Skip to main content

Forskning viser at det er bra for barn å være ute i naturen, så hva venter du på? Her er noen supre forslag til hvordan dere kan ha en eventyrlig sommer sammen utendørs!

Føler du at det kan være vanskelig å rive løs barna fra skjermen, og at de bruker for mye tid innendørs...? Du er ikke alene.

Under koronapandemien så man at barn og tenåringer i gjennomsnitt brukte mer tid foran skjerm. Barna fikk også i større grad dårligere kosthold, samt forverret øyehelse og mental helse (inkludert angst og ensomhet) og atferdsproblemer. Dette fant forskere fra Anglia Ruskin University (ARU) ut da de analyserte 89 forskjellige studier med fokus på økning i skjermtid før og under pandemien.

Slipp barna fri

Skitne barn er lykkelige barn, som vi pleier å si! Her til lands er det ikke uvanlig å møte en fireåring i slalåmbakken eller på en fjelltopp. Naturen og friluftslivet er en helt grunnleggende del av den norske folkesjela.

Til sammenligning har mange av barna i våre naboland og resten av Europa aldri padlet kano, og 68 prosent av barn i Danmark har aldri gått på fjelltur. Dette kom frem i en undersøkelse gjort av Respons Analyse der foreldre i fire europeiske land, Tyskland, Nederland, Danmark og Sverige, ble spurt om vanene sine rundt å la barna få leke fritt i naturen og tilbringe tid utendørs.

Foreldrene var også svært enige i at det er viktig at barna deres tilbringer mer tid i naturen enn det de gjør i dag. Her har de rom for å leke fritt og la fantasien få utfolde seg, samtidig som de er fysisk aktive.

Et naturlig lekeland

Men også mange norske barn har godt av å være (enda!) mer ute i naturen, og få utforske de flotte strendene, skogene, fjellet og fjordene i landet vårt. Vi har jo verdens fineste naturlige lekeland, med tilbud for så vel småbarnsfamilier som for deg som reiser med tenåringer.

Sommerferie i fjellet

Hvorfor ikke tilbringe sommerferien i eget land i år? Norge er et mekka for utendørsopplevelser som vandring i fjellet, terrengsykling, klatring og actionfylte elveaktiviteter. Eller kanskje besøke en seter i fjellheimen, hvor barna kan møte søte geiter, mens dere voksne nyter tradisjonell mat og naturskjønne omgivelser?

For små barn med store øyne er Norge som et eventyrland med majestetiske fjell, dype fjorder og vakre fossefall. Ta med familien på trolljakt mens dere utforsker utrolige fjellformasjoner, fantastiske fosser og grotter.

Kom nærmere hverandre

Naturen kan også være et utmerket sted for å bli kjent med hverandre på et helt nytt nivå. Ta dere tid til å ha gode samtaler ved bålplassen, eller lange rideturer i fjellet. Både du og barna vil huske det og sette pris på det resten av livet!

Familieferie i Norge er også perfekt for eventyrlystne barn og voksne, med muligheter for kajakkpadling, surfing, elsykkelturer, hundekjøring på hjul og mer.

Dessuten kan det å få adrenalinet til å pumpe og gjøre utfordringer sammen, bringe dere nærmere hverandre. Prøv ziplining, behersk en via ferrata-rute, fres av gårde med terrengsykkel ned et fjell eller dra på elverafting. Tar du utfordringen?

Hemmeligheten bak vellykkede familieturer

Den fjellvante småbarnsfaren Alexander Read og datteren Mina Floriana, kjent fra turduoen «Mina og meg», fikk prisen «Årets villmarkinger» i 2019, for å inspirere barn og voksne til å utforske friluftslivet. Les deres historie og lær hemmeligheten om hvordan du gjør fotturer med barn til en suksess!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt