Skip to main content

Vintercruise med
Hurtigruten

Gli forbi storslåtte fjorder og snødekte fjelltopper.

Opplev et helt unikt fargespill på himmelen.

Med litt flaks ser du kanskje til og med nordlyset danse.

Bli med Hurtigruten på et vintereventyr langs Norges historiske kystrute.

Havila Kystruten tilbyr også lignende reiser.

Len deg tilbake og slapp av mens verden glir forbi på et vintercruise med Hurtigruten. Cruiset har alt du trenger for en perfekt vinterferie, med alt fra spektakulær utsikt til utsøkt mat, spennende aktiviteter og en koselig lounge.

Vintercruise i Norge

Frister det å utforske verdenes nest lengste kystlinje? På et cruise med Hurtigruten kan du oppleve hele den norske kystlinjen på bare sju dager, til og med på vinteren!

Reiser du i nordlyssesongen uten å få se det magiske lysshowet? Da får du en ny seks- eller sjudagers tur – helt gratis, takket være Hurtigrutens nordlysgaranti.

Ta jule- eller nyttårsfeiringen om bord på Hurtigruten. Besøk lokale julemarkeder i ulike havner, og kos deg med norsk julemat og festlige aktiviteter på skipet.

Den klassiske ruten går mellom Bergen i vest og Kirkenes lengst nord. Det er også utrolig mange spennende stopp på veien som Ålesund, Trondheim, Bodø, Lofoten, Tromsø, Hammerfest og Nordkapp.

Været langs kysten kan endre seg raskt, og derfor kan ruten variere – men nettopp det gjør reisen ekstra spennende!

Det er også trygt å dra på vintercruise i Norge, takket være det erfarne mannskapet om bord (det finnes også reisesyketabletter på skipet).

Husk at klimaet varier veldig fra nord til sør, så pakk fornuftig og vær klar for all slags vær. Om du glemmer noe, er det mulig å få kjøpt klær på skipet eller i de fleste havnene.

Klar for en unik kystreise? Velkommen om bord!

Føl deg som hjemme i en koselig lugar og nyt utsikten rett fra senga!

Og ikke minst de fristende godbitene på rommet og de herlige lokale produktene på badet.

Brakte nordmenn sammen

En gang i tiden var Norges kystlinje et hinder i stedet for en bro, og det kunne gå flere måneder før posten ble levert til de små isolerte lokalsamfunnene. Dette endret seg fort da Hurtigruten endelig kunne samle folket langs kysten.

Det hele begynte da den norske regjeringen ønsket å finne en trygg og effektiv måte å frakte fisk sørover, slik at den kunne eksporteres til Sør-Europa. Utfordringene på den tiden var farlige skjær og mangel på sjøkart og fyrtårn, noe som betydde at seiling i mørket ikke var et alternativ.

Frakter både folk og gods

Kaptein Richard Bernhard With fra Stokmarknes etablerte et dampskipselskap i 1893, og begynte å kartlegge norskekysten sammen med den erfarne sjømannen Anders Holte. Takket være deres grundige arbeid ble det endelig mulig for skip å navigere langs kysten i mørket.

With vant anbudet fra regjeringen, og i 1893 dro DS Vesterålen ut på sin jomfrutur mellom Trondheim og Hammerfest, med stopp i ni havner underveis. Post kunne nå leveres på bare noen dager i steder for uker, og folk fikk friheten til å reise fra havn til havn.

Det tok ikke lang tid før skipene gikk daglig, og ruten ble etter hvert utvidet til Bergen og Kirkenes. Det lokale næringslivet blomstret og leverer fortsatt varer til Hurtigruten i dag. Skipene tar med seg lokale råvarer samtidig som de frakter mennesker og gods fra havn til havn. Ruten er fortsatt verdifull for de lokale samfunnene langs kysten.

Lær mer om historien på Hurtigrutemuseet i Withs hjemby Stokmarknes!

Utforsk den ikoniske kystruta i ditt eget tempo.

Det er ingen grunn til å stresse på tur med Hurtigruten. Synk ned i godstolen i loungen og se ut mot kystlinjen som flyter sakte forbi.

Finn roen i den lune kafeen om bord når som helst på dagen. Kanskje det frister med en runde Scrabble eller et puslespill?

En gastronomisk reise

Hurtigruten er ikke bare kjent for transport og vakker natur, for den byr også på en spennende reise gjennom Norges matfat!

Vinteren virker kanskje som en litt kjedelig sesong for lokalmat, men visste du at norsk sjømat er på sitt beste på denne tiden av året?

Nyt alt fra milde og sødmefulle skalldyr, fyldig laks, salt klippfisk og tørrfisk, luksuriøs kongekrabbe, delikat ishavsrøye og eksotisk kråkebolle. Bare rene råvarer med fantastiske smaker.

Det er også en fisk som skiller seg ut på denne tiden av året.

– Min favorittråvare fra Norge er uten tvil skrei. Det er et helt fantastisk produkt, og det er litt kult at man bare fisker den en viss tid på året, noe som gjør den så eksklusiv, forklarer kjøkkensjef på Hurtigrutens MS Polarlys, Frank Kristoffersen.

Denne smakfulle og eksklusive fisken gyter bare mellom januar og april i Nord-Norge, og er en klar favoritt ved høytider og festlige anledninger.

Norway's Coastal Kitchen har vært Hurtigrutens kulinariske konsept i over et tiår. Målet er å gi gjestene en reise gjennom det norske matfatet, samtidig som de støtter lokal matproduksjon. Menyen er sesongbasert, og råvarene serveres når de er på sitt beste.

– Vi seiler kontinuerlig langs kysten, noe som gjør at vi kan hente inn svært ferske råvarer fra alle regionene vi passerer – og servere dem direkte til gjestene våre, forklarer kjøkkensjef Kristoffersen.

Det er ikke bare sjømaten som er verdt å bestille om bord. Hva med litt viltsmak fra reinkjøtt, frittgående lam, ferske prisvinnende oster, saftige bær eller spennende iskremsmaker? Ikke bare reis langs kysten, smak på den også!

Du kan forresten prøve å gjenskape Hurtigrutens kveiteoppskrift i ro og mak hjemme.

På tide med en utflukt

Når du er på tur med Hurtigruten trenger du ikke å planlegge reiseruten, for mannskapet har kontroll og tar deg med til sjarmerende kystbyer og historiske steder. Men du kan alltids legge til en utflukt i løpet av ferien!

Ekspedisjonsteamet om bord hjelper deg gjerne med å velge din neste opplevelse. Du står fritt til å utforske havnene selv, bestille en guidet tur eller prøve en ny aktivitet.

Den første store havnen etter Bergen, er Ålesund. Bli kjent med byens berømte jugendstil-arkitektur på en guidet tur, eller lær mer om livet i havet på Atlanterhavsparken, et av de største akvariene i Nord-Europa.

Om du føler deg litt eventyrlysten, kan du utforske byen fra en kajakk mens du padler gjennom det flotte Brosundet. Reis tilbake i tid på en tur til Alnes fyr eller på båttur til Hjørundfjorden for et herlig måltid på en gård fra 1500-tallet.

Midt i Norge ligger historiske Trondheim. Her kan du bli med på en guidet omvisning og besøke den kjente Nidarosdomen. Og hvis du har lyst på enda en kajakkopplevelse, kan du utforske Trondheim mens du glir nedover Nidelva i byens sentrum.

Jo lenger nord du drar, jo villere blir naturen. Utforsk Bodø på en arktisk kyststi eller dra på båttur til verden sterkeste malstrøm, Saltstraumen.

Smak på et ekte vikingmåltid og opplev tradisjonelle ritualer på Lofotr Vikingmusem eller ri hest på stranden på Gimsøy!

Bli kjent med polarhistorie i Tromsø eller kom deg ut i frisk luft på hundekjøring, truger eller langrenn.

Helt på toppen av Norge kan du besøke Nordkapp, vandre i hyggelige fiskevær, dra på kongekrabbesafari, klappe huskyer, gå i fjellet, kjøre snøscooter eller besøke et ishotell.

Du ser kanskje til og med hval fra Hurtigruten mens du seiler oppover kysten (men om de ikke viser seg, kan du alltids dra på hvalsafari med lokale eksperter).

Været er ganske uforutsigbart på vinteren, så ikke bli overrasket om du møter på alle fire årstidene i løpet av turen.

Kle deg godt og kjenn naturens krefter på dekk.

Selv om det er vinter, er det ikke mørkt hele tiden. De sene soloppgangene og tidlige solnedgangene kan fylle himmelen med et magisk fargespill på klare dager.

Mannskapet sier også fra om det er noe du bør få med deg, som mystiske perlemorskyer eller nordlyset.

Hva venter du på?

Cruise langs kystruta og opplev smaken av Norge!

Utforsk Norge med Hurtigruten

Bestill rundturer hos våre partnere

Utforsk ulike deler av landet med en rundtur.

Se alle pakketurer og rundturer

Sider du nylig har besøkt