Skip to main content

Oppskrift:
Pavlova

En fest-favoritt

Mmmm!

En pavlova er det perfekte midtpunktet for enhver feiring, og den smaker som sommer.

Kaken har et tykt lag med krem på toppen av en sprø marengsbunn, og den pyntes som regel med fargerik frukt.

Pavlova er en kjent favoritt her til lands, og for mange er den en viktig del av 17. mai-buffeen.

Ferske norske bær i flaggets farger er perfekt å pynte med for anledningen. 

Her er oppskriften, slik at du kan lage den til din neste feiring.

Klassisk pavlova i langpanne

Ingredienser:

Marengsbunn:

6 stk. eggehvite

0,5 ts salt

375 g sukker

3 ts maisenna

1,5 ts hvitvinseddik


Eggekrem:

8 stk. eggeplomme

6 dl melk

1 dl sukker

2 ss maisenna

6 stk. gelatinplater


Pynt:

3 dl kremfløte

250 g bringebær

125 g bjørnebær

400 g jordbær

125 g blåbær

300 g moreller

4 stilker frisk mynte

2 ss melis


Kilde: Matprat.no

Slik gjør du

1. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

2. Sikt maisenna og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

3. Legg et ark bakepapir på et stekebrett og fordel marengsen jevnt utover hele. La det være et par centimeter klaring på hver side av arket.

4. Sett kaken inn i ovnen på 120 °C på over- og undervarme. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

Eggekremen:

5. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse til eggekrem i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

6. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

7. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

8. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. Ha kremblandingen på marengsbunnen og topp med friske bringebær, jordbær, moreller, bjørnebær, blåbær eller annen frukt eller bær du liker. Pynt gjerne med noen mynteblader og et lite melisdryss.

Tips:

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt og innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.


Pavlova er faktisk ikke en norsk oppskrift, men den har rukket å bli så populær i Norge at de aller fleste har et forhold til den.

Kaken smaker ekstra godt med søte og smakfulle norske bær.

Du kan plukke både frukt og bær selv på lokale gårder, som epler, pærer, plommer, bringebær, jordbær, moreller, rips og bjørnebær. 

Du kan også plukke bær som vokser vilt, både i skogen og langs fjellsider. Og det beste er at det er helt gratis.

Norsk frukt og bær smaker aller best mellom sommeren og høsten.

Smak på frukt og bær i verdensklasse

Søtt og godt

Eplekake fra Fruktbygda, varm sjokolade fra Hotel Bristol og masse annet godt!

Finn flere oppskrifter her

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt