voksenporsjon.

Er ungene kresne? Ta med egen matpakke. Ferie betyr kos, og alt er mye hyggeligere når alle er mette og fulle av energi!

10. Familievennlige overnattingssteder

Ferie på budsjett? Et godt tips er å leie en hytte eller leilighet med kjøkken, slik at du kan lage din egen mat, som du vet at ungene liker. Dette er også et bra alternativ for større familier og for de som vil ha mer plass.

Alternativt, dra på camping! Familievennlige campingplasser finnes over hele landet, med mange nærliggende aktiviteter som passer for barn. De fleste camping steder har lekeplasser der barna kan leke sammen og få nye venner.

Finn det perfekte stedet:

11. Innendørs lekeplasser

Surt vær eller regn i lufta? Fortvil ikke! Innendørs lekeplasser er som regel alltid en hit og tilbyr mye moro til små barn, og ofte også til de litt større. Det er et bredt utvalg å velge i, som trampolineparker, klatresentre eller lekeland.

Sjekk ut disse stedene:

12. Morsomme vannparker

Sommer = sol, varme og bading! Ta med familien og besøk en av landets mange vannparker. Hos Bø Sommarland, Skandinavias største badeland, har de værgaranti: Hvis det regner før klokken 15:00 mens du er i parken, får du gratis inngang dagen derpå.

Ved Dyreparken i Kristiansand ligger Badelandet i Dyreparken. Her finner du både utendørs og innendørs svømmebasseng, boblebad, sklier og klatrevegger.

Lyst å bade om vinteren? Ta deg en tur til et innendørs badeland eller en lokal svømmehall.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt