Visste du at polfareren Roald Amundsen til og med spiste det på ekspedisjon? Da han dro til Nordvestpassasjen i 1918 og 1924 hadde han med seg Vesteraalsens fiskeboller.
Kanskje ikke så vanskelig å forstå, siden det både er godt, rimelig og enkelt å lage!
Roald Amundsen at the South Pole
.
Photo:
Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Roald Amundsen at the South Pole
.
Photo:
Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Fiskeboller kan lages på flere måter. Mange liker for eksempel å tilsette litt karri!
Er du ute etter en mer tradisjonell variant, prøv denne oppskriften på fiskeboller i hvit saus:
1. Smelt margarin i en kjele og rør inn hvetemel. Tilsett melk og halvparten av kraften i fiskebolleboksen og visp godt, slik at det ikke blir klumper i sausen. Kok opp, senk varmen og la sausen småkoke et par minutter. Tilsett mer melk om sausen blir for tykk. Pass på at sausen ikke brenner seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.
2. Ha fiskebollene i sausen og la dem bli gjennomvarme.
3. Kok potetene til de er helt møre. Skrell og kutt gulrøttene i terninger og kok dem møre i litt lettsaltet vann. Dryss over litt hakket gressløk.
Server og nyt!
En av de eldste fiskebollefabrikkene i Norge er Vesteraalsens fiskeboller,som ligger på Sortland i Nord-Norge.
De fleste fiskebollene, inkludert Vesteraalens, blir laget av fersk torsk eller hyse.
Lyst til å prøve fiskelykken?
Hvert år samles flere hundre fiskebåter i Vestfjorden for å fiske etter skreien som gyter langs kysten.