Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

OPPSKRIFT:

Pepperkaker med blåmuggost

Har du prøvd denne kombinasjonen?

Smaken av søte pepperkaker sammen med den kraftige blåmuggosten er overraskende god! 

Gingerbread with blue cheese .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Gingerbread with blue cheese .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Å bake, pynte og spise pepperkaker er det mange av oss som gjør i førjulstiden.

Juleverksted og pepperkakebaking er også en særdeles god grunn til å invitere venner og familie på litt førjulskos i desember

Hvis du ikke vil lage deigen fra bunnen, kan du selvfølgelig kjøpe den ferdig hos en lokal baker – eller fra nærmeste matbutikk.

Gingerbread cookies .
Photo: Matprat.no
Gingerbread cookies .
Photo: Matprat.no

Når du skal velge ost, finnes det faktisk mange lokale delikatesser å velge i.

Velg gjerne en av verdens beste blåmuggoster – som er norsk! Prøv for eksempel Kraftkar (bildet), Eggen Fjellblå eller Nidelven blå.

Som skapt for å imponere vennene dine!

Kraftkar from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold
Kraftkar from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold

Pepperkaker med blåmuggost

Ingredienser:

Pepperkakedeig

(20 porsjoner)

300 g smør

300 g sukker

0.5 ts malt nellik

2 ts malt ingefær

2 ts pepper, strøkne

2 ts malt kanel

3 dl mørk sirup

2 egg

4 ts bakepulver

Ca. 900 g hvetemel

(8 pepperkaker med blåmuggost)

Pepperkaker, kjøpte eller hjemmelagde

1 pakke blåmuggost

1 glass fikensyltetøy eller annet syltetøy

 

Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

​1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen.

2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg.

​3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Deigen skal være ganske myk og klissete, den vil bli mye hardere når den blir kald!

​4. Hell deigen over i en bolle og dryss litt hvetemel på toppen. Dekk til med litt plastfolie og sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.

​5. Skjær løs et stykke av deigen. Plasser resten av deigen tilbake i kjøleskapet. Elt deigen forsiktig. Tilsett litt mer mel om den virker for myk.

​6. Kjevle deigen ut til ca 3 mm tykkelse. Det er enklest når deigen er myk som plastilina. Stikk ut pepperkakefigurer og flytt dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Samle restene av deigen og legg den kaldt. Skjær ut et nytt stykke av deigen og gjenta prosessen. Deigen blir vanskelig å jobbe med når den blir for varm, så da kan den få hvile i kjøleskapet igjen.

​7. Stek kakene midt i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl kakene helt på rist.

​8. Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en tykk glasur, og dekorer kakene.

Oppbevar pepperkakene i en tett kakeboks.

 

Blåmuggost som topping

1. Skjær blåmuggost i tynne skiver og legg en skive på hver pepperkake.

2. Topp med fikensyltetøy eller annet syltetøy du liker. Pynt eventuelt med frisk timian og server.

Tips: Solbær eller aprikos smaker også godt til blåmuggost.

Ferdig! Nå har du perfekt kveldssnacks i juletiden, eller som juletapas når du får julebesøk. Velbekomme!

Vil du ha tips til flere pepperkakeopplevelser?

Ta turen til verdens største pepperkakeby –  i Bergen!

Bergen .
Photo: Bergen Tourist Board / VisitBergen.com
Bergen .
Photo: Bergen Tourist Board / VisitBergen.com

Jula er best i Norge

Les alt om norske juletradisjoner og kulinariske høydepunkt i julehøytiden. 

Flere oppskrifter

Lag vafler, kjøttkaker og andre deilige retter.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen