Skip to main content

OPPSKRIFT:
Julesild

Gjør deg klar for en smakseksplosjon!

Julesild er et must på lunsjbordet i høytiden, men like godt året rundt.

Det finnes mange fantastiske smakskombinasjoner. Hva med sild i fyldig tomatsaus?

Server med grovbrød – nam!

Det er også veldig lett å lage selv!
Her er tre oppskrifter du bør teste ut:

Kryddersild

Ingredienser

4 stk spekesildfileter

1 rødløk i tynne ringer

Lake:

2 dl eddik

3,5 dl sukker

Finrevet skall fra én appelsin

Finrevet skall fra én sitron

1 kanelstang

5 stk nellikspiker

3 laurbærblader

1 ss hele pepperkorn

Kilde: Fiskemannen.no

Slik gjør du

1. Vann ut spekesild etter anvisningen på pakken. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter og del løken i tynne ringer.

2. Kok opp en lake av eddik, vann, sukker og skall av appelsin og sitron. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ha i krydderet og la blandingen kjøle seg ned.

3. Legg sild og løk lagvis i et rent glass. Hell laken over og ta på lokket.

La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.

Tomatsild

Ingredienser

4 stk kryddersildfileter

1 løk

2 ss finhakket frisk dill

2 stk laurbærblad

Lake:

0,5 dl solsikkeolje

100 gram tomatpuré

2,5 dl sukker

1 dl vann

1dl eddik

Grovmalt pepper

Slik gjør du

1. Skyll og tørk kryddersildfiletene. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter og hakk løken.

2. Varm opp olje i en kjele, rør deretter inn tomatpuré og kok opp. Ta kjelen av varmen, ha i sukkeret og rør til det har løst seg opp.

3. Avkjøl blandingen før du rører inn vann og eddik, smak til med pepper.

4. Legg sild, løk, laurbærblad og dill lagvis i et rent glass. Hell tomatsausen over og sett på lokket.

La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.

Sennepssild

Ingredienser

4 stk spekesildefileter

Sennepssaus:

100 majones

5 sterk sennep

3 ss finhakket fersk dill

0,5 stk finhakket rødløk

1 ts eddik

1 ts sukker

Smak til med pepper

Slik gjør du

1. Vann ut spekesildfiletene etter anvisningen på pakken.

2. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter.

3. Bland majones, sennep, finhakket dill og rødløk, eddik og sukker. Smak til med pepper.

4. Bland sildebitene med sennepssausen og ha alt over på rene glass med tett lokk.

La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.

Sildefiske har vært viktig for mange byer langs kysten ...

... som HaugesundVestlandet. Byen ble bygd opp rundt de rike sildestimene.

Her har de til og med en egen festival oppkalt etter silden, Sildajazz, en av de største jazzfestivalene i landet.

Hør på fantastisk musikk, og nyt paraden og alle markedene i gatene!

Fra fjordene i vest og nordover!

De store sildestimene svømmer hele veien fra Haugesund, og opp til Nord-Norge. Der blir de den perfekte snacksen for spekkhoggere.

Se de fantastiske dyrene på en guidet tur i nord.

Mat fra havet

Lag bacalao, kongekrabbe og andre delikatesser fra sjøen.

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt