Skip to main content

OPPSKRIFT:
Pinnekjøtt
med rotmos

For mange nordmenn er det ingen jul uten pinnekjøtt.

Denne deilige lammeretten er på mange måter synonymt med familie, kos og juleglede …

… spesielt for dem som bor på Vestlandet!

Her står pinnekjøttradisjonen sterkt. Så mange som 76 prosent av vestlendingene spiser det på julaften!

Det er kanskje ikke så rart, ettersom Vestlandet byr på gresskledde daler og frodige fjorder – perfekt beitelandskap for spreke sauer!

Den unike pinnekjøttsmaken kommer fra den gamle tradisjonen med å salte og tørke kjøttet for å kunne bevare det lenger. 

Navnet refererer til bjørkepinnene som blir brukt når kjøttet skal trekke i gryta, og som også setter smak på retten. 

Røkt eller tradisjonelt, hva foretrekker du?

Prøv denne klassiske oppskriften hjemme:

Pinnekjøtt med rotmos

Ingredienser:

Fire porsjoner

2 kg pinnekjøtt, gjerne mer til et sultent lag!

1 stk. vossakorv, 500 g

Rotmos:

1,25 kg kålrot

2 stk. gulrot

1 stk. potet

3 ss smør

1 dl kremfløte

ca. 2 ts salt

0,5 ts pepper

Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

1. Beregn ca. 400 g pinnekjøtt per person. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer. La det stå i romtemperatur.

2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet småkoke/trekke ved 85–95 grader ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra beina. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.

3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.

4. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

Deilig, nydampet pinnekjøtt, vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet. God jul!

Har du lyst til å spise pinnekjøtt på en ny måte?

Lag deg en pinnekjøttburger med BBQ-saus, eller server med ris. Nam!

Smaken av jul

Ribbe, julesild, gløgg og alt annet du trenger til jul!

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt