Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

OPPSKRIFT:

Julesild

Traditional Norwegian pickled herring .
Photo: Fiskemannen
Traditional Norwegian pickled herring .
Photo: Fiskemannen

Gjør deg klar for en smakseksplosjon!

Julesild er et must på lunsjbordet i høytiden, men like godt året rundt.

Traditional Norwegian pickled herring .
Photo: Fiskemannen
Traditional Norwegian pickled herring .
Photo: Fiskemannen

Det finnes mange fantastiske smakskombinasjoner. Hva med sild i fyldig tomatsaus?

Server med grovbrød – nam!

Pickled herring in tomato sauce .
Photo: Matprat / Aina C. Hole
Pickled herring in tomato sauce .
Photo: Matprat / Aina C. Hole

Det er også veldig lett å lage selv! 
Her er tre oppskrifter du bør teste ut:

Traditional Norwegian pickled herring in the making .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Traditional Norwegian pickled herring in the making .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway

Kryddersild

Ingredienser:

4 stk spekesildfileter

1 rødløk i tynne ringer

Lake: 

2 dl eddik

3,5 dl sukker

Finrevet skall fra én appelsin

Finrevet skall fra én sitron

1 kanelstang

5 stk nellikspiker

3 laurbærblader

1 ss hele pepperkorn

Slik gjør du:

1. Vann ut spekesild etter anvisningen på pakken. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter og del løken i tynne ringer.

2. Kok opp en lake av eddik, vann, sukker og skall av appelsin og sitron. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ha i krydderet og la blandingen kjøle seg ned.

3. Legg sild og løk lagvis i et rent glass. Hell laken over og ta på lokket.

La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.

Sursild i en glasskrukke.
Sursild.
Photo: Fiskemannen

Tomatsild

Ingredienser:

4 stk kryddersildfileter

1 løk

2 ss finhakket frisk dill

2 stk laurbærblad

Lake:

0,5 dl solsikkeolje

100 gram tomatpuré

2,5 dl sukker

1 dl vann

1dl eddik

Grovmalt pepper

Slik gjør du:

1. Skyll og tørk kryddersildfiletene. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter og hakk løken.

2. Varm opp olje i en kjele, rør deretter inn tomatpuré og kok opp. Ta kjelen av varmen, ha i sukkeret og rør til det har løst seg opp.

3. Avkjøl blandingen før du rører inn vann og eddik, smak til med pepper.

4. Legg sild, løk, laurbærblad og dill lagvis i et rent glass. Hell tomatsausen over og sett på lokket.

La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.

Traditional Norwegian pickled herring in a glass jar.
Traditional Norwegian pickled herring.
Photo: Fiskemannen

Sennepssild

Ingredienser:

4 stk spekesildefileter

Sennepssaus:

100 majones

5 sterk sennep

3 ss finhakket fersk dill

0,5 stk finhakket rødløk

1 ts eddik

1 ts sukker

Smak til med pepper

Slik gjør du:

1. Vann ut spekesildfiletene etter anvisningen på pakken.

2. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter.

3. Bland majones, sennep, finhakket dill og rødløk, eddik og sukker. Smak til med pepper.

4. Bland sildebitene med sennepssausen og ha alt over på rene glass med tett lokk.

La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.

Tradisjonell julesild i en glasskrukke.
Tradisjonell julesild.
Photo: Fiskemannen

Sildefiske har vært viktig for mange byer langs kysten ...

Herring being loaded onto the boat Sonja in 1950 .
Photo: FotoIdar/Haugalandmuseene
Herring being loaded onto the boat Sonja in 1950 .
Photo: FotoIdar/Haugalandmuseene

... som Haugesund på Vestlandet. Byen ble bygd opp rundt de rike sildestimene.

Smedasundet in Haugesund seen from Risøybroa in 1900. .
Photo: Haugalandmuseene
Smedasundet in Haugesund seen from Risøybroa in 1900. .
Photo: Haugalandmuseene

Her har de til og med en egen festival oppkalt etter silden, Sildajazz, en av de største jazzfestivalene i landet.

Hør på fantastisk musikk, og nyt paraden og alle markedene i gatene!

Sildajazz in Haugesund .
Photo: Tor Arne Johannesen
Sildajazz in Haugesund .
Photo: Tor Arne Johannesen

Fra fjordene i vest og nordover! 

De store sildestimene svømmer hele veien fra Haugesund, og opp til Nord-Norge. Der blir de den perfekte snacksen for spekkhoggere.

Se de fantastiske dyrene på en guidet tur i nord.

Orcas in Skjervøy .
Photo: Ismaele Tortella / Visit Norway
Orcas in Skjervøy .
Photo: Ismaele Tortella / Visit Norway

 Bli inspirert

Flere oppskrifter

Lag vafler, kjøttkaker og andre deilige retter.

En smak av Norge

La deg inspirere til hvor du bør reise og hva du bør smake.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen