Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnatting

    Scandic Hotels - i alle landets store byer

    Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

    Thon Hotels - fantastisk frokost

    Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

    Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

    DanCenter - din feriehusekspert i Norge

    Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

    Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

  • Transport

    Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

    SJ NORD - opplevelsen starter på toget

    Vy express - reis med buss over hele Norge

    NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

    DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

    AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

    Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

    Arctic Campers - lei din bobil eller camper

    Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

  • Reiser og rundturer

    Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

    Fjord Tours - Norge i et nøtteskall® – Norges mest populære tur

    Authentic Scandinavia - reiser satt sammen av lokalkjente

    Up Norway - luksus skreddersydd av kjennere

    Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

    Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

    Brim Explorer – stille fjordturer med elektrisk katamaran

    Fjord Travel – Norge på sitt vakreste!

    Go Fjords - turer og aktiviteter over hele Norge

    Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

    Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

    Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

  • Alpine mountain resorts

    Rauland - Skiferie i herlig høyfjellsnatur 

  • Offers

Search
or search all of Norway

OPPSKRIFT:
Boller

Sweet wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Sweet wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Det er lite som slår smaken av nystekte boller ...

... myke, søte, med et hint av kardemomme. Perfekt ved siden av en rykende kopp med kaffe.

Sweet wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Sweet wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Lom Bakeri er kjent for sine hjemmelagde bakverk.

Stikk innom og smak de vidunderlige bollene når du reiser gjennom Lom i Gudbrandsdalen.

Om sommeren kan det være litt kø frem til bolledisken, men ventetiden er virkelig verdt det!

Bakery in Lom .
Photo: Tina Stafrèn / Visitnorway.com
Bakery in Lom .
Photo: Tina Stafrèn / Visitnorway.com

Boller er også enkelt å lage hjemme. Prøv grunnoppskriften under og legg til rosiner, bær eller vaniljekrem om du ønsker.

Berry buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves
Berry buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves

Boller

Ingredienser: 

150 g smør 

1 kg hvetemel

1,5 dl sukker

1 pk fersk gjær

0,5 ts salt

2 ts malt kardemomme 

6 dl melk 

4 dl rosiner (kan sløyfes) 

1 stk. sammenvispet egg til pensling

Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

1. Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.

2. Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil ettehvert blande seg godt, så begge deler er like bra.

3. Spe med melk (kald eller romtemperert). Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

4. Sett en deigkrok i kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 15 minutter. 

5. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen er myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den "kort" og revner - elt litt til.

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

6. Kna rosiner godt inn i deigen.

7. Dekk deigen og sett den til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse, ca. 45-60 minutter.

8. Del deigen i passe store emner. Du får ca. 24 boller av en porsjon deig. Trill runde boller.

9. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 minutter).

10. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Nyt!

Legg til sukker og masse kanel, og voilà: Kanelboller!

Cinnamon buns .
Photo: Mari Svenningsen / Matprat.no
Cinnamon buns .
Photo: Mari Svenningsen / Matprat.no

Eller hva med deilige skoleboller? Med denne oppskriften har du mange valg!

Les mer og finn din favorittbolle.

Skolebrød .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no
Skolebrød .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no

Bli inspirert

Med eller uten rosin? Finn din favorittbolle!

Søtt og godt

Eplekake fra Fruktbygda, varm sjokolade fra Hotel Bristol og masse annet godt!

En smak av Norge

Bli inspirert til hvor du bør reise og hva du bør smake.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen